|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   subvencija za samozaposlitev - vprašanja
19.2.2013 21:38:10   
Brbs
če ve katera, prosim za odgovore...

razmišljam o odprtju sp in ustanovitvi spletne trgovine. ker sem redno zaposlena, bi v to "potisnila" eno drugo osebo, ki je že dlje časa brezposelna in ne dobiva nikakršnih prihodkov, niti socialne ne. Zato me zanima naslednje:
- a ta subvencija vpliva kakorkoli na pridobitev druge, redne zaposlitve?
- So kakšne druge omejitve, razen poslovanja 2 leti?
- Kaj je z dohodnino in ostalimi davki/stroški v v primeru osebe, ki itak nima nobenih prihodkov?
- a v takem scenariju preži še kakšna druga nevarnost, na katero se trenutno ne spomnim ali mislite da je to izvedljivo?

to osebo bi seveda ustrezno seznanila z vsem, tako da bi bila prepričljiva pri pridobivanju subvencije, a ves posel bi neuradno vozila jaz....medsebojno zaupanje ni vprašljivo.

hvala in lp
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: subvencija za samozaposlitev - vprašanja
19.2.2013 22:21:47   
Penny
Naj najprej povem, da se mi to ne zdi pametna ideja.
1. Gre za goljufijo in če te/vaju dobijo, boš morala vračat subvencijo, pa verjetno obe izgubita vse nadaljnje možnosti za kakšno subvencijo.
2. Kot sp-jevec odgovarjaš z vsem svojim premoženjem, kar pomeni, da obstaja možnost, da to osebo nehote potunkaš v drek.

Povem ti lahko, kar mi je fant povedal, ki ima to subvencijo za doo (saj je ista stvar).
- Ne, ta oseba se v tem času (2 leti) ne more klasično zaposlit, lahko samo sklene pogodbo kot zunanji izvajalec. Podjetje mora 2 leti delovat na "polno", ne kot popoldanski sp.
- Ne vem, vem pa, da je čakal ca. 1 leto v celotnem postopku (čakalna vrsta, razne delavnice, sprejetje ideje, itd.).
- V dohodnino se šteje samo dobiček. Subvencija se šteje kot dohodek (1/24 sorazmerno za vsak mesec), kar pomeni, da če prikažeš ali imaš vsaj toliko stroškov, potem ne bo obdavčitve.
- Kar sem napisala že zgoraj (goljufija + odgovarjaš s svojim premoženjem). Dragi je rekel, da se mu zdi, da ne bo šlo čez.

Kaj bi pa ta oseba imela od tega, razen delovne dobe? Veliko tvegata, jaz si ne bi upala ...

(odgovor članu Brbs)
Neposredna povezava do sporočila: 2
20.2.2013 6:55:59   
ajataja
A ni to tako,da moraš bit prijavljen na zavodu 6 mesecev,pred sploh lahko zaprosiš za subvencijo...Pred dvema letoma je od mojega brata punca odprla sp in so bili taki pogoji..pa neka predavanja je mogla dat čez in ko je vse to izpolnila je bil avgust,pa so ji rekli da se je sklad za subvencije izpraznil in da naj pride novembra da bodo napisali vlogo za naslednjo leto ,da pač v začetku leta se še da dobit .Od začetka ko se je odločila da odpre sp pa do tega dne ,ko je dobila subvencijo izplačano je minilo 9 mesecev.Ostale stvari pa ne vem ,ker nje itak laufa ta sp in ne išče kakšnih lukenj.Naj me pa katera popravi,če se je zdaj že kaj spremenilo in ne rabiš bit prijavljen na zavodu.

(odgovor članu Brbs)
Neposredna povezava do sporočila: 3
20.2.2013 7:51:42   
Paštetka
Tri mesece moraš biti najmanj prijajen na za zavodu.

(odgovor članu ajataja)
Neposredna povezava do sporočila: 4
20.2.2013 8:11:47   
Antilopa
Če si ti zaposlena, ti za odprtje popoldanskega s.p.-ja ne pripada subvencija. S tem, da je tudi pogoj, kot so napisale že druge, da si določen čas prijavljena na zavodu kot iskalka zaposlitve.

Hm, postavilo se mi je pa vprašanje - zakaj se tale oseba ne poda v to? Če je brezposelna, lahko odpre s.p., ti ji pa pomagaš... samo razmišljam...

Kadar se ti otrok nasmehne, mu zmeraj vrni nasmeh.
Če se ne zmeniš zanj, uničiš njegovo prepričanje, da je svet dober.

(odgovor članu Brbs)
Neposredna povezava do sporočila: 5
20.2.2013 8:17:23   
Antilopa

IZVIRNO SPOROČILO: Penny

Povem ti lahko, kar mi je fant povedal, ki ima to subvencijo za doo (saj je ista stvar).
- Ne, ta oseba se v tem času (2 leti) ne more klasično zaposlit, lahko samo sklene pogodbo kot zunanji izvajalec. Podjetje mora 2 leti delovat na "polno", ne kot popoldanski sp.

Zakaj ne? Zaposlitev nove osebe ali pri d.o.o.-ju ali pri s.p.-ju sploh ni pogojeno s subvencijo. Kaj pa, če se ti v teh dveh letih količina toliko poveča, da ne sfolgaš sam?

- V dohodnino se šteje samo dobiček. Subvencija se šteje kot dohodek (1/24 sorazmerno za vsak mesec), kar pomeni, da če prikažeš ali imaš vsaj toliko stroškov, potem ne bo obdavčitve.

To je res, samo po izkušnjah sodeč, je tale subvencija kar problem konec leta, ko se izračunava rezultat... redko kdo jo pokrije s tekočimi stroški, ker večina teh, ki je odprla s.p., običajno dela za eno podjetje (kot neke vrste zaposlitev).

(odgovor članu Penny)
Neposredna povezava do sporočila: 6
20.2.2013 9:04:57   
Penny
IZVIRNO SPOROČILO: Antilopa

Zakaj ne? Zaposlitev nove osebe ali pri d.o.o.-ju ali pri s.p.-ju sploh ni pogojeno s subvencijo. Kaj pa, če se ti v teh dveh letih količina toliko poveča, da ne sfolgaš sam?

- Narobe si me razumela ali pa sem se čudno izrazila :) . Oseba, ki dobi subvencijo se 2 leti ne sme in ne more zaposlit v še enem podjetju. Recimo da imam svoj sp s subvencijo in bi se rada zaposlila še npr. v Leku, v svojem sp-ju pa delala "za zraven". To ne gre. Pomoč pa seveda lahko zaposliš, normalno :).

To je res, samo po izkušnjah sodeč, je tale subvencija kar problem konec leta, ko se izračunava rezultat... redko kdo jo pokrije s tekočimi stroški, ker večina teh, ki je odprla s.p., običajno dela za eno podjetje (kot neke vrste zaposlitev).

- Hmmm tega ne bi točno vedla, ampak če dobiš npr. novembra in se ti verjetno štejeta 2/24 od 4500 = samo 375€ in ne 2250?

(odgovor članu Antilopa)
Neposredna povezava do sporočila: 7
20.2.2013 9:59:53   
Antilopa

- Narobe si me razumela ali pa sem se čudno izrazila :) . Oseba, ki dobi subvencijo se 2 leti ne sme in ne more zaposlit v še enem podjetju. Recimo da imam svoj sp s subvencijo in bi se rada zaposlila še npr. v Leku, v svojem sp-ju pa delala "za zraven". To ne gre. Pomoč pa seveda lahko zaposliš, normalno :).

- Hmmm tega ne bi točno vedla, ampak če dobiš npr. novembra in se ti verjetno štejeta 2/24 od 4500 = samo 375€ in ne 2250?

za prvo se očitno res nisva dobro razumeli :)

Ta drugo - ja, v prihodke se res štejeta 2/24, vendar če ima s.p. za dva meseca npr. 1.000€ dobička, se mu le-ta pomnoži s 6, kar pa bistveno spremeni davčno osnovo in osnovo za prispevke user posted image

(odgovor članu Penny)
Neposredna povezava do sporočila: 8
20.2.2013 10:07:45   
petea
Brbs,

S.p.-ja ne mores odpreti za drugo osebo->ti pa lahko komurkoli ponudis (placno ali brezplacno) ali predlagas poslovne ideje, za katere si dovolj prepricana, da se jih da financno uspesno realizirati.
Prav tako lahko sodelujes pri poslovanju ko svetovalka, pomocnica ..., za kar se lahko uporabijo razlicne pogodbe o sodelovanju.
Nosilec dejavnosti prosto razpolaga s premozenjem s.p.-ja, hkrati s svojim premozenjem odgovarja za poplacilo morebitnih dolgov. On podpisuje vse odlocilne dokumente, prosto razpolaga z denarjem ...

Subvencija se uposteva v ustrez nem delezu x/24 glede na st. Mesecev poslovanja v koledarskem letu.

Subvencija olajsa zagon podjetja, ce pa dolocena oseba ne zeli delati, je zadeva ne zanima oz. potegne vase, ali se taksne zadeve loteva loteva samo na pobudo nekoga drugega, je manj verjetnosti, da se bo posel obdrzal.
Dve leti ni kratek cas, stroskov zna biti veliko, sploh ker subvencija krije komaj stroske zavarovanj in prispevkov nosilca s.p. za to obdobje.

Davki - verjetno bi se vsaj najprej moralo izbrati normirane stroske.

(odgovor članu Brbs)
Neposredna povezava do sporočila: 9
20.2.2013 10:35:44   
Tasika
Če ti želiš odpreti s.p., ga odpri. Če si zaposlena, odpri popoldanskega.

Če želiš pomagati brezposelni odebi, jo lahko zaposliš. Tako dobiš zanjo subvencijo. Ne poznam sicer višin in časovnih pogojev trenutnih subvencij, ampak še pred 5 leti subvencija ni pokrila prispevkov od minimalne plače. Tako da mi ni jasno kako boš tej osebi pomagala. Razen dejstva da ji bo po 2 letih zaposlitev pripadalo spet 3 mesece nadomestila na zavodu za zaposlovanje.

Da bi pa ona odpirala s.p. zate se mi pa ne zdi smiselno. In ne logično.

opozorilo: pri normiranih stroških se subvencija ne razporedi na 24 mesecev, ampak se upošteva v celoti v tistem letu ko je prejeta. Imajo normirci blazne probleme s tem.

Lep pozdrav
tasika

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 10
20.2.2013 11:07:08   
Brbs
hvala za odgovore.

ta oseba je že leta na zavodu, tak da to ni problem. gre za sorodnika, tako da v drek ga ne bi potisnila. pač rada bi dobila subvencijo, da vsaj prispevke s tem pokrijem, bodo pa še stroški spletne strani, zalog, računovodstva...če bo laufalo, toliko bolje, da bo dobiček in posledično davki.

če bi tak fajn laufalo, bi lahko potem to osebo tudi zaposlila (po dveh letih npr. odkupila sp ali nekaj podobnega verjetno že gre, da se zadeva uradno prenese name). pač razumišljala sem, da s tem tvegam manj svojih sredstev in če uspe, super, drugače pa po dveh letih pač vržem 4500 eur manj kot bi jih sicer.

vse bi delala jaz (neuradno!!!), le sp bi bil od te osebe, zaradi subvencije.

ampak če je res to, da so potem omejitve pri iskanju redne službe, potem to tak odpade...ker če vmes le najde službo (čeprav jo že več let išče) ne bi rada da so potem težave. kje naj to zvem?

če bi pa jaz odprla popopldanski sp (ker sem zaposlena), pa so prispevki precej manjši, a ni tak? veste kaka je razlika v prispevkih? ne vem zakaj se mi zdi, da je več kot 150 eur...in v 24 meseceih je to že skoraj tak kot subvencija....

hvala za pomoč

(odgovor članu Tasika)
Neposredna povezava do sporočila: 11
20.2.2013 11:47:18   
Antilopa
Prispevki za popoldanski s.p. so res precej nižji - slabih 37€ mesečno. Za redni s.p. so pa trenutno najnižji 300€, s tem, da če bi bil dobiček okrog 5.500 že lahko pade v višji razred.

(odgovor članu Brbs)
Neposredna povezava do sporočila: 12
20.2.2013 17:43:29   
majch
Subvencijo dobi oseba, ki je bila na zavodu in opravi izobraževanja na to temo. Sem sodi še nekaj papirologije v zvezi z opravljanjem dejavnosti, preverjanjem poslovne ideje ipd, ipn. Ko dobiš subvencijo, moraš posel obdržati 2 leti, kar potem na koncu dokažeš spet z eno papirologijo. 4000€ je toliko, da te nalušta, v resnici pa precej hitro skopnijo: spletna stran, registracija domene, računovodstvo, odprtje s.p., nabava materiala in opreme, REKLAMA (ker še tako dobra stvar se nikoli ne proda sama od sebe) štempiljke, vizitke, in miljavžent malih stvari, ki jih rabiš, pa še vedel nisi za to. V glavnem, najmanjši prispevki se dejansko vrtijo okoli 300€ na mesec, ki jih je fajn težko pridelat. Kje pa je še vse ostalo, kar bi rad plačal. Zaposlitev kje drugje v tem času ni mogoča.
Dobro premisli predvsem poslovno idejo in srečno, če se odločiš za to.

I'm back and I'm bad.

(odgovor članu Antilopa)
Neposredna povezava do sporočila: 13
20.2.2013 20:47:32   
bubec
Subvencija je 4.500, če smo natančnejši,..in z 1.7, na novo odprti sp-ji, bojo meli še neke olajšave oz popust pri prispevkih pri pokojninskem delu in bo manj kot 300e, oz bo nekaj žez 200e mesečno za dobo enega leta, nslednje leto pa malo več, ampak bo tudi nižje kot 300e,..

Mene pa še nekaj zanima. Če imaš mesečno zaslužek nekaj čez 350e, tam nekje, lih da si stroške pokriješ, .. kako je pa z izplačilom sam sebi minimalne plače npr.? a si jo moraš vseeno nakazat, al ni treba,..

Drugače je pa zmotno, če nekdo misli, da si bo s to subvencijo pokril prispevke za dve leti, ne prideš skozi, ker če so npr prispevki 200e, porabiš v metih mesecih jurja, se pravi v 24 mesecih, kolkor moraš met odprto, ni niti za prispevke tale subvencija,.. Po mojem, je boljše, da si jo vsaj del daš na stran, ko gre ta doba mimo, pa nabaviš boljšo opremo oz kakorkoli,..

(odgovor članu majch)
Neposredna povezava do sporočila: 14
21.2.2013 8:55:12   
oka
Mene pa še nekaj zanima. Če imaš mesečno zaslužek nekaj čez 350e, tam nekje, lih da si stroške pokriješ, .. kako je pa z izplačilom sam sebi minimalne plače npr.? a si jo moraš vseeno nakazat, al ni treba,..

Kot s.p. -ju ti ni treba izplačevati neto plače, moraš pa obvezno vsak mesec obračunati prispevke in jih normalno plačati. Prvo leto si lahko obračunavaš prispevke od minimalne plače, ostala leta pa ti davčna določi v kateri razred padeš. Za osebne stroške pa je tako, da lahko iz s.p. računa sebi nakažeš oz. dvigneš kolikor rabiš, ne sme se pa več iz poslovnega računa direktno plačevati osebnih stroškov.

Je pa tako, da vsak reče wauuu 4.500,00 je kar nekaj. Ampak subvencije ne dobiš takoj prvi dan. Za dobo, ko čakaš na subvencijo moraš imeti denar, da pokriješ vsaj prispevke. In če nisi striktno dosleden in imaš ta denar res samo za prispevke se hitro znajdeš v dr...

Brbs če me spomin ne vara ti kot redno zaposlena ne moreš dobiti subvencije ob odprtju s.p.-ja. Če pa si zaposlena v svojem podjetju pa lahko dobiš subvencijo ob zaposlitvi druge osebe. Prav tako pa imaš določen rok koliko časa mora biti ta oseba zaposlena pri tebi. Najprej ima poskusni rok in za ta rok dobiš nekaj subvencije, ob zaposlitvi te osebe pa dobiš preostanek denarja. In če mu pogodbo prekineš moraš ti vračat denar, odpuščeni pa se ne more mislim da šest mesecev prijaviti na zavodu. Ne vem pa kako je če imaš popoldanski s.p.

Tisti s.p.-jevec, ki se vmes zaposli pa mora vračati sorazmerni delež.

Načeloma to niti ni slabo, če imaš res dodelano kaj boš počel, če že imaš stranke in nekaj kapitala. Tisti pa, ki gre v to samo zaradi teh štirih jurjev pa hitro ugotovi, da se ne da samo s tem preživet.

(odgovor članu bubec)
Neposredna povezava do sporočila: 15
21.2.2013 9:09:52   
Brbs
že vidim, da ne bo nič s to zamislijo.

že samo razlika v prispevkih je v dveh letih skoraj enaka subvenciji. torej bolje, da odprem popoldnaski sp, imam veliko manjše prispevke in nobenega roka, do kdaj mora bit sp odprt....pa še nobenega drugega ne rabim v to zraven vlečt in se matrat, da mi bo uspelo dobit subvencijo (oz njemu).

hvala za odgovore in nasvete!

lp

(odgovor članu oka)
Neposredna povezava do sporočila: 16
21.2.2013 11:19:27   
Arwenko

IZVIRNO SPOROČILO: Brbs

hvala za odgovore.

ta oseba je že leta na zavodu, tak da to ni problem. gre za sorodnika, tako da v drek ga ne bi potisnila. pač rada bi dobila subvencijo, da vsaj prispevke s tem pokrijem, bodo pa še stroški spletne strani, zalog, računovodstva...če bo laufalo, toliko bolje, da bo dobiček in posledično davki.

če bi tak fajn laufalo, bi lahko potem to osebo tudi zaposlila (po dveh letih npr. odkupila sp ali nekaj podobnega verjetno že gre, da se zadeva uradno prenese name). pač razumišljala sem, da s tem tvegam manj svojih sredstev in če uspe, super, drugače pa po dveh letih pač vržem 4500 eur manj kot bi jih sicer.

vse bi delala jaz (neuradno!!!), le sp bi bil od te osebe, zaradi subvencije.

ampak če je res to, da so potem omejitve pri iskanju redne službe, potem to tak odpade...ker če vmes le najde službo (čeprav jo že več let išče) ne bi rada da so potem težave. kje naj to zvem?

če bi pa jaz odprla popopldanski sp (ker sem zaposlena), pa so prispevki precej manjši, a ni tak? veste kaka je razlika v prispevkih? ne vem zakaj se mi zdi, da je več kot 150 eur...in v 24 meseceih je to že skoraj tak kot subvencija....

hvala za pomoč

Tako ne, subvencija ni kredit za kritje stroškov odprtja s.p.-ja, temveč je prednakazilo prispevkov. Tako da za moje pojme je porabit ta denar vnaprej tako ali tako skrajno neodgovorno z vidika uspešnega poslovanja, temveč ga je pametno imet na rezervi, če ti kakšen mesec resnično zagusti s prispevki. In glede na to, da ti si zaposlena, lahko odpreš popoldanski s.p., ki nima praktično nič stroškov, se pravi tudi subvencije ne potrebuješ pomoje, pa ne rabiš nobene goljufije zganjat. V kolikor boš potrebovala pomoč te osebe, pa jo lahko tudi zaposliš kolikor vem in potem so njegovi prispevki in plača tako tvoj stroške in ti zmanjšujejo davčno osnovo, hkrati pa lahko potem zaprosiš za subvencioniranje njegove zaposlitve (spet zavod plača njegove prispevke) če je on res dolgo na zavodu. Tako da ne vem...tole je vse skupaj prevelika goljufija če mene vprašaš, tako kot si si ti to zamislila...

(odgovor članu Brbs)
Neposredna povezava do sporočila: 17
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?