|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   spolno nadlegovanje v vrtcu?
2.6.2007 19:35:34   
gala
Pozdravljene!

Pred časom sem prvič opazila, da ima hčerka narobe obrnjene hlače, ko se je vrnila domov. Ker se je to večkrat ponovilo, sem jo povprašala o tem in mi je povedala, da ji hlače na stranišču vleče dol neki fantek, ki je z njo v skupini. Ko sem jo vprašala, ali je vzgojiteljica to videla, mi je rekla, da je in da je fanta kregala. 
Danes zvečer pa izvem, da jo je nek drugi fant ''šlatal po luliki'', kot se je izrazila. To se mi zdi popolnoma nesprejemljivo. Sama sem v šoli doživljala spolno nadlegovanje prav na stranišču, zato mi je to, kar mi je povedala hčerka, toliko huje.
Zanima me, kako bi ve reagirale na kaj takega?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: spolno nadlegovanje v vrtcu?
2.6.2007 19:40:31   
total
A res? Kolk je pa stara? Jaz bi takoj ukrepala,če res misliš da se to dogaja..

Kaj naj rečem...srečna sm!!!

(odgovor članu gala)
Neposredna povezava do sporočila: 2
2.6.2007 19:45:36   
Barbs
Joj no.....user posted image vsi fantki pa vse punčke si v vrtcu kažejo lulice in luleke - to je normalno.
Ko sem prebrala naslov teme, sem mislila, da boš napisala, kako ji tršica vleče hlače dol.user posted image

Ne se sekirat. Predvsem pa - to ni spolno nadlegovanje.... lepo te prosim.user posted image   Preberi si kaj o otročkih med prvim in petim letom.Dojemanje sveta, raziskovanje, ...

< Sporočilo je popravil Barbs -- 2.6.2007 19:47:03 >

Vsako noč nekdo misli name, preden zaspi:)

(odgovor članu total)
Neposredna povezava do sporočila: 3
2.6.2007 19:46:32   
gala
3 leta ima...

(odgovor članu total)
Neposredna povezava do sporočila: 4
2.6.2007 19:48:29   
gala
To da ji hlačke dol vlečejo, morda ne. Na začetku sem se prav zabavala, ko me je spraševala, ali ona res nima lulčka. Je prava anekdota iz tega nastala. Ampak to, da jo fantek ''po luliki šlata''? To se mi pa ne zdi ravno nekaj normalnega...

(odgovor članu gala)
Neposredna povezava do sporočila: 5
2.6.2007 19:50:08   
Primoza
Med vrstniki take starosti je tako "raziskovanje" nekaj običajnega. Seveda pa ga vzgojiteljice ohranjajo v nekih zmernih okvirih.

(odgovor članu gala)
Neposredna povezava do sporočila: 6
2.6.2007 20:16:12   
nejcko
Se strinjam s predhodniki, da je tako raziskovanje v tem obdobju povsem normalno. Kar se pa božanja tiče, bi pa jaz vseeno opozorila vzgojiteljico na to. Ne bi sicer omenjala spolnega nadlegovanja, ampak da naj bo pač malo pozorna na to početje. 

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 7
2.6.2007 21:24:26   
soncece24
Itak smo si mi tudi vse živo kazali v vrtcu - en od sovrtičkarjev je imel nekaj ala game boya in če smo mu jo punce "pokazale" smo lahko igrale user posted image user posted image user posted image meni se to zdi nekak del odraščanja, tudi razne "igrajmo se zdravnika" - seveda dokler tvoja punčka to jemlje kot hec. Če bi jaz ugotovila, da ji je neprijetno zaradi tega, potem bi ukrepala, drugače ne. Če se hecata na ta račun, potem je že ok po mojem.

Idealni moški ne pije, ne kadi, ne vara, ne kvartopiri, ne obstaja. (ruski aforizem)

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 8
3.6.2007 6:40:30   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: gala

To da ji hlačke dol vlečejo, morda ne. Na začetku sem se prav zabavala, ko me je spraševala, ali ona res nima lulčka. Je prava anekdota iz tega nastala. Ampak to, da jo fantek ''po luliki šlata''? To se mi pa ne zdi ravno nekaj normalnega...

Ne, kot ni normalno, da ljudje seksamo, ni normalno, da so otroci pri 3. letih polni radovednosti. Gremo se tožit!

Svašta!

Dajte ljudje malo razmislit preden umažete forum s svojimi predsodki.

(odgovor članu gala)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
3.6.2007 20:58:46   
pinki3
Jaz mislim, da za otroke v vrtcu velja nekaj podobnega kot za odrasle. Vse je normalno, dokler sta oba za to. Nujno bi bilo ugotoviti, kako hcerka dozivlja, kar se dogaja. Ji je to vsec, zanima tudi njo, ali pa ji je zoprno, vendar se ne zna upreti? Po mojem je treba otroku ze zelo zgodaj povedati, da se ga nihce ne sme dotikati tako kot njemu ne pase. Jaz bi se pogovorila tako s hcerko (seveda previdno) kot z vzgojiteljico.

(odgovor članu gala)
Neposredna povezava do sporočila: 10
4.6.2007 0:44:34   
Anonimen
Jaz se spomnim, da je soseda tudi burno odreagirala, ko je zvedela za take zavede v vrtcu. Le da je tam bila neka puncka glavni akter in jih je povijala v povoje in so si morali slacit hlace dol vsi po vrsti ... Pa so se pogovorili potem doma, da se to pac ne pocne in da je to nevarno (da si ne bi kakih predmetov kam tlacili) itd. Je bila pa stara 5 let, ce se prav spomnim.

(odgovor članu pinki3)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
4.6.2007 20:57:25   
gala
Ker se je zadnji teden upirala biti v vrtcu, čeprav sem jo prej morala včasih odnesti domov, mi je postalo malo bolj sumljivo. Sama mi le redkokaj pove o dogajanju v vrtcu. Morda pa je bilo upiranje posledica bolezni (še vedno smo doma).
Hvala vsem za odgovore.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
6.6.2007 9:23:15   
Še ena T
Neverjetno, kako so nekateri tolerantni do teh stvari. Že res, da bi otroškemu raziskovanju težko rekli spolno nadlegovanje, ampak če se otrok počuti ob takšnem šlatanju neprijetno (in večina otrok se), potem to JE spolno nadlegovanje.

Ne boste verjeli, koliko otrok ima zaradi podobnih dogodkov v vrtcu travme. Nekateri ne gredo cel dan na stranišče, ker so tam izpostavljeni raznim šlatanjem, odpiranjem vrat, zasmehovanjem, ogledovanjem itd. Nekaterm je to hecno drugim pa ni!!!
Mi smo na primer imeli v vrtcu malega tirana, ki je pred spanjem (vzgojiteljic ni bilo v sobi!!) izbral par žrtev, ki so morale v splošen posmeh vsem pokazati luliko ali lulčka. Če nisi hotel, se je fizično spravil nate. Domov sem hodila s šopi izpuljenih las, ampak sem bila tiho. Zjutraj sem pa rekla, da ne grem v vrtec, ker me boli glava.

Nekdo je omenil "smetenje s predsodki".. Halo? zdaj si bomo pa dopovedovali, da se moramo samo znebiti predsodkov, pa nas šlatanje ne bo motilo.
Kot da nas ne bi smelo motiti...
"TELO JE MOJE. Ne dotikaj se me, če tega nočem, čeprav sem otrok!!!!!"

Aja, pa še nekaj... Ena opisuje, kako so kazale lulike za igro z game boyem. Ja, lepo no!!!!! Že punčke se na tak način naučijo, kako se da fino doseči cilje s svojim mednožjem. Potem se pa sprašujemo, zakaj to počnejo še kot odrasle.

Takšno vedenje je nesprejemljivo.

Gala, prav je, da si na to pozorna in da opozoriš vzgojiteljico. Sama veš iz lastne izkušnje, da je hčerka lahko v prav neprijetni situaciji.

(odgovor članu gala)
Neposredna povezava do sporočila: 13
8.6.2007 20:54:26   
pinki3
Še ena T, bravo! Zelo dobro napisano.

(odgovor članu Še ena T)
Neposredna povezava do sporočila: 14
11.6.2007 10:31:45   
bajsek
Čav!

Sama sem veliko raziskovala (v okviru faksa in diplome) o "spolnem" zanimanju in dozorevanju otrok. Ja je normalno da otroka zanima zakaj imajo fantki drugačno mednožje kot punčke in obratno, ampak kot so mnoge napisale, če ji je neprijetno in če se to dogaja dan zua dnem, potem je to vsekakor vredno pozornosti. saj ni treba odvighrati v vrtec in napovedati tožbe zoper spolno nadlegovanje, pogovori se pač z vzgojiteljico in ji vse povej (dobro bi bilo če bi o tem obvestili tudi dečkove starše), seveda pa je potreben tudi pogovor s hčerko, ker dostikrat si naši otroci kakop stvra izmslijo oziroma še kaj dodajo in napihnejo, kaj pa izpustijo. Vem za primer, ko je deklica hotela videti lulčke od vseh fantkov v skupini, doma pa je reklka da so vsi fantki gledali njeno luliko.
Tako da, to so občutljive stvari (pomisli na starše tistega fantka), tako da ukrepaj a zelo previdno.

lp

(odgovor članu pinki3)
Neposredna povezava do sporočila: 15
15.6.2007 19:04:28   
tonja
Tudi jaz bi se pogovorila s svojo hčerko o tem in ji skušala razložiti, da je njeno telo njeno.

Kaj pa se dogaja s hčerko pa bi povedala tudi vzojiteljici. Seveda ne bi na njo kričala, kot da je ona kriva, ampak bi jo samo opozorila na kaj naj bo pozorna (v skupini je veliko otrok in ne more biti vsak trenutek pri vseh).

Res je, da so otroci v tem obdobju raziskovalci vsega, ampak včasih pa gredo predaleč, na kar jih moramo seveda opozoriti, če jih ne, ne bo vedel da je s tem kaj narobe.
Vem celo za primer, ko je fantek zahteval od drugih otrok, da mu ližejo lulčka. Ja, vse sorte se dogaja.

Poročaj, kako ste rešili!

(odgovor članu bajsek)
Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Praznična okrasitev: Papirnate snežinke
photo
Papirnate snežinke so klasika za okrasitev doma pred prazniki. Z njimi lahko okrasite okna, vrata, jih obesite na luči ....
TOP božične risanke in družinski filmi
Preverite seznam najbolj čarobnih, zabavnih ter smešnih božičnih risank in družinskih filmov, ob katerih boste vsaj za n...

Jaslice ali varuška
пеперутка16

Bi otroka raje vpisali v vrtec ali najeli varuško?