Anonimen
|
Sem mnenja, da nikoli ni prezgodaj otrokom razložiti kaj je spolnost, kako poteka,.... pač glede na otrokovo starost in njegovo zanimanje, razumevanje. Spolnost je nekaj lepega - če imaš lep odnos do sebe, svojega telesa, spoštuješ sebe in druge. To ni nekaj, kar lahko dopoveš desetletniku, ki ga postaja že počasi sram govoriti o teh zadevah, odnos do intime se začne privzgajati že zelo majhnim. Pa ne v smislu seksa, nagonov, ampak to, kar je napisala Picola1: čustvena plat. Mami in ati se lupčkata, držita za roke, objameta, hodita naga po stanovanju, mami ima kosmato luliko, hčerka ne, očka ima lulčka,... torej razlike med spoloma, sprejemanje svojega telesa kot nekaj lepega in lep čustven stik med partnerjema. To je meni osnova, na kateri se gradi spolno vzgojo. In otroci se svojega telesa zelo dobro zavedajo (pa spet ne v seksualnem smislu, ker še ni prišlo do pubertete) in jih tudi zanima, kaj se dogaja. Saj je menda vsem znano, da se večina majhnih otrok boža po genitalijah, ker jim to paše. Odkrivajo svoje telo. Tako da meni se knjige o spolnosti tudi pri 4.-ih letih ne zdijo nič napačnega. Brati verjetno še ne znajo, pa tudi če preberejo, ne razumejo, kaj so prebrali. Če jim starši znajo spolnost približat na en pozitiven, lep način (spet - primerno otrokovemu razumevanju), s preprostimi besedami razložiti, kako nastanejo otročki, potem vidim v temu samo eno zelo pozitivno izkušnjo, ki bo imela posledice za vse življenje. Važno je, kako interpretiraš, kar je narisano. Desetletniku razlagati o spolnosti . Prvič, takrat že prehajajo v pubereteto in jih je pomalem sram njihovega telesa, raje se o soremembah pogovarjo s prijatelji, kot pa z mamo. In drugič - do te starosti so obdani s spolnostjo z vseh strani, časopisi, plakati, filmi,... o spolnosti vedo veliko več, kot se starši zavedajo. In potem si poiščejo informacije tam, kjer niso ravno merodajne (internet, prijatelji,...), večina zunanjih signalov splolnost predajo izključno kot seks brez čustev, telo kot zadovoljitev trenutnih potreb. Pa da je lepo telo samo, če je popolno, brez celulita, strij in z desetimi tonami mišic.
|