Maja S.
|
Moja gospodična sedi in kljub temu, da sem včeraj pridno delala vaje-še kar sedi . Vaje so pa naslednje: 1. Ko se zjutraj zbudimo, popijemo približno pol litra tekočine, da si napolnemo mehur (prej ne it lulat). Če vemo kako je otrok obrnjen, se obrnemo na tisti bok, da je glavica obrnjena navzgor, nogice navzdol. Pod bok si damo blazine, da smo dvignjene. Tako ležimo, dokler lahko (s polnim mehurjem-pol ure). Poln mehur potiska dojenčka z nogicami navzdol in ker imajo refleks, da ob dotiku površine shodijo, se sprehodijo po maretnici navzgor in glavico navzdol. Vajo ponovimo. 2. Tri vaje-omenjenim vajam posvetite dan ali dva in nato preverite otrokov položaj. Najboljši čas je od 34. do 37. tedna nosečnosti, pri dvorogi maternici pa 27. teden. Pred izvajanjem je potrebno se posvetovati s svojim ginekologom: -Postavite se na vse štiri, s koleni in komolci se naslovnite na tla, zadnjica naj bo dvignjena. Z boki in zadnjico migajte levo in desno, gor in dol. Vajo ponavljajte do 20 min. Nato si vzemite dve uri počitka in nato začnite z drugo vajo. -Lezite na tla, pokrčite noge in dvignite zadnjico, pod katero si podložite 2-3 blazine. Z dvignjeno zadnjico migajte levo in desno, gor in dol. Tudi to vajo ponavljajte do 20 min in nato si vzemite nekaj ur počitka. -Pri tretji vaji se plazite po vseh štirih. Lahko si zaščitite kolena in dlani. Tudi to vajo izvajajte 20 min. 3. Tudi masaža pomaga: Masira se stopala-zunanjo stran obeh mezinčkov na nogah, saj je tam točka, ki spodbudi plod, da se sam obrne v pravilno lego. Hkrati masaža te točke preprečuje zastajanje urina in zatekanje (pri nosečnicah). V akupunkturi se točka imenuje B67. Metoda je 70% uspešna. 4. Lučka plodu kaže pot: Temelji na prepričanju, da se otrok pomika za svetlobo. Če je glavica na vrhu trebuha, pod žličko, tja usmerimo lučko in jo počasi pomukamo ob strani trebuha navzdol ter zaključimo na sramni kosti. Izberemo si vedno eno stran, po kateri potujemo z lučko. Pomaga nam, če vemo, kam otročiček gleda-kam ima obrnjeno glavico. Če jo ima v desno se bom lažje obrnil v desno. V isto smer si lahko nosečnica ali njen partner nežno masira trebušček+eterična olja ilang ilang, rmana, cedre, vrtnice-dodamo jih osnovnemu (olivno, mandljevo) 5. Gibanje in pravilno sedenje, ki tudi pripomore k pravilni legi otroka. Pripomore plavanje in med tem narediti kak preval. Pomaga tudi pravilno sedenje-vzravnana hrbtenica in rahlo razširjene noge. Ta pra vaja je prav huda-enostavno ne zdržim s polnim mehurjem se mi zdi, da se bom kar polulala, pa še boli. Človek bi šel ja plavat a kaj ko takoj staknem glivice. No kot vidite je največji problem v tej smotani srčasti (dvorogi) obliki maternice. Le-ta se mi ne širi več in zato me skrbi, da se tamala brez pomoči ne bo mogla obrniti.
|