Nika v službi
|
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka ja, sej je vse res Nika, samo delaš tudi za bodočnost. mislim, da je vsem v interesu da se v odrasli dobi ne izogiba zobarja zarad travm iz otroštva. jaz poznam kar nekaj odraslih, ki se bojijo zobarja do te mere, da so pripravljeni zafurat kak zob, ker se prej ne morejo pripravit it tja. saj se sliši iracionalno (in tudi je), samo se bolj bojijo zobarja kot zobobola (in evetually izgube zoba, verjela ali ne). in mlada dama mora it čez ta iracionalni strah, da bo lahko v svojem življenju sama za svoje zobe skrbela (ne da bo pri 40h mela pol umetnih zarad strahu), imho. Mateyka, zelo se strinjam s tem, samo zaupanje do zobozdravnikov se gradi od 6. meseca dalje, ko ima otrok, takrat še dojenček, prvi stik z zobozdravnikom in potem vsakih 6 mesecev znova in znova. Ob primerni obravnavi, kjer se vedno jasno, prijazno, razumljivo oz. nivoju primerno pove, kaj je potrebno in kako to izgleda, si bo otrok zgradil svoj odnos do belih halj, takih ali drugačnih. Nekateri imajo to nesrečo, da imajo več opravka z zdravniki, več posegov, posledično praviloma tudi več solzic. Odrasli, ki imajo z zdravniki slabe izkušnje, vsaj ti, ki jih jaz poznam, so iz časov, ko ni bilo protibolečinskih sredstev, ko so zobe pulili kot za stavo, ko je bil nivo zobozdravstvenih storitev mnogo nižji kot zdaj. Tudi moj mož ima take izkušnje in tudi on še vedno k zobarju odhaja s strahom. Ampak se hkrati zaveda, da je ob neukrepanju lahko še huje. Poznam primer otroka, kjer so tako dolgo čakali, da je bilo vse razbolelo in vneto. Potem je šele bolelo, ker na gnoj niti injekcija ne zagrabi. Jaz si svoji hčerki oz. nikomur ne želim kaj takega. Zato vedno in povsod zagovarjam dejstvo, da je potrebno ukrepati pravočasno in odločno, ko je še manjše zlo. Dan ali dva, ko bodo še počakali, nista veliko, osebno pa dvomim, da se bo v tem času kaj spremenilo. Pa ne zaradi otroka. Zaradi staršev.