|
RE: socialna, neprofitna, profitna...stanovanja? 9.10.2006 15:15:58
|
|
|
|
Anonimen
|
Socialna stanovanja so obstajala včasih. Danes jih ni več oz. se ne imenujejo več tako. Zdaj so neprofitna stanovanja. V veliki večini so to stanovanja v lasti Občine, zgrajena z občinskim denarjem in z namenom, da se jih oddaja socialnim upravičencem za neprofitno najemnino (ki je cca. polovico manjša od tržne). Na razpisih za taka stanovanja pa sta dve ločeni listi za kandidate - ena lista je za socialne upravičence, druga pa za tiste, ki kot lastno soudeležbo plačajo cca. 10% vrednosti stanovanja (nekje do 2 milijona SIT, ponavadi). Da kandidiraš na prvi listi, moraš imeti dohodke pod cenzusom (ki je skoraj enak kakor na CSD-jih). Na drugi listi lahko kandidiraš v vsakem primeru, vendar dodatne točke dobijo tisti, ki so pripravljeni plačati lastno soudeležbo, kar posledično pomeni, da imajo slednji več možnosti, da dobijo stanovanje. O tem, kdo bo stanovanje dejansko dobil, pa se odloča na razpisih, ki so ponavadi enkrat letno (odvisno od občine). Neprofitna najemnina za 55m2 veliko dvosobno stanovanje v Ljubljani je trenutno cca. 45.000 SIT. Lahko pa potem, ko stanovanje dobiš, na Občini zaprosiš za regres, in če ti ga odobrijo, potem plačuješ samo polovico, torej dobrih 20 jurjev. Mater, bi bila jaz vesela, če bi za svojih 60 m2 plačevala 20 jurjev namesto 105. Profitna stanovanja pa so v večini v zasebni lasti, torej najemniška, kakršno je naše. Višina najemnine se določa prosto po presoji lastnika. Edino, kar se lahko pritožiš, je odreuška najemnina, pod katero pa se smatra najemnine, ki za več kakor 50% presegajo povprečno tržno najemnino za takorekoč enako stanovanje v isti občini. Jaz bi lahko podala prijavo v primeru, če bi mi gazda hotel zaračunati več kakor 150.000 SIT, recimo. Če te še kaj zanima, pa kar vprašaj.
|
|
|