Kerensa*
|
Ne bo ravno držalo. Mi smo 4-članska družina, čeprav imam jaz starejšega otroka iz prvega zakona. S sedajšnjim partnerjem nisva poročena (imava pa registrirano izvenzakonsko skupnost) in nimava istega stalnega naslova (samo začasno), oba otroka pa imata stalno bivališče enako mojemu, ne partnerjevemu, čeprav je partner oče mlajšega otroka. In ne glede na vse našteto (ali pa ravno temu navkljub) lahko partner, ki je očetovstvo seveda priznal, brez težav kadarkoli vzame bolniški dopust za mlajšega otroka. Starejši sin od svojega očeta prejema preživnino, za potencialni izračun DSP pa se štejeta tako partnerjeva plača, kakor tudi sinova preživnina. Vzame se cenzus za 4-člansko družino (kar tudi smo - sin je moj, jaz sem pa partnerjeva, hehe - posledično smo torej komplet), odštejeta se plača in preživnina in dobil bi se znesek DSP, ki bi nam pripadala, če cenzusa ne bi presegali. Sinty - jaz vidim dve možnosti. Lahko, da tvojih otrok niso šteli kot družinska člana zato, ker tvoj partner ni njun biološki oče in (poleg tega) ker nimata podpisane izjave o obstoju izvenzakonske skupnosti. Tega, da je on tvoj partner, pač niso mogli zanikati, ker si ga sama navedla. Lahko pa, da so se preprosto zmotili, kajti takoj, ko imaš ti partnerja, imata otroka očima (sploh v primeru, ko je dokazano, da biološki oče za otroka ne skrbi - kakor pri vas) in posledično ste takoj družina. In kot družini bi vam morali obračunati DSP tako, kakor sem napisala. Nenazadnje pa - oba otroka od preživninskega sklada dobivata cca. 150€ mesečno nadomestila preživnine, partner pa cca. 530€ plače. To je skupaj cca. 680€, kar pomeni, da za cca. 150€ presegate cenzus za 4-člansko družino in vam DSP ne pripada.
|