|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   starost 3,5 leta in kakanje v hlače
4.10.2011 12:53:20   
Ursi2
Živjo!
Imam en problem in ne vem, kako se ga lotit.
Starejši sin je star 3,5  in še vedno ne gre kakat na stranišče. No, kahlice ni nikoli maral in ga niti nisma silila z njo, ampak je takoj začel lulat na stranišče. Tudi z lulanjem imamo še sedaj občasno probleme.
Drugače je brez pleničke že skoraj 1 leto (novembra bo 1 leto). Pa kljub temu, če je utrujen ali se zaigra, da se polula v hlače. Včasih, ko mu rečem, če gre lulat čist znori oz začne skakat in cepetat, da ne gre, čez pa minut so pa mokre hlače. Ampak to je zdej bolj redko. Medtem, ko kakanje je pa še vedno problem. Mogoče je kakih 14 dni vmes hodil na stranišče, pa se je malo pokakal in je bil zelo ponosen na sebe in seveda sma ga zelo pohvalila, kako je priden za vsakič, ko je šel. Tudi,ko gre lulat je pohvaljen. Ampak, ko je moral pa fejst kakat, se je pa vedno pokakal v hlače. Pa tudi če sma se lepo zmenila, se je še isti dan spet v hlače pokakal.

Moj je že zelo hud, tudi na mene, ke mu baje potuho dajem. On je rekel, da mu ne bo več čistil ritke in pral hlač in če se pokaka, da naj gre k meni. Jz ga ne morem pustit pokakanega. vČASIH GREMA in se umijema in nič ne rečem, včasih pa mu povem, da to res ni prav, da ne gre na stranišče, da e velik fant. in da mi naj pove, če ga kaj matra ali če mu je nerodno. Tudi mu povem, da lahko gre sam ali da sem z njim, kakor želi,. pa nič ne pomaga.
V vrtcu do sedaj še ni kakal, vedno počaka do doma.

Je pa imel predlani decembra eno bolečo izkušno, ko je imel operacijo luleka (so mu morali prestaviti luknjico). Stvar se je zelo zapletla, dva meseca smo skoraj vsak dan bili pri zdravniku, s palčko so mu luknjico dilitirali(luknjica se je ka naprej zaraščala). Ker pa operacija ni uspela, bomo šli enkrat jeseni ali pozimi še enkrat. Tega me je k groza, ker se mu je takrat tudi obnašanje spremenilo (postal je jezav, prestašen,...) in ravno smo skoraj prišli na zeleno vejo s tem in tudi zdravnikov se skoraj ne boji več, zdej pa spet.

Prav zaradi tega ga niti nočem preveč še s tem lulanjem in kakanjem obremenjevat, ke imam občutek, da bomo mogli it še enkrat skoz vse. Ampak vidim, da je tudi on zaradi tega nesproščen v družbi.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: starost 3,5 leta in kakanje v hlače
4.10.2011 13:25:48   
poli*
Moja hčerka (še ne 3 leta) ima probleme s kakanjem že od 2. leta, ko smo dali plenico stran. To se vleče že 10mes in NIČ ne pomaga. Na vse možne načine smo ji že stvar predstavili, povedali, vedno pohvalili, imela je Lactecon, tut svečke... vse! Problem je, ker zadržuje in tudi ko je že na pol akcija noče na wc. Dokler nisem ugotovila, kakšni so njeni znaki in obnašanje tik pred kakanjem, je šlo vedno v hlače. V vrtcu ni šla še nikoli na potrebo. Včasih začne cepetati, včasih pa postane sitna in potem jo kar nesem na školjko... tam je dretje tako, da kar ušesa bolijo (samo za 15 sekund) in potem ob pravem položaju na školjki (spustiš ga dovolj nizko oz. noter v šk., da stegnenica pritisne na trebuh) vse pade ven iz nje.
V bistvu ti ne znam dati pametnega nasveta, kako ga "prepričati" in mu dopovedati, da je tako prav... pomoje je najbolje, da se držiš neke rutine (na toliko dni) in ko boš opazila določene znake pred kakanjem, ga pač pelješ na wc. Sicer to ne pomeni, da bo kar veselo sedel na školjko, ampak kar je treba je treba.
Vi imate še bolečo izkušnjo z OP. in je zato še mnogo bolj razdražen.
Upam, da rešite vse in da dobiš še kakšen dober nasvet.

(odgovor članu Ursi2)
Neposredna povezava do sporočila: 2
4.10.2011 13:35:31   
3x mami
hmm...
najprej ti povem naso zgodbo, sicer nic posebnega (brez zdravnikov itd). nas starejsi se je pozno odvadil plenic. star je bil 3l 3m, ko smo mu jo koncno sneli. sledilo je kar nekaj nesrec (sicer v glavnem lulanje), ponoci je bil suh pol leta kasneje. mu je pa to zadnja briga. igra in vse skupaj mu je prej. tako da se igra cisto do konca, potem pa v trenutku panika, nujno mora na stranisce. in mu se vedno kdaj malo zbezi, ker preprosto ne uspe vec zadrzat. se je tudi ze zgodilo, da se je polulal, medtem ko se je slacil pred skoljko... to mu ne jemljem za slabo, tako pac je.ko bo imel interes, se bo ze potrudil.

ti imas pa cisto drugo situacijo. ce bi rekla, da otrok ne kaka v wc pri tej starosti, bi verjetno dobila napade z vseh strani. ampak vi imate tezave z zdravjem, kar, vsaj zame, stvar postavi cisto v drugo luc. mogoce je to izraz njegove stiske, ki je drugace noce ali ne zna pokazat. 3leta - koliko se z otrokom pogovarjate okoli teh dogodkov pri zdravniku? mu razlagate, ga poslusate, kaksne dvome in strahove ima, kaj si zeli ali ne zeli. se mi zdi, da s pogovorom veliko stvari resis. mogoce se tako otrok pocuti bolj varnega in na stvar reagira drugace. tudi vecji, ko imajo kaksno stisko, zacnejo spet mocit posteljo. ne vem, ugibam - je mogoce to tudi vas primer?
pri nas se siljenje na wc ni obneslo. otrok je moral sam to sprejet. starejsi je sprejel sele po 3. letu, sestrica pa prej. pa tudi nesrec skoraj ni imela.

jaz bi na tvojem mestu sla in se z malim, pocasi, mogoce ob igri, kaj pogovarjala. o njemu, o njegovih obcutkih. okoli zdravnikov in vsega. predstavljaj si, da bi tebi delali, kar so njemu. pa si odrasla, ves zakaj, pa se vedno ti ne bi blo vseeno. postavi se zdaj v njegovo kozo... pa tudi otroci reagirajo razlicno na zdravnike. ze pri sistematskih vidis, kako eni podkupujejo otroke s sladkarijami, da potem nekako med jokom opravijo pregled, drugi pa z nasmeskom odkorakajo noter... to bi prvo.

potem pa mogoce uvedita neko rutino - dogovorita se. recimo, ko se vrnete domov z vrtca, gresta v kopalnico in naj tam med klepetom in tem sedi nekaj casa. tako kot imajo v vrtcu 'skupinsko lulanje in kakanje po zajtrku' (vsaj pri nas ga imajo). pocasi se bo na stvar navadil in bo postalo vsakdanje.

predvsem pa pogumno in potrpezljivo.

(odgovor članu Ursi2)
Neposredna povezava do sporočila: 3
4.10.2011 13:41:14   
Ursi2
A, SEJ GA ŽE POZNAM kdaj je tako daleč, da bo kakal. Velikokrat se mi zgodi, da ko pridem po njega v vrtec in se sedaj, ko sos še lepi dnevi zunaj igramo, obvezno pokaka v hlače. Pa ga vidim, da bo začel in mu rečem,če greva na stranišča, pa sploh noče slišat in gre vstran. Morda bi ga morala primet in nest not, ampak se mi zdi taka ful občutljiva zadeva in me je strah, da bi začel zadrževati in bi imeli potem probleme s tem. Sej včasih mam tudi že jz dost, sam da bi se pa kregala na njega, mi pa ni. Pa mi sam eče, mami sej nisi huda, a ne. P a mu rečem, da huda nisem, da bi pa bilazelo vesela, če bi šel na stranišče kakat in da mi ni všeč. Pa mi reče, mimi, sej to ni nič hudega, če kakam v hlače. user posted image

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 4
4.10.2011 14:04:14   
Ursi2
a, sej to mi je jasno, da je imel ful grozno izkušnjo. Meni je bilo slabo vsakič, ko sma šla in sem vedela, kako bo. Tam smo ga držali sestra, 2 medicinska tehnika in jaz, da mu je zdravnik po kakih 5 min uspel tisto palčko oz cevko dat not. Drl se je tako, da so hodli iz vseh sob gledat, kaj se dogaja. Jz sem bila takrat noseča in sem vsakič mislila, da jim bom tam zraven rodila. Bilo je grozno. Zato vem, da more bit veliko problem v tem in to tudi sprejemam in zato še vedno to sprejemam, da bomo šli enkrat prek tega. Tudi pogovarjat se poskušam z njim glede tega, čeprav sam se noče in kar preusmeri temo, tako da vem, da bo nekaj na tem. Včasih poskušamo skozi igro, pa vseeno ne gre, lulanje že, če vem, da more, recimo, da ni šel že od kosila in da je še spal vmes in tudi potem ni šel,...pa če mu omenim hoče zasitnarit, pa mu samo rečem, da sem ga lepo vprašala in bi bila vesela, če mi lahko lepo odgovori. Pa mi potem tudi odgovori, da ni treba, potem pa ga nekje v roku 10 min poskušam skoz igro oz hec, da morem jz tud in ker bo prvi na stranišču ali kaj podobnega.
Ko sem potem na enem pregledu tudi omenila urologu, da se mu je spremenilo obnašanje in da imamo probleme s kakanjem in lulanjem in da bi prosila, da nam pred to operacijo priskrbi psihologa, s katerim bi se pogovorili, kako naj ukrepamo, ko bo spet operacija, kako ob kakih izpadih odreagirat in podobno, je pa rekel, da je normalno, ker smo ga pač takrat razvajali in nosli po rokah in je vse dosegel. In da ni bil problem v operaciji. Mi je kr črno postalo pred očmi.
Smo potem sami šli do psihologinje, ki se je z njim pogovarjala in je bilo prav fajn, potem sma šla še sama k njej in nama je dala par nasvetov, kako in kaj. pa ne greavno najbolje, kot kaže. No sedaj v petek imamo spet pogovor pri njej, pa bomo vidli.

Je pa že takrat po opeaciji pustil samo meni, da ga previjem, nobeden drug ga ni smel. in potem, ko je kasneje septembra šel v vrtec, je bil kar šok, potem pa je pustil tudi samo pomočnici, da ga je previjala.

(odgovor članu Ursi2)
Neposredna povezava do sporočila: 5
4.10.2011 14:17:33   
mamamajča

IZVIRNO SPOROČILO: Ursi2

Prav zaradi tega ga niti nočem preveč še s tem lulanjem in kakanjem obremenjevat, ke imam občutek, da bomo mogli it še enkrat skoz vse. Ampak vidim, da je tudi on zaradi tega nesproščen v družbi.

Tu si si čisto lepo odgovorila.
Otrok ima nekaj bolečega za sabo in nekaj bolečega ga še čaka, logično, da je prestrašen zaradi vsega, kar je povezano z lulčkom. Ne forsiraj

Ne sprašuj ga, če gre lulat. Pusti ga, ti bo sam povedal.

Kar se pa tiče kakanja, moja nečakinja se je zelo zelo težko pokakala je bila precej zaprta in se je počutila varno samo, če je kakala v pleničko. So šli na posvet k pediatru ki je predlagal, naj jo pustijo in da ima dovolj časa, da to osvoji.

Če ga pa ti poznaš in natanko veš, da bo kakal, jaz ne bi pustila, da se pokaka v hlače. prijela bi ga in nesla na stranišče, pa ne agresivno, ampak bi mu prigovarjala, da greva hitro lepo do stranišča, bo kakec štrbunknil v vodo, hlače bojo ostale čiste in bo super super.... počasi in potrpežljivo.

(odgovor članu Ursi2)
Neposredna povezava do sporočila: 6
4.10.2011 14:53:27   
lana38
Mi smo imeli enak problem s kaknjem. Ni pomagalo nič, dokler se nekega dne ni odločil sam, da bo kakal na stranišče- Star je bil že 3 leta in 5 mesecev. Moje mnenje je, da je vsako prigovarjanje odveč. dokler se otrok sam ne odloči, da ne bo več kakal in lulal v plenice.
LP

lana38

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 7
4.10.2011 15:07:25   
zaspancek1
Smo na začetku podobnih težav - kakanje v plenico ja, na stranišče ali pa kahlico pa ni šans. Potem pa se je enkrat spomnil, da pa tudi v plenico ne bi več in je zadrževal, tako da na koncu ni pomagalo drugega, kot svečka in truirno sedenje ob tulečem otroku na stranišču.user posted image No, ampak to je pomagalo vsaj pri tem, da potem ni več zadrževal blata in je kakal vsaj v plenico.
Sodelavka je imela z mlajšim podobne težave. Nekaj časa je še kakal v plenico, potem pa tudi v to ne in so se matrali do četrtega leta in pol. Je bilo tako hudo, da so ga tudi parkrat klistirali, ker je tako zadrževal. Potem pa kar naenkrat nobenih problemov več. user posted image Je očitno res, da se mora otrok samo odločit, do takrat pa ne pomaga nobeno prigovarjanje, hvaljenje,....nič. Žal. Upamo lahko samo, da se bodo kmalu odločili in začeli kakati.

(odgovor članu lana38)
Neposredna povezava do sporočila: 8
4.10.2011 19:53:01   
mateyka
mi smo imeli težave točno s tem - kakanje samo v plenico. pomagalo je enkrat, ko je mela drisko (viroza) in ni mela plenice gor, kriza je pa bla takoj user posted image in sem rekla, dej hitro sedi na kahlico in bova dale pleničko potem gor ko bo najhuje mimo - no, potem je bla pa ful vesela in ni hotela plenice po kahlici user posted image pa sva se zmenile, da lahko dobi en košček čokoladke, ko se bo lepo pokakala v kahlico ali wc in to jo je ful motiviral (je odvisnik od čokolade, drugih sladkarij ne mara) user posted image

(odgovor članu zaspancek1)
Neposredna povezava do sporočila: 9
5.10.2011 10:42:36   
pajkolina
Pri nas podobno...Pa se ne obremenjujem, sploh ker mi je psihologinja na sistematskem rekla (takrat je bil še v plenici), da naj bom pazljiva pri odvajanju in nič na silo, da ne bi začel zadrževat.
Včasih reče pravočasno in je potem ful vesel, včeraj zvečer pa je npr. se pri igr počepnil in je bilo prepozno (to se nam zgodi velikokrat), ko se ppčepne/skloni se enostavno pokaka in jaz ga nič ne kregam. Takrat je tud sam prizadet, saj v bstvu ve da se to ne dela v hlače,le kako naj se spravi z drekcem še ni doumeluser posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 10
5.10.2011 10:46:32   
pajkolina

IZVIRNO SPOROČILO: Ursi2

A, SEJ GA ŽE POZNAM kdaj je tako daleč, da bo kakal. Velikokrat se mi zgodi, da ko pridem po njega v vrtec in se sedaj, ko sos še lepi dnevi zunaj igramo, obvezno pokaka v hlače. Pa ga vidim, da bo začel in mu rečem,če greva na stranišča, pa sploh noče slišat in gre vstran. Morda bi ga morala primet in nest not, ampak se mi zdi taka ful občutljiva zadeva in me je strah, da bi začel zadrževati in bi imeli potem probleme s tem. Sej včasih mam tudi že jz dost, sam da bi se pa kregala na njega, mi pa ni. Pa mi sam eče, mami sej nisi huda, a ne. P a mu rečem, da huda nisem, da bi pa bilazelo vesela, če bi šel na stranišče kakat in da mi ni všeč. Pa mi reče, mimi, sej to ni nič hudega, če kakam v hlače. user posted image

Ursi2, zdaj pa sem se user posted image kot bi opisala mojega otroka...moj tudi meni reče mimi-in takrat se stopimuser posted image
Identična zgodba naši.user posted image

(odgovor članu Ursi2)
Neposredna povezava do sporočila: 11
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Mame tretjino svojega življenja skrbijo za...
Rezultati kažejo, da mame za kuhanje porabijo 3.603 ure svojega življenja, za pranje pa 2.442 ure. Med drugimi dejavnost...
Teden otroka®: Otrok – nepopisan list
Ob letošnjem Tednu otroka, ki ga praznujemo že 70. leto zapored, in bo potekal od 7. do 13. oktobra, se osredotočamo na ...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.