Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: andie Določita lahko tudi 20 evrov magari- odloči itak sodišče. Določita res lahko, ja, odloči pa res sodišče. Jaz sem bila tako vesela, da sem se znebila bivšega, da mi je bilo popolnoma vseeno, kolikšno preživnino naj bi on dajal za otroka. Nimam se ne za neumno, ne za nesposobno in vneprej mi je bilo jasno, da sem za osnovne (pa tudi kakšno več) otrokove potrebe sposobna poskrbeti sama, imam pa tudi partnerja, ki za mojega otroka skrbi kakor za svojega. Tako, da je bila (in je še, pravzaprav) preživnina pri nas dejansko nekaj, kar zaradi zakona moram urejati (in urediti). In sva takrat z bivšim podpisala nekakšen sporazumni znesek - bivših 15.000 SIT. Ko je zadeva prišla na sodišče, so bili že euri. Sodnica je takoj rekla, da cca. 70€ ni znesek, ki bi bil primeren za preživnino takrat 9 let starega otroka. Da otrok potrebuje več in da je oče sposoben dati več (ne glede na moje dohodke). Po pregledu specifikacije stroškov, ki jih imam z otrokom, se je strinjala z vsemi naštetimi postavkami (ki so znašale 250€ mesečno) in je določila preživnino 125€ mesečno. In to na podlagi tega, da je bivši brezposeln in brez premoženja. V razlago določitve zneska preživnine pa je zapisala, da je mlad, zdrav in sposoben delati in da se je dolžan potruditi za svojega otroka. Gospod bivši seveda tega ne plačuje in smo trenutno v izterjavi, za katero se že vnaprej ve, da bo neuspešna, ker mu nimajo česa zarubiti. In jaz se s tem ukvarjam samo zato, ker se pač moram. Ker se preživnini ne smem odpovedati (v otrokovo korist, katero sem kot edina skrbnica dolžna zastopati). Dejansko pa mi je popolnoma vseeno za ta denar, samo da bivšega ne vidim nikoli več.
|