|
RE: refluks - izkušnje, vprašanja 21.8.2013 11:55:42
|
|
|
|
barbisonrisa
|
Tudi mene je pri moji dojenčici zelo skrbelo polivanje. Na trenutke mi je šlo kar na jok, ko se mi je zdelo, da se zelo muči. Srbelo me je tudi zaradi kisline, kot praviš sama. Da ji bo to uničilo požiralnik. A pediater je rekel, da ob normalnemu pridobivanju teže ni treba nič skrbeti, da bo samo od sebe minilo. In je res. Zdaj je stara tri mesece in že kakšen mesec ji mleko ne sili več nazaj. Razen včasih pri podiranju kupčka gre še malo mleka ven, ali pa, če se ji zaleti ;-). Ko opisuješ, da se joče, če jo po hranjenju odložiš v ležeč položaj; Jaz sem svojo po hranjenju na začetku imela v pokončnem položaju za kupček podret (torej na rami) tudi po uro ali še več. Obvezno morata tudi po vsakem hranjenju ali pa že kar med podreti kupček. Včasih je moja morala porigniti kar trikrat, da je ves zrak šel ven. Pa še potem ni bilo garancije, da ne bo čez dve uri izbljunila še sesirjeno mleko. Je pa uspešno podiranje kupčka zelo pomagalo. Nekaj časa sem jo imela tudi na privzdignjenem ležišču, pa tudi v vozičku smo ležišče malo dvignili. Vse je malo pomagalo, a se mi zdi, da je najbolj pomagal čas in krepitev želodčne zaklopke. Takoj po hranjenju se je tudi pametno izogibati kakršnimkoli aktivnostim (avto, vozičkanje, pretirano zibanje); vsaj pri meni je bilo tako. Pri meni je bilo res najboljše, da je bila na rami, dokler ni šel zrak ven in dokler ni že napol prebavila mleka. Ležanje takoj po dojenju je bilo katastrofa. Pa se mala ni sploh nič jokala, ampak imela "zgolj" tisti nesrečni obraz, ko ti nekaj sili iz želodca nazaj v usta. Najbrž je imela tudi težave s kislino, saj je tudi pokašljevala in grgrala na nek čuden način. Je pa moja prva dva meseca izjemno hitro pridobivala na teži, tako da je bilo to polivanje najbrž tudi posledica velike ješčnosti. Zdaj, pri treh mesecih že zelo nazorno in glasno pokaže, kdaj jo tišči zrak in takrat jo veselo damo na ramo ali pa na kravice - neverjetno, kako hitri porigne, ko je na kravicah. Pri nas je tako samo hitro izzvenelo, najbrž pa obstajajo tudi težji primeri. Če je sicer vse okej, ne skrbi, sicer pa, če ti bo lažje pri srcu, le vztrajaj pri pediatru, da vaju pošljejo na kakšen pregled. Veliko lepih družinskih trenutkov!
|
|
|