trdozimc
|
Če bi malo prebrala, preden si odprla temo, jo imaš skoraj popolnoma enako - še na tej strani in to 3 strani dolgo debato. Sem ti skopirala en del, se mi ne da še enkrat. IZVIRNO SPOROČILO: trdozimc IZVIRNO SPOROČILO: Dali* IZVIRNO SPOROČILO: trdozimc No, Dali in podobno misleče, jaz pa mislim, da če ''grešiš'' pogosto imaš več možnosti, da se ti zgodi tisto, za kar obstaja nevarnost. Samo v vednost: surovo meso - biftek, pršut, suhe salame - ni nevarno le zaradi toxe ampak pogosto vsebuje tudi listerijo. To, da je izdelek kupljen v trgovini ni zagotovilo za varnost - če katero zanima več, lahko na ZS. In Dali - jaz poznam prijateljico, ki je jedla celo nosečnost vse in se zadnja dva meseca in en mesec po porodu tolkla po glavi zaradi tega, ker je staknila toksoplazmozo. No, konec je HB srečen, razen tega da sta z malo na zdravilih. Držite se! Sej je logično, da v salamah in pršutu ter bifteku ni toxe, ker se prenaša preko mačk. Te stvari pa nimajo kaj opravit z mačkami. Vse vemo, da obstaja listerioza, ki je pa svinjskega izvora in da sveže meso oz. ne dovolj obdelano meso jo lahko vsebuje. Toxo pa lahko staknemo tudi na solati in sadju. Pa ni nujno da je z vrta in 3 x oprano. Če si s svojim postom mislila, da podpiram to, da jemo, kar naj ne bi se pač motiš. V surovem mesu se lahko nahaja parazit z imenom toksoplazma, čeprav je pa res, da se najpogosteje prenaša z mačjim blatom. Listerija je bakterija, ki se lahko nahaja v vsakem surovem mesu (ne samo svinjskem), zelo pogosto tudi v surovih ribah - zlasti nevaren je surov (prekajen ali ne) losos, najdemo jo pa tudi v surovem mleku in lahko v vsakem toplotno neobdelanem mlečnem izdelku. Poleg teh dveh, je lahko nevarna plodu (in mamici) tudi bakterija salmonela, ki pa je najpogosteje v in na jajcih (na lupini) ter surovem piščančjem mesu. Še enkrat povem, NEZNANJE VAS IN VAŠEGA OTROKA NE ŠČITI in moje mnenje je, da je bolje malo bolj vzganjat paniko glede takih življensko pomembnih stvari, kot pa imeti slabo vest do konca življenja. In ja, pršut in suhe salame niso primerna hrana za nosečnice. Žal.
|