|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   spolna vzgoja?!?!
23.10.2008 19:31:32   
Alfabeta
Prosim za pomoč razrešitve ene dileme...

Moj 4,5 let star sin je danes iz vrtca prinesel knjigo, ki jo mora prebrati za nalogo. Knjiga ima naslov Kaj počenjata mama in očka?. Najprej sem mislila da je knjiga pač ....ne vem o čem...ni mi niti na pamet padlo. Danes zvečer jo pa odpreva, da bom pričela brati in se mi je zatikalo že kaj kmalu.

Knjiga namreč nazorno opisuje spolni akt, vse na -ija je razloženo (penetracija, ejakulacija, kontracepcija,ovulacija, menstruacija...), kako nataknemo kondom je celo narisano, potem je slikano kako gre penis v vaginouser posted image , kako gre "mama na ata", kako gre semenčica do oploditve in do dojenčka.

Lahko prilimam sliko da boste razumele. Mene je skoraj kap zadela in je sinu nisem prebrala v celoti. Zadevo sem pač malo spustila

Sama mislim da sem dovolj odprtih pogledov na spolnost, ampak tole je pa preveč.

Kaj menite...je to primerno za skupino otrok od 3-4 let? Po moje je to šele za osnovno šolo. Saj neke osnove bi lahko bile, nimam ni proti, da je pa tako nazorno naslikano in prikazano...to pa žal presega moje poglede na to.

Prosim....
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: spolna vzgoja?!?!
23.10.2008 19:39:45   
CUKRČEK
meni se tudo zdi prekmalu. PA nisem "zategnjena". Da mi moji 4,5 letnici podrobno razlagala o sexu...pa kaj še. Vse ob svojem času. Še tako so današnji otroci prehitri v vsem

*prvič smo naredili enega otroka
*drugič smo naredili dvojčke
*sedaj se sploh ne upamo več delat otrok, da ne bodo
slučajno trojčki:))

(odgovor članu Alfabeta)
Neposredna povezava do sporočila: 2
23.10.2008 19:40:48   
ThinkPink
Ne vem. Meni se tudi zdi prezgodaj za spolno vzgojo za otroke med 3-4 letom. Še prehitro pride čas, ko je treba otroka "seznaniti" s temi zadevami, pri 4ih letih je dovolj, da veš, da imaš lulčija za lulanje in ritko za kakanje. Jaz sem do ne vem katerega leta verjela, da me je prinesla štorklja, pa mi nič ne manjka. Se strinjam, da je spolna vzgoja koristna za otroka v OŠ, nekje ko pride v puberteto, prej se mi ne zdi smiselna. Do takrat pa naj bo na starših, koliko ga bodo vzgojili v tem smislu. Moje mnennje pač.

(odgovor članu Alfabeta)
Neposredna povezava do sporočila: 3
23.10.2008 20:00:58   
picola1
IZVIRNO SPOROČILO: ThinkPink

Ne vem. Meni se tudi zdi prezgodaj za spolno vzgojo za otroke med 3-4 letom. Še prehitro pride čas, ko je treba otroka "seznaniti" s temi zadevami, pri 4ih letih je dovolj, da veš, da imaš lulčija za lulanje in ritko za kakanje. Jaz sem do ne vem katerega leta verjela, da me je prinesla štorklja, pa mi nič ne manjka. Se strinjam, da je spolna vzgoja koristna za otroka v OŠ, nekje ko pride v puberteto, prej se mi ne zdi smiselna. Do takrat pa naj bo na starših, koliko ga bodo vzgojili v tem smislu. Moje mnennje pač.

Jaz se tudi strinjam, da je takšno nazorno opisovanje spolnega akta res malo preveč nazorno za tako starost.

Se pa ne strinjam s tabo Think pink, to kar ti opisuješ pa je zame premalo. Otrok 'mora' pri 4ih letih vedeti pa le malo več kot to, da ima lulija za lulanje...Mogče nekaj takšnega, da imata oči in mami tudi spolne organe in ko se imata zelo rada, imata spolne odnose in včasih nastane dojenček, ki raste v maminem trebuhu in se rodi skozi luknjico, ki jo ima mami med nogami...oz nekaj v tem smislu. To se mi zdi čisto dovolj. To, da ima lulija za lulanje, zame ni spolna vzgoja, ampak anatomija.
Jaz sem tudi zelo dolgo verjela v nekatere stvari samo zato, ker se je staršem blazno zabavno zdelo, da otroku pripovedujejo neke brezvezarije in da se zraven delajo norca...Ko tako malo nazaj pogledam in analiziram, ugotavljam, da sem občutila v takšnih trenutkih, da nekaj ne štima, ker pa sem bila premajhna, nisem vedela, kaj točno je narobe...Skratka s takimi bučami otroku daješ vedet, da ni vreden enega resnega pogovora in razlage...Mal sem zabluzila...
In ko pride otrok v puberteto, je po moje že prepozno za splono vzgojo. Zakaj pa naj bi bila to do takrat domena staršev? Kaj pa je s šolo narobe, da tega otroku ne bi smela predstavit?
Ja, vem, da je to tvoje mnenje in te ne napadam, da ne boš preveč osebno vzela...user posted image

Bi pa povdarila še nekaj: ČIsto premalo se povdarja čustveno plat spolnosti! Govori se v glavnem samo o tehničnih stvareh (predvsem v šoli), premalo pa o tem, da je treba imeti človeka rad, mu zaupati... Da to ne moreš počet z nekom, ki ga komaj poznaš. Da je to dejanje, ki zahteva ful odgovornosti, ker lahko spočneš otroka (o boleznih se še kolikortoliko govori)...

< Sporočilo je popravil picola1 -- 23.10.2008 20:03:04 >

(odgovor članu ThinkPink)
Neposredna povezava do sporočila: 4
23.10.2008 20:02:35   
vcugmas2
Se strinjam z vsemi, da je tole pa res malo prezgodaj.

Morali bi počakat vsaj do 10-12 let.

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 5
23.10.2008 20:09:24   
Alfabeta
No, moj sin ve, da imamo spolne organe (tudi ko se tuširamo se ne zaklepamo), ko sem nosila hčerko ga je tudi vse zanimalo...Sem mu poskušala razložiti na najbolj enostaven način, brez tega kam gre penisuser posted image

(odgovor članu vcugmas2)
Neposredna povezava do sporočila: 6
23.10.2008 20:23:04   
abi
Absolutno prezgodaj glede potankosti določenih del user posted image

< Sporočilo je popravil abi -- 23.10.2008 20:27:19 >

Vse dobro,
* a b i *

(odgovor članu Alfabeta)
Neposredna povezava do sporočila: 7
23.10.2008 20:34:25   
Ribica **
Jaz je ne bi brala sploh, ce se mi ne bi zdelo primerno. Sploh pa ne v skupini 3-4 leta user posted image Bo ze sam vprasal, ko ga bo kaj zanimalo. 

(odgovor članu abi)
Neposredna povezava do sporočila: 8
23.10.2008 20:37:06   
lojzika
Kako za domačo nalogo? A to imajo dnevno že domače naloge? NAreč pri nas ni nič kej rečeno. Kaj pa če si je iz vrtčevske zbirke knjig izbral ravno to? Vzgojiteljica pa tudi ni videla?

Drugače se mi zdi absolutno prekmalu!!!

(odgovor članu abi)
Neposredna povezava do sporočila: 9
23.10.2008 20:48:55   
Alfabeta
IZVIRNO SPOROČILO: lojzika

Kako za domačo nalogo? A to imajo dnevno že domače naloge? NAreč pri nas ni nič kej rečeno. Kaj pa če si je iz vrtčevske zbirke knjig izbral ravno to? Vzgojiteljica pa tudi ni videla?

Drugače se mi zdi absolutno prekmalu!!!

Morda sem se narobe izrazila. Tedensko imajo Malčka bralčka, kot recimo Bralno značko in naj bi prebrali knjigo in povedali obnovo, kolikor pač kdo. Eni samo pokažejo slike in povejo kaj so videli v knjigi, eni pa jo obnovijo.

Glede zbirke pa....To ima vsaka igralnica svoje knjige, primerne starosti otrok, ko jo pa vzame, pa vzgojiteljica napiše kaj je vzel, torej je morala vedeti kaj imajo na polici in kaj je vsebina.

Za moje pojme ni primerna za nobeno starostno skupino v vrtcu!

(odgovor članu lojzika)
Neposredna povezava do sporočila: 10
23.10.2008 20:56:59   
katee
Pri 4 letih in pol se tudi meni zdi malo prehitro, da otroka seznanjaš o spolnem aktu. Je že dobro, da ve, kaj imamo punce in kaj moški, ampak takole podrobno je zame malo preveč. Saj je vprašanje, kako otrok pri tej starosti to sploh dojema.

IZVIRNO SPOROČILO: picola1

Bi pa povdarila še nekaj: ČIsto premalo se povdarja čustveno plat spolnosti! Govori se v glavnem samo o tehničnih stvareh (predvsem v šoli), premalo pa o tem, da je treba imeti človeka rad, mu zaupati... Da to ne moreš počet z nekom, ki ga komaj poznaš. Da je to dejanje, ki zahteva ful odgovornosti, ker lahko spočneš otroka (o boleznih se še kolikortoliko govori)...

Se podpišem pod tole!!!!

Mami in oči me imata najraje!

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 11
23.10.2008 21:27:54   
bskrle
Glede tega se držim načela, povej otroku le to, kar vpraša in nič več.Dosti me sprašujejo otroci od poroda,od sexa pa še ne.
Jaz bi rekla,da se mi knjiga ne zdi primerna in če jo lahko zamenjaš za kaj drugega.

(odgovor članu katee)
Neposredna povezava do sporočila: 12
23.10.2008 22:33:49   
lelaval

10-12 let pa je že malo prepozno - v tem času deklice že dobijo M in prav je, da že vse vejo preden jo dobijo.
Sem pa jaz mojima okrog 4. leta razložila te stvari.

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu vcugmas2)
Neposredna povezava do sporočila: 13
23.10.2008 23:23:38   
sandra85
to se mi zdi absolutno prezgodajuser posted image
sej pa revčki kljub knjigi še ne bodo razumeli, kakor bi (kasneje) morali...

js bi šla do vzgojiteljice in jo samo vprašala, kako to, da knjiga s takim naslovomuser posted image ker mi (žal) res ne gre v glavo, saj so še v vrtcu...

kako je če imaš v življenju 2 moška: enega neizmerno ljubiš in se mu z užitkom cela predaš, drugega imaš neizmerno rada, vsak njegov napredek je zate ponos in vsak njegov nasmeh ti polepša dan! oba pa mi pomenita VSE na tem svetu! ¦ ¦

(odgovor članu lelaval)
Neposredna povezava do sporočila: 14
24.10.2008 8:08:46   
katka11
ja tud men se zdi, da pac poves kar te otrok vprasa. in spolna vzgoja pri 4ih... men se zdi cist prezgodaj, ker jih po moje niti ne zanima niti ne razumejo. no nas skratek bo januarja 4 in se ne sprasuje o tem. o porodu o tem kako nastane dojencek, ampak je cist zadovoljen s tem kar mu povem in mu ne razlagam spolnega akta. vzela sem knjigico lukec dobi sestrico, pa ga ni zanimalo tolk da bi celo poslusal. sem mu le na kratko obnovila in je bil zadovoljen.

(odgovor članu sandra85)
Neposredna povezava do sporočila: 15
24.10.2008 9:24:09   
Alfabeta
IZVIRNO SPOROČILO: lelaval

.
Sem pa jaz mojima okrog 4. leta razložila te stvari.

Ja, ampak jima menda nisi razlagala da gre penis v vagino in da se ob penetraciji in ejakulaciji........vemo kaj zgodi. In mislim da se nisi spuščala v podrobnosti o potovanju semenčic,....ali pač?user posted image  Tukaj so slike kako "gre mami na atija" in kako naredita otroka. Jaz res ne bi rada da moj otrok to poskusi kako izgleda, je prezgodaj.

Potem se pa spašujejo zakaj otroci v wc-jih oponašajo odrasle. Hallooo? Jaz sem še vedno zgrožena da je to na polici

Sem pa želela danes govoriti z vzgojiteljico in je na dopustu.

(odgovor članu lelaval)
Neposredna povezava do sporočila: 16
24.10.2008 10:47:43   
bambam
Sem kar malo "šokirana" da imajo take knjige v vrtcuuser posted image . Upam, da jih pri nas nimajo in da je nebo že tako kmalu prinesla domovuser posted image . To mi je ful prehitro in na tvojem mestu bi se tudi jaz pogovorila z vzgojiteljico. Vsaka stvar pride ob pravem času in otroci pri 4ih še res ne rabijo tako nazorno vedeti takih stvari.

(odgovor članu Alfabeta)
Neposredna povezava do sporočila: 17
25.10.2008 12:40:05   
Anonimen
Sem mnenja, da nikoli ni prezgodaj otrokom razložiti kaj je spolnost, kako poteka,.... pač glede na otrokovo starost in njegovo zanimanje, razumevanje. Spolnost je nekaj lepega - če imaš lep odnos do sebe, svojega telesa, spoštuješ sebe in druge. To ni nekaj, kar lahko dopoveš desetletniku, ki ga postaja že počasi sram govoriti o teh zadevah, odnos do intime se začne privzgajati že zelo majhnim. Pa ne v smislu seksa, nagonov, ampak to, kar je napisala Picola1: čustvena plat. Mami in ati se lupčkata, držita za roke, objameta, hodita naga po stanovanju, mami ima kosmato luliko, hčerka ne, očka ima lulčka,... torej razlike med spoloma, sprejemanje svojega telesa kot nekaj lepega in lep čustven stik med partnerjema. To je meni osnova, na kateri se gradi spolno vzgojo.
In otroci se svojega telesa zelo dobro zavedajo (pa spet ne v seksualnem smislu, ker še ni prišlo do pubertete) in jih tudi zanima, kaj se dogaja. Saj je menda vsem znano, da se večina majhnih otrok boža po genitalijah, ker jim to paše. Odkrivajo svoje telo.

Tako da meni se knjige o spolnosti tudi pri 4.-ih letih ne zdijo nič napačnega. Brati verjetno še ne znajo, pa tudi če preberejo, ne razumejo, kaj so prebrali. Če jim starši znajo spolnost približat na en pozitiven, lep način (spet - primerno otrokovemu razumevanju), s preprostimi besedami razložiti, kako nastanejo otročki, potem vidim v temu samo eno zelo pozitivno izkušnjo, ki bo imela posledice za vse življenje. Važno je, kako interpretiraš, kar je narisano.

Desetletniku razlagati o spolnosti user posted image . Prvič, takrat že prehajajo v pubereteto in jih je pomalem sram njihovega telesa, raje se o soremembah pogovarjo s prijatelji, kot pa z mamo. In drugič - do te starosti so obdani s spolnostjo z vseh strani, časopisi, plakati, filmi,... o spolnosti vedo veliko več, kot se starši zavedajo. In potem si poiščejo informacije tam, kjer niso ravno merodajne (internet, prijatelji,...), večina zunanjih signalov splolnost predajo izključno kot seks brez čustev, telo kot zadovoljitev trenutnih potreb. Pa da je lepo telo samo, če je popolno, brez celulita, strij in z desetimi tonami mišic.  

(odgovor članu bambam)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
25.10.2008 13:04:21   
Anonimen
Pri štirih in pol za spolno vzgojo ni nič prezgodaj, je pa prezgodaj za razne tujke, ki se ob tem uporabljajo. Naša Ana (4,5) je tudi že zelo firbčna v zvezi z luliko in lulčkom in razume, da se okrog teh organov dela ena "fama". Ne morem ji pa reči, da ima mami ovulacijo, potem ati vanjo penetrira, potem še malo masturbira, draži klitoris, potem pa zadeva kulminira v maminem orgazmu (ali pa tudi ne, ane user posted image ), ati ejakulira, potem pa je že vgnezdenje jajčeca, pardon, ovuma na vrsti, in mamije pregnantna.

No, pa rečte, če bo punco po tem še kdaj seks zanimal?

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
25.10.2008 18:18:11   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Meta.

Ne morem ji pa reči, da ima mami ovulacijo, potem ati vanjo penetrira, potem še malo masturbira, draži klitoris, potem pa zadeva kulminira v maminem orgazmu (ali pa tudi ne, ane user posted image ), ati ejakulira, potem pa je že vgnezdenje jajčeca, pardon, ovuma na vrsti, in mamije pregnantna.

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Take razlage še marsikateri odrasli ne bi razumel. user posted image  

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
25.10.2008 18:28:15   
Seven*

IZVIRNO SPOROČILO: Meta.

Pri štirih in pol za spolno vzgojo ni nič prezgodaj, je pa prezgodaj za razne tujke, ki se ob tem uporabljajo. Naša Ana (4,5) je tudi že zelo firbčna v zvezi z luliko in lulčkom in razume, da se okrog teh organov dela ena "fama". Ne morem ji pa reči, da ima mami ovulacijo, potem ati vanjo penetrira, potem še malo masturbira, draži klitoris, potem pa zadeva kulminira v maminem orgazmu (ali pa tudi ne, ane user posted image ), ati ejakulira, potem pa je že vgnezdenje jajčeca, pardon, ovuma na vrsti, in mamije pregnantna.

user posted image
user posted image user posted image user posted image

Gospa sem.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 21
26.10.2008 6:17:12   
Primoza
Verjetno štiriletnik ne bo ravno dojel, kaj se mu predstavlja v knjigi, drugače pa ni po mojem v tem, da knjigo prinese in jo prelista nič škodljivega. To je podobno kot če vidi na steni viseti anatomsko sliko človekovega telesa, primerno za kak študij medicine. Sigurno vzbudi nekaj zanimanja, povezav pa ne dojame.

Malce naivno pa je ramišljati, da bo zaradi tega ker je to knjigo prebral postal promiskuiteten pri 12 letih ali kaj podobnegauser posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 22
26.10.2008 7:17:13   
Alfabeta
IZVIRNO SPOROČILO: Primoza RR

Verjetno štiriletnik ne bo ravno dojel, kaj se mu predstavlja v knjigi, drugače pa ni po mojem v tem, da knjigo prinese in jo prelista nič škodljivega. To je podobno kot če vidi na steni viseti anatomsko sliko človekovega telesa, primerno za kak študij medicine. Sigurno vzbudi nekaj zanimanja, povezav pa ne dojame.

Malce naivno pa je ramišljati, da bo zaradi tega ker je to knjigo prebral postal promiskuiteten pri 12 letih ali kaj podobnegauser posted image

Knjige ki jih prinese domov niso za prelistanje, ampak jih mu je potrebno prebrati on pa naredi v vrtcu obnovo!

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 23
26.10.2008 7:52:23   
mala zirafa
Otroku smo pri tej starosti starši dolžni razložit sp. vzgojo na primeren način, ker je še vse skupaj preveč abstraktno.Veliko staršev ima zadržke, kar ni prav.Jaz sem moji 4- letnici pokazala spočetje na you tube( semenčice, jajčece), zraven sem ji vse razložila, potem sem ji poiskala video o nosečnosti, da je videla kako se otrok v trebuhu razvija.Mislim da ni to nič narobe.Seveda še ne dojemajo vsega.Povedala sem ji, da ima očka v jajčkih pikice, semenčice in da jih da mamiv lulico.Potem pajo je zanimalo, zakaj lulek otrdiuser posted image user posted image .No tu pa se mi je zataknilo.Sem ji rekla ko bo malo večja  ji povem, ker sedaj še ne razume.Zanima pa jih vse, bodite brez skrbi.In raje naj izvejo od vas, kot od koga drugega nekaj izmišljenega.
Pa še to , če vas do 6. leta nič ne vpraša, začnite sto temo vi.Literature je na pretek.Tisto ki jo pa ena zgoraj omenja je absolutno za osnovno šolo, pa ne za 1. razred.

(odgovor članu Alfabeta)
Neposredna povezava do sporočila: 24
26.10.2008 8:14:00   
Felicita
mal iz teme, ampak kaj se je zgodilo pa s knjigami v stilu 'Lukec dobi sestrico'? vem da s tem so nas učili o 'nastajanju dojenčkov' v vrtcu, pa ko pogledam nazaj se mi zdi primerna, posrečena in z luštnimi ilustracijami. Potem naslednjič so nam pa to poskušali vbit v glavo v 3. razredu, ko to ni blo več učinkovito, blo je velik hihitanja, neprimernih komentarjev... tko da pomoje pri 4-5 let ni prov preveč prezgodaj....

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

(odgovor članu mala zirafa)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Čarobna zimska pustolovščina za najmlajše ...
Decembra v Kinodvor prihaja očarljiv animirani film Zimske prigode iz živalskega sveta. Pet poetičnih pravljic za otroke...
Kako organizirati nepozaben rojstni dan za...
Organiziran rojstni dan za otroke je lahko nepozaben dogodek, ki razbremeni starše in poskrbi za veselje otrok. Izberite...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?