Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
RE: s.p. oz.popoldanska obrt 30.10.2007 7:33:02
|
|
|
|
Naty*Taja
|
Hoj, glede na to, da boš kmalu rodila, ti bo itak tekla delovna doba. Za vsakega otročka dobiš eno leto delovne dobe, tudi če si na starševskem dodatku! Po moje, če bo on delal, je bolje, da sam odpre, razen če imaš ti namen po porodniški kaj delat. Gre pa nekak tako, da če on vzame, kot popoldansko obrt, mu ni treba plačevat prispevkov zase. Tudi sama ravno zbiram informacije o tem, tako da mi čisto jasno tudi še ni. Če bi pa ti odprla, bi pa mogla vse plačevat zase, pa po moje bi imela dost laufanja, da bi se spravla v porodniško. Upam, da dobiš še kak bolj jasen odgovor, ker bo tudi meni prav prišel.
|
|
RE: s.p. oz.popoldanska obrt 30.10.2007 7:40:05
|
|
|
|
Anonimen
|
Super Naty-Taja hvala za informacije. Sam kako si pa to urediš da ti teče delovna doba, tisto leto ko si na porodniški? Upam, da se res najde kakšen stručko in naju razsvetli.
|
|
|
|
RE: s.p. oz.popoldanska obrt 30.10.2007 7:56:15
|
|
|
|
Naty*Taja
|
Za čas porodniške, ko dobivaš starševsko nadomestilo (brezposelne in študentke), dobiš potrdilo o letu delovne dobe takoj po izteku od socialne službe po pošti. Potem pa greš s tem potrdilom na zavod za pokojninsko ... in ti vpišejo. Vsaj tako je pri nas (Celje). Verjetno pa tudi pri vas, tak da za to se nič ne sekiraj. Ti si samo uredi papirje na csd pred porodniško, pa bo. Kar se pa sp tiče ti pa povem, če te bo še zanimalo, ko bom delala na tem konkretno...
|
|
RE: s.p. oz.popoldanska obrt 30.10.2007 8:49:33
|
|
|
|
bučkabb
|
glede porodniške je tako kot ti je rekla Naty-Taja, glede popoldanske obrti, pa je bilo tako ko jo je mel moj, sedaj pa ne vem točno če se je kaj spremenilo, sam mislim, da se ni. tvoj hodi v službo in mu tam plačujejo oz. si plačuje pri plači vse prispevke, tak da je zavarovan in mu jih tuki ni treba več plačevat še enkrat. plačuje le nekaj majnših prispevkov in potem konec leta, ko odda letna poročila, če ima velik dobiček plača davek od dobička. mislm pa da zaposlit te pa na popoldansko obrt glih ne bo mogu, ne vem no.
|
|
|
|
RE: s.p. oz.popoldanska obrt 30.10.2007 9:02:14
|
|
|
|
Anonimen
|
mislm pa da zaposlit te pa na popoldansko obrt glih ne bo mogu, ne vem no. Lahko te zaposli No moj je tudi odprl popoldansko. Plačuje nekaj prispevkov, minimalno,ker drugo itak plačuje v redni službi. Na koncu leta bo plačal davek če bo presegel. Delovna doba ti sicer teče tisto leto ko si na porodniški, sam dobivala boš pa sam tistih 175€. Lahko te zadnji mesec pred porodniško zaposli, ti da zelo visoko plačo in ti dobivaš višjo porodniško. Zračunaj si na CSD koliko bi ti moral dati bruto plače da bi dobivala določeno višino porodniške. Če te še kaj zanima pa vprašaj.
|
|
|
|
RE: s.p. oz.popoldanska obrt 30.10.2007 13:50:19
|
|
|
|
Anonimen
|
Tale zadnji odgovor mi je pa všeč. Se pravi moj odpre popoldansko obrt me zaposli, nakaže visoko plačo in mi potem DRŽAVA plačuje porodniško? Je tako?
|
|
|
|
RE: s.p. oz.popoldanska obrt 30.10.2007 13:52:12
|
|
|
|
Anonimen
|
Tako
|
|
|
|
RE: s.p. oz.popoldanska obrt 31.10.2007 12:46:22
|
|
|
|
Naty*Taja
|
A to je dost samo en mesec?, da ti da visoko plačo in potem imaš porodniško višjo? Kaki pa so prispevki zate, če te je zaposlil v svoji popoldanski obrti?
|
|
RE: s.p. oz.popoldanska obrt 31.10.2007 13:07:26
|
|
|
|
Anonimen
|
Ja jst sm računala in se bolj splača, kar se prispevkov in tega tiče, da te sam za en mesec zaposli, pa ti da ful visoko plačo. Prispevki pa so bruto plača(po možnosti čim višja)+16%....približno. Torej če ti da neto 1.000 evrov plače, pride vse skupaj približno 1.400€. Torej ima tisti mesec s tabo 400€ stroškov. Porodniške pa dobiš potem vsak mesec približno 272€. Če ti da pa še višjo plačo pa več. Vse se da izračunat na CSD šiška. Torej 12 mesecev dobivaš vsak mesec 100€ več kot bi jih če te ne zaposli. V štirih mesecih prineseš notr stroške ki jih ima tisti mesec z tabo.
|
|
|
|
RE: s.p. oz.popoldanska obrt 31.10.2007 13:10:04
|
|
|
|
CatJa
|
Mislim oz. sem prepričana, da se vama ne splača, da te zaposli. Recimo, da si zdaj noseča nekje 20 t (lahko me popraviš). Bom govorila o neto zneskih. Izračun povprečja: V vsakem primeru ti bodo za prvih 8 mesecev jemali tistih 175 eur, ki bi jih dobila tako ali tako. Če ti da minimalno plačo, ga bodo prispevki in davki stali cca. 230 eurov mesečno. Če ti "izplačuje" povprečno plačo cca. 800 eurov, ga pridejo mesečno cca. 640 eurov. Dlje ne bom šla, ker se itak zaustavi že pri minimalni plači. Torej, če ti bo izplačeval minimalno plačo, boš dobivala porodniške cca. 243 eur. Če ti bo izplačeval povprečno plačo, boš prejemala cca. 383 eurov. Se pravi, v prvem primeru boš dobila v enem letu 12x175=2100 eur, v drugem 12x243=2.916-920=2.000 eur, v tretjem pa 12x383=4.596-2.560=2.000 eur. Vse sem zaokroževala. V glavnem, tako na hitro izračunano največ dobiš/dobita v primeru, ko sploh nisi zaposlena.
|
|
RE: s.p. oz.popoldanska obrt 31.10.2007 13:15:39
|
|
|
|
CatJa
|
Karin, ne moreš gledat samo prispevkov delodajalca 16,1 %, pač pa tudi prispevke, ki gredo iz bruto plače delavca - 22,1 %. Potem je tu še akontacija dohodnine in davek na plačo. Neto plača 1.000 eurov, stane delodajalca cca. 1.800 eurov. In za izračun porodniške se gleda zadnjih 12 mesecev.
|
|
RE: s.p. oz.popoldanska obrt 31.10.2007 13:24:14
|
|
|
|
Anonimen
|
Za tisoč € neto izplačila ima delodajalec skoraj toliko obveznosti iz naslova davkov in prispevkov (par € manj). Pa upoštevat moraš, da se ti bodo na ta račun zmanjšali otroški dodatki in ppovečal plačilni razred za vrtec.
|
|
|
|
RE: s.p. oz.popoldanska obrt 31.10.2007 13:36:17
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: CatJa Karin, ne moreš gledat samo prispevkov delodajalca 16,1 %, pač pa tudi prispevke, ki gredo iz bruto plače delavca - 22,1 %. Potem je tu še akontacija dohodnine in davek na plačo. Neto plača 1.000 eurov, stane delodajalca cca. 1.800 eurov. In za izračun porodniške se gleda zadnjih 12 mesecev. No to je meni računala računovodkinja Obrazložila mi je tako, da neto plači prišteješ 22% in dobiš bruto plačo, in prišteješ še 16% davek. Približno tako nekak no. Čist možno da sm jst kej narobe zastopila. Zdej pa ne vem kak je ona to računala k pojma nimam o računovodstvu po pravici povedano. Vem pa da se šteje zadnjih 12 mesecev-povprečje. Sam če imaš sam en mesec dohodkov, ti ostalih 11 štejejo minimalc. Vsaj na izračunu od CSD šiške je tako Je pa res da ti to šteje pol v otroške doklade, pa uveljavljat te ne more kot vzdrževanega člana..... Vem pa da jih je kar nekaj na RR ki so to naredile en mesec pred porodniško, sam javi se pa nobena ne, da bi iz prve roke povedala .
|
|
|
|
RE: s.p. oz.popoldanska obrt 31.10.2007 20:37:00
|
|
|
|
Anonimen
|
Točno tako, kot je rekla Catja. Ne moreš gledat samo prispevke, gleda se celotna plača: davki, ..... vse ostalo. Se pravi bi tista, ki dobi 2000 € plače, plačane pa ima minimalne prispevke (ki so cca. 150€) , da dobi potem porodniško minimalno? Ni šans. Seštevek 12 mesecih oz. najboljše zaporedje 12 mesecih v preteklih 3 letih, če ste trenutno izgubile službo.
|
|
|
| Stran: [1] |
So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16
Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.