Bubamara
|
Ojla! Jaz sem avgusta sicer rodila malo večjega borca, v 34.tednu, ampak premajhnega za gestacijsko starost...skratka bil je 1750g in 43cm pa sva imela tudi borbe glede dojenja. ker je bil tako švoh mi je samo zaspal na prsih, jst sm si sicer redno na 3 ure zbrizgavala mleko, potem ko sem ga pa v porodnišnici k sebi dobila, pa sem bla preveč utrujena in sem ga zelo malo na dojko dajala, pa vmes je mel probleme s saturacijo in mi je mleka skoraj zmanjkalo... na flaško je pil samo če je bla lukna dovolj velika, drgač sva se za 40ml mučla tudi do tri četrt ure...v porodnišnici so mi še zabičali, da mora obvezno jest na 3 ure in da obvezno tolko kot je predvideno (ob odpustu 40ml/8ur) Potem pa ko je prišel na kakih 2000g(po enem mesecu!!) pa je vedno bolj vleku in ko smo prišli domov, zgleda je še meni stres popustil in sem mela ful mleka, tko da je oboje dalo enkraten rezultat in sva se po enem tednu doma začela polno dojit. .sam se nikoli ni zbudil na 3 ure, vedno sem ga jaz, prvi teden, ko sem mu moje mleko še dodajala po flaški, sem ga zbujala tudi ponoči...potem pa sem vidla da napreduje, na kontroli v neonatološki smo bli pohvaljeni ( pravzaprav je dobil samo 110g v enem tednu ampak mi je dr.Burja rekla, da on ne more tolko napredovat kot kaki 3 kilski..) sposodla sem si tehtnico in ga tehtala pred in po obroku in ugotovila, da je otroku redkokdaj točno tolko do mleka kot je 'predpisano'.enkrat mi je spil 30, potem samo 20 alpa 40, zjutraj pa skor obvezno 100.....zdaj sem se že navadla kolko spije glede na to kako vleče in kolko...tko da sem tehtnico opustila...in tudi ponoči ga pustim spat, ker ga samo mučim za to, da mi potem na silo poje 10ml... a redil pa se je zelo lepo, enkrat tudi 100g v 2 dneh!! Sem se malo razpisala, ker sem pravzaprav še vedno v tem...ampak prav dobro vem kako je, če si tako želiš dojit oz. si pripravljen dojit (prvo sem dojila do 23.meseca) ampak pravzaprav otrok še ni dovolj zrel za to...in potem kar obupuješ pa gre mleko dol...pa z brizganjem pol tolko en stimuliraš kot z otrokovim sesanjem... skratka...dolga je pot od plenic do človeka!!! ;) otroku res moraš dat čas da dobi na kilaži in da si ojača mišice, do takrat pač si probaj čimveč stimulirat z izbrizgavanjem, pa parkrat ga daj na prsi, da še on stimulira. si mislim, zdej lohk govorim, ko sem 'na konju' ampak takrat se je tudi meni zdelo, da ne bom mogla nikoli dojit in sem tudi jokala na ta račun... zdi se mi da je pomembno, da maš res dosti mleka...potem dobi otrok že v začetku tolko, da se mu ni treba mučit...amapk take količine ti lahko stimulira samo on s seanjem, nobeno črpanje in zbrizgavanje ne bo povečalo mleka... mislim, da sem se jaz dobro odločila in vem da sem dosti rizkirala, mogoče tudi proti zdravnikovim navodilom...ampak sem se tisti drugi teden po odpustu odločla, da mi je dovolj brizganja in sem sprejela dejstvo, da lahko tudi kaki gram zgubi na račun tega, da mi poveča količino mleka...tako sem ga pri cca 2500g samo na dojko dajala. in mleka je tolko, da na začetku ga takoj zalije...tako tudi on lažje dobi tistih 40 oz 50 ml....mogoče pa probaj s tem...samo zavedat se moraš, da lahko prvi dan alap celo dva malo zgubi na teži...nikakor pa ne obupaj, ker ko bo otroček dovolj močan, bo sigurno nardil dovol mleka! veliko veliko potrpljenja ti želim, čez par mesecev če boš šla brat forum, se mu boš sigurno smejala! LP Bubamara
|