|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   starševstvo in diskriminacija
17.11.2006 15:18:43   
melitam
Živijo!
Najprej moram povedati, da ta forum objavljam z dovoljenjem Ringaraje.

Sem mamica prečudovite 19 mesečne Sareuser posted image . Kot veliko mladih mamic, sem se (skupaj z možem seveda) za rojstvo otroka odločila kot študentka. Ko sem rodila, sem bila še študentka, čez mesec dni pa sem status študenta izgubila.

Ker sem tako neizmerno uživala v materinstvu in ker sem bila tudi malce lena (po resnici povedano), sem diplomo preložila "za kasneje"in upam, da bom to "obveznost" kmalu odpravila.
Zakaj se obračam na vas? Tema moje diplomske naloge je Starševstvo kot diskriminacija na trgu delovne sile. Vem, sliši se grozno, je pa zelo zanimiva in predsvem pereča tematika, ki sem jo občutila tudi na svoji koži. Prosila bi vas, da mi poveste, če ste bili kdaj sami na kakršen koli način diskriminirani: bodisi kot nosečnica, bodisi kot mama, ki se vrne na delovno nesto po rojstvu otroka - degradirana, odpuščena... Tudi očetje ste zeloooo dobrodošli s komentarji, ali ste bili tudi vi morda diskriminirani zaradi očetvstva, očetovskega dopusta (ali se ga izkoristili)... Omenite prosim, v katerem sektorju delate, koliko ste stari.
V empirični del sem mislila vključiti intervjuje mater in očetov in če bo kdo od vas "zainteresiran" in mi kasneje pomagal, bom zelo hvaležna!

Najprej pa, kakršnekoli izkušnje s tem.user posted image

Hvala!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: starševstvo in diskriminacija
17.11.2006 22:11:29   
NTS
na kratko:
2004 sem v marcu mesecu zanosila, takrat sem bila zaposlen kot tajnica pri srednje velikemu podjetju. Ker sma se z mojim že kar nekaj časa mučila s tem (tega v službi nisem nikoli razlagala ali o tem debatirala), sem vsekakor čim sem izvedela (že v 6 t) to povedala tudi v službi.  ODPOVED!!!
Razlog - ga nimajo, češ žal več ni dela! user posted image
Saj to še nekako požereš, ampak jaz pa sem teden dni zatem imela še SS.

2006 druga služba, drugo podjetje, so že vedeli od začetka za nosečnost, ko sem šla v porodniško sem kar direktno vprašala če me bodo odpustili ko bom na porodniškem?  NE, seveda se kaj takšnega ne more zgoditi, ste nosečnice ful zaščitene..bla bla bla..
Po 3 mesecih na porodniškem sem prejela na dom odpoved in del.knjižico.

Je pa moj lahko izkoristil očetovski dopust, samo je potrebno toliko papirologije, da se prav čudim da še kakšno drevo sploh obstaja.

če rabiš še kakšen podatek bolj podrobno ti pošljem na ZS.

pa obilo uspeha želim in da bo mogoče tvoja diplomska naloga dala tudi komu misliti.

lp
Nataša 

Naši Nikiti se je pridružil bratec Patrick ! ! !

(odgovor članu melitam)
Neposredna povezava do sporočila: 2
17.11.2006 22:33:46   
nejcko
Sama sicer nimam izkušnje, se mi pa na splošno zdi precej diskriminatoren celoten postopek za uveljavljanje porodniškega dopusta. Se strinjam s predhodnico - čudno, da sploh še kakšno drevo raste, toliko papirologije je potrebne okoli tega. No, ampak jaz vidim diskriminatoren problem predvsem iz sledečega vidika:
- Kdo od staršev bo kdaj koristil dopust za nego in varstvo otroka, je potrebno napovedati še pred rojstvom otroka. Problem se pojavi pri nezaposlenih materah, ki seveda na začetku napovejo, da ga bodo koristile same, in če se jim recimo v tem letu, ko so na porodniški, ponudi priložnost za delo, lahko porodniško edino prekinejo, ne morejo pa jo prenesti na partnerja. Ker seveda npr. 6-mesečnega otroka ne morejo kar pustiti samega doma, so največkrat prisiljene v to, da po preteku porodniške ostanejo še vedno nezaposlene.
Torej, najbolj diskriminatorno se mi zdi prav to, da ni fleksibilnosti pri koriščenju porodniškega dopusta, pri čemer je večinoma prav ženska spet omejena oz. nekonkurenčna na trgu dela.

(odgovor članu NTS)
Neposredna povezava do sporočila: 3
17.11.2006 23:43:18   
sjug
Moje mnjenje je, da je v Sloveniji za mame do starosti otroka eno leto kar lepo poskrbljeno vljučno s prenatalnim zdravstvenim varstvom (če primerjamo recimo z Anglijo). Situcija pa je precej slabša kasneje, z vstopom otroka v vrtec. Tukaj pa kot da izginejo naše pravice, zlasti kar se tiče obdavčitev, plačevanja vrtcev, bolniške za nego družinskih članov (to je nova zakonodaja še poslabšala!) ipd. Moja zgodba je pestra, izkusila sem oboje - v prvo izgubo zaposlitve in v drugo vrnitev na delovno mesto, kjer sem zelo zadovoljna, tako da je moje mnenje, da je največ itak odvisno od mamic samih. Res pa je pri nas trg delovne sile pod kritiko. In da smo ženske nasploh nezaščitene in drugorazredne v delovnem razmerju napram moškim (oprostite moški, a to povsem drži) je pa druga zgodba. Žal...

Never Ever Give Up!

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 4
18.11.2006 21:19:50   
sazi
Delam v kar velikem podjetju (500 zaposlenih). Med nosečnostjo nisem imela nobenih problemov in tudi po porodniški bi se lahko vrnila na svoje delovno mesto (brez sprememb, samo jaz že prej nisem uživala v svojem delu in tudi plača je bila bolj slaba, tako da v bistvu ne vem, kako bi me lahko degradirali, če bi hoteli). Sem pa za nosečnost povedala v  3. mesecu in so imeli še dovolj časa da bi našli zamenjavo.
Sem pa nekakšne pritiske in omejevanje občutila in doživela prej - ob intervjujih za službo in podobno. Že takrat me je direktorica vprašala, "kaj pa družina, otroci?". Sem lepo povedala, da jih nameravam imeti, ina na provokacijo, da bom kmalu 30 sem odgovorila, da jih imajo nekateri pri 4oih nekateri pri 20ih, da jaz bom pa nekje vmes. Službo sem dobila, ampak za določen čas, potem so mi jo podlajšali in šele po dveh letih sem dobila pogodbo za nedoločen čas - dokaj ustaljena praksa, se mi zdi. No, pred to, zadnjo pogodbo, sem imela podoben razgovor in zopet zasliševanje glede otrok.
Sem pa ravno ta teden izvedela, da je prijateljica, ki ima do konca porodniške še en mesec in so ji v podjetju pred porodniško zagotavljali, da jo bodo po porodniški vzeli nazaj, ostala brez službe. Je ne potrebujejo več.
Je pa moj mož brez problema koristil očetovski dopust. Se pa s predhodnicami ne strinjam glede zakomplicirane papirologije urejanja porodniške. Jaz sem si vse obrazce sprintala sama, jih izpolnila, za potrditev dohodkov pa sem papirje za 1 dan pustila v službi. Vsega skupaj sem pol ure dela z izpolnjevanjem papirjev, pot do službe in na CSD.

(odgovor članu sjug)
Neposredna povezava do sporočila: 5
20.11.2006 23:12:44   
Anonimen
Prvič sem bila noseča leta 1997, ko sem bila stara 18 let. Takrat sem delala v podjetju Džirlo (pri tistih slavnih čajčkih za hujšanje Čang Šlang) in takoj, ko sem izvedela za nosečnost, sem jim tudi povedala. Že res, da sem delala v pisarni (večinoma administracija), se je pa v pisarni tudi pakiralo tiste čaje in potem zlagalo kartone in podobno. Slednjega dela sem bila takoj rešena in sem samo še sedela pri mizi, razen, če sem sama hotela kaj več narediti. Tudi odpovedi nisem dobila, ampak sem sama odšla, ko sem bila noseča cca. 5 mesecev (odšla sem zaradi selitve).
Po porodu sem delala na nešteto koncih in sem povsod povedala, da imam otroka. Na srečo je bil za varstvo večinoma doma bivši mož (v prvem letu po porodu, saj nisem bila na porodniški), kasneje pa sem imela vrtec, službe pa sem tako ali tako sprejemala samo take, kjer je bil delovni čas v okviru vrtca. Edino, kar lahko izpostavim, je bil Leclerc, kjer niso nikomur dovolili, da ima v trgovini pri sebi mobitel, ampak so ga morali vsi puščati v garderobah. No, vsi razen mene, saj sem prvi dan povedala, da hočem biti zaradi otroka dosegljiva 24 ur na dan in da če ne smem biti, naj raje takoj povedo, da takoj grem. Pa sem ostala.
Ko sem drugič zanosila (lani), sem takratnemu šefu takoj povedala, pa ni bilo o kakšni prekinitvi delovnega razmerja niti govora. Sama sem dala odpoved, ker smo se skregali (mesec dni zatem). V sedajšnjo službo sem prišla noseča in to tudi povedala že na razgovoru. Spet nobenega problema, saj delam v pisarni. Privoščila sem si cel mesec porodniške in šla 3 tedne po porodu nazaj delat. Pravzaprav sem jih komaj prepričala, da sem lahko prišla, saj so vztrajali, da naj vsaj še nekaj časa ostanem doma.
In tudi sedaj si urnik lahko prilagajam takorekoč po svoje. Delam nočno, ko na otroka pazi moj partner, proste dneve si določam sama, bolniška ne bi bila problem, če bi jo potrebovala (na srečo jo zelo redko).

Tako, da lahko rečem, da nisem imela zaradi nosečnosti oz. starševstva nikoli nobene negativne izkušnje. Že trkam po lesu... user posted image

(odgovor članu melitam)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Stari običaji: Ste že slišali za tepežni dan?
Tepežni dan pri nas praznujemo 28. decembra, imenujemo ga lahko tudi: pametiva, tepežnica ali tudi dan nedolžnih otročič...
Otroški dodatek v letu 2025: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...

Brrrr...
пеперутка16

Ste že kdaj naleteli na kaj neznanega, nam ljudem karkoli nadnaravnega?! Duhovi, hudič, šejtan......