|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   rizična nosečnost in nadomestilo
14.10.2010 12:17:04   
Anonimen
zdravo
v primeru rizične nosečnosti se ti bolniška izračuna na podlagi povprečja plač v preteklem letu, nato pa porodniška na podlagi povprečja zadnjih 12 mesecev... popravite me, če ni tako
se pravi lahko včasih pride do tega, da ima nekdo ki je zaposlen, skoraj manjšo porodniško, kot nekdo ki je brezposeln ob nastopu porodniške...
finančno gledano se ti ful ne splača biti na bolniški zaradi rizične nosečnosti (ne me narobe razumet, nosečnost oz. zdravje otroka je seveda najbolj pomembno) ampak saj nismo same krive da imamo probleme...imamo pa potem zaradi tega toliko manjše porodniško nadomestilo
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: rizična nosečnost in nadomestilo
14.10.2010 12:19:25   
emilija2008
Na žalost, ampak mislim,da bo tvoja razlaga kar držala...user posted image
čeprav je res, da pač v primeru rizične nosečnosti razmišljaš samo o tem, da bo z otrokom vse ok...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
14.10.2010 12:24:56   
Anonimen
brezposeln ravno ne, ker brezposelni dobijo starševsko nadomestilo, ki je precej manjše od minimalne plače. res pa je, da če imaš OD okoli minimalca, lahko dobiš zelo majhno porodniško.
prvih 30 dni bolniške gre na račun delodajalca in znaša 80% tvoje plače. po tem času gre preko ZZZS in dobiš 90% tvoje plače. torej bo izračun porodniške nekje med 80 in 90% tvoje sedanje plače.

(odgovor članu emilija2008)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
14.10.2010 12:28:21   
fragola
ni važno al je rizična al normalna nosečost porodniško se izračuna na podlagi zadnji 12 prejetih dohodkov ( al je to plača ali pa bolovanje)

Upanje zadnje umre!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
14.10.2010 12:35:17   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen
v primeru rizične nosečnosti se ti bolniška izračuna na podlagi povprečja plač v preteklem letu, nato pa porodniška na podlagi povprečja zadnjih 12 mesecev... popravite me, če ni tako

Tako je.
se pravi lahko včasih pride do tega, da ima nekdo ki je zaposlen, skoraj manjšo porodniško, kot nekdo ki je brezposeln ob nastopu porodniške...

To ne bo ravno držalo - brezposelni dobijo samo starševski dodatek, ki znaša 193 eur, starševsko nadomestilo pa ne more biti ižje od 55% minimalne plače.
finančno gledano se ti ful ne splača biti na bolniški zaradi rizične nosečnosti (ne me narobe razumet, nosečnost oz. zdravje otroka je seveda najbolj pomembno) ampak saj nismo same krive da imamo probleme...imamo pa potem zaradi tega toliko manjše porodniško nadomestilo

Finačno gledano ni cilj, da se ti bolniška "splača". Tisti, ki je na bolniški, je lahko srečen, da sploh dobi boniško nadomestilo, glede na to, da nič ne dela - seveda ni sam kriv, da ima težave, ampak država pa tudi ni kriva, tako da ... Vsega pač ne moreš imeti, a ne - da bi ležali doma in dobivali isti dohodek kot če delamo v službi.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 14.10.2010 12:36:14 >

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
14.10.2010 12:35:30   
Anonimen
ampak bolniška se izračuna na podlagi povprečja prejšnjega leta, se pravi leta 2009 (tudi če greš v rizično 30.12.2010) in recimo da nisi bil celo leto zaposlen...
potem se pa porodniška računa od povprečja zadnjih 12 mesecev, se pravi primer 8 mesecev bolniške (ki je lahko nizka glede na leto 2009) in 4 mesece normalne plače...
pošteno bi bilo da bi se ti vzela dejanska plača, ki bi jo dobila če bi normalno delala

(odgovor članu fragola)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
14.10.2010 12:45:54   
zmajaz
Za bolniško velja tole: Delavcu, ki ni imel plače in nadomestila oziroma osnove za plačilo prispevkov v celotnem preteklem koledarskem letu, se osnova izračuna iz izplačanih mesečnih plač in nadomestil oziroma osnove za plačilo prispevkov v obdobju, v katerem je delal.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 14.10.2010 12:46:56 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
14.10.2010 12:46:43   
Anonimen
Sicer paše le delno na tole pa vseeno bom vprašala.
Trenutno sem zaposlena v podjetju, ki je v prisilni poravnavi in vse kaže da bomo prej ali slej šli v stečaj. Sem user posted image in že od začetka nosečnosti na bolniški. Zanima me, kaj se zgodi z mojo porodniško v primeru, da pristanem v bližnji prihodnosti na Zavodu za zaposlovanje?

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
14.10.2010 12:49:00   
zmajaz
Koliko imaš delovne dobe in koliko ti še manjka do porodniške?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
14.10.2010 12:52:51   
lananai
Še en primer. Pravkar prišla s porodniške, dobivala na podlagi zadnjih 12 plač npr. 1000€. Začela šiht, zaradi gospodarske krize se mi plača zniža na 800€. Če danes začnem bolniško zaradi rizične nosečnosti, kako se mi izračuna? Zadnjih 12 mesecev se vzame za povprečje in to je to? Ker sem nekje zasledila, da bolniška ne more biti višja, kot bi bila plača, če bi hodil delat. Kako je s tem?

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 10
14.10.2010 12:56:13   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: lananai

Še en primer. Pravkar prišla s porodniške, dobivala na podlagi zadnjih 12 plač npr. 1000€. Začela šiht, zaradi gospodarske krize se mi plača zniža na 800€. Če danes začnem bolniško zaradi rizične nosečnosti, kako se mi izračuna? Zadnjih 12 mesecev se vzame za povprečje in to je to? Ker sem nekje zasledila, da bolniška ne more biti višja, kot bi bila plača, če bi hodil delat. Kako je s tem?

Res je. Vzame se manjša od izračunanih urnih postavk.

(odgovor članu lananai)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
14.10.2010 12:57:21   
zmajaz
Drži lananai zakon pravi takole: nadomestilo plače ne more biti manjše od zajamčene plače in ne višje od plače, ki bi jo delavec dobil, če bi delal. Če je torej tvoje povprečje iz preteklega leta višje, kot bi bila tvoja sedanja plača, se ti izračunano povprečje ustrezno zniža.

(odgovor članu lananai)
Neposredna povezava do sporočila: 12
14.10.2010 12:58:20   
lananai
Aha, hvala. user posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 13
14.10.2010 13:00:06   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

Koliko imaš delovne dobe in koliko ti še manjka do porodniške?

V zdajšnji službi sem zaposlena od maja 2008. S porodniško pričnem konec januarja 2011.

(odgovor članu zmajaz)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
14.10.2010 13:12:11   
zmajaz
OK - nisem čisto prepričana, če si lahko do porodniške na bolniški, ker načeloma naj ne bi bilo mogoče biti na bolniški več kot 30 dni po prekinitvi delovnega razmerja, sem pa tudi nekje zasledila, da si v primeru nosečnosti lahko - glede tega ne vem 100%.
Ampak recimo, da si lahko na bolniški še 30 dni - to ti v vsakem primeru pripada, potem ti pa pripada še 3 mesece nadomestila za brezposelnost, ki ga pač koristiš do nastopa porodniške in se ti ravno lepo izzide, da lahko nastopiš normalno porodniško, katere višina se ti bo izračunala kot povprečje plač/bolniš/nadomestila za brezposelnost v zadnjih 12 mesecih pred oddajo vloge.

Čas, ko si prijavljena na zavodu za zaposlovanje in prejemaš nadomestilo za brezposelnost (to zadnje je pogoj), se namreč šteje praktično isto, kot če bi bila zaposlena, zato ker si zavarovana za starševsko varstvo.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 14.10.2010 13:14:41 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
14.10.2010 13:14:01   
Anonimen
Zmajaz, hvala za odgovor. 

(odgovor članu zmajaz)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
14.10.2010 13:15:18   
zmajaz
Ni za kaj. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
14.10.2010 13:22:27   
mala.
jaz bom dobila porodniške dobrih 500€, moja trenutna plača je 1200€!
čisto mimo, ni fer

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 18
14.10.2010 13:29:38   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: mala.
jaz bom dobila porodniške dobrih 500€, moja trenutna plača je 1200€!
čisto mimo, ni fer

Od kod pa izvira taka razlika?

(odgovor članu mala.)
Neposredna povezava do sporočila: 19
14.10.2010 13:33:19   
mala.
v letu 2009 zaposlena 9 mesecev, 3 meseci mi manjkajo - se pravi bolniška zaradi rizične nosečnosti bo nizka. Porodniška pa se mi bo računala od bolniške... sicer je zaposlitev sveža, ampak mi nič ne pomaga visoka plača

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 20
14.10.2010 13:37:02   
zmajaz
Zato, ker ti 3 meseci manjkajo, bolniška ne bo nižja - kot sem napisala že zgoraj, se povprečje izračuna tako, da pride, kot če bi bila zaposlena vseh 12 mesecev. Če imaš zdaj bistveno višjo plačo, kot si jo imela 2009, je pa spet druga pesem - samo fora je v tem, da se pač upošteva to, koliko si že prispeval v blagajno in ob nižji plači si manj, kot zdaj ob višji.

(odgovor članu mala.)
Neposredna povezava do sporočila: 21
14.10.2010 13:47:45   
mala.
se pravi se bolniška izračuna kot da bi imela plačo vseh 12 mesecev?
ali ni tako, da ti za manjkajoče mesece vzamejo 55% minimalne plače?

primer: 9 mesecev zaposlena za 700€, tri mesece pa socialna pomoč 180€
ali se za te tri mesece vzame teh 180€, ali 55% minimalne ali 700€?

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 22
14.10.2010 13:48:40   
Anonimen
ja to je tudi zato, ker nekateri delodajalci radi dajejo razne dodatne, namesto da bi povečali bruto plačo, da se izognejo davkom in prispevkom, za porodniško in pokojnino pa se upošteva samo bruto plača...

(odgovor članu mala.)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
14.10.2010 13:50:13   
Anonimen
za bolniško ti vzamejo znesek, ki si ga zaslužil v letu 2009 in ga delijo s številom ur, za katere si prejela delo. to je osnova za bolniško nadomestilo nad 30 dni

(odgovor članu mala.)
  Neposredna povezava do sporočila: 24
14.10.2010 13:50:37   
Anonimen

za bolniško ti vzamejo znesek, ki si ga zaslužil v letu 2009 in ga delijo s številom ur, za katere si prejela plačilo. to je osnova za bolniško nadomestilo nad 30 dni

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?