|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   razmišljanje staršev
14.11.2008 18:56:40   
sabri
V bistvu me zanima, če vaši starši tudi razmišljajo v smeri, kdo bo skrbel za njih, ko bodo stari in planirajo, če imajo več otrok, da mora biti eden doma, da ne ostaneta sama. In seveda tudi določijo, kdo naj bi bil doma in kdo naj bi šel od doma. Ker vsi vemo, da so starši v tistih časih večinoma zidali hiše za dve družini ali celo tri nadstropja. Prav zanima me, če je to pač taka miselnost starejših, ali potem pride strah in se začnejo bati, da ne ostanejo sami in hočejo nekoga od otrok v svoji hiši. Kot, da ne moreš pomagati, če si par km stranuser posted image . Ne vem no, ker jaz razmišljam in tudi šparam za tamalo, da ji pomagam, ko bo hotela ustvariti svoj dom in ji privoščim lastno bivališče in mir, ker sem pač mnenja, da dve družini nista za eno hišo in skupno bivanje. Ali pač napačno razmišljam, ampak glede na probleme, ki jih berem tukaj, ko si pod isto streho s starši ali taščo-tastom, mislim da ne.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: razmišljanje staršev
14.11.2008 19:04:48   
sanasan
niti moji niti njegovi ne razmišljajo tako, moja tašča je zelo samostojna in živi sama pri 80ihuser posted image , se mi zdi, da je bolj v formi kot jazuser posted image in je v stanovanju...moji imajo hišo, pa si niti jaz niti oni ne želijo, da bi bili tam...mi smo kar na svojem nekaj ulic stranuser posted image ...in je praktično za vse. si pa mama želi, da bi sestra ostala tam, ker je prevzela tudi firmo ampak ne zaradi tega, da bi skrbela za njiju...se mi zdi, da o tem sploh ne razmišljajo...sem pa jaz malo, ko sem se priselila nazaj v bližino...sploh ko smo obiskovali staro mamo na štajerskem mi smo pa na ljubljanskem koncu... moj tudi nekaj sanja, da bi za otroka nekoč še kaj dozidali....jaz pa mislim, da bo tako le v nujnem primeruuser posted image ...šparam, da bosta na svojemuser posted image

(odgovor članu sabri)
Neposredna povezava do sporočila: 2
14.11.2008 19:57:23   
Najaa
Ne moji ne njegovi ne razmišljajo tako. Na srečo.

(odgovor članu sanasan)
Neposredna povezava do sporočila: 3
14.11.2008 20:26:48   
Zofy
Moji ne razmišljajo tako (zaenkrat), njegova mama pa pravi, da bo šla v dom in da se bo že v čakalno vrsto vpisala.
Tako razmišljanje se mi zdi malo sebično (da kar to določiš kdo bo zate skrbel in da zato ne bo smel od hiše). Saj moramo mi najprej za svoje otroke poskrbeti, tako gre svet. Staršem je tudi treba pomagati, vendar po zmožnostih.

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 4
15.11.2008 0:03:59   
ronja
Ne, ne razmišljata tako - sta še zelo vitalna in upam, da še dolgo ne bo treba o tem razmišljat. sicer pa oče pravi, da naj mu nekaj damo, da ne bo moril vseh okoli sebe, če bo že tak bogi.

Moji starši so enako razmišljali kot ti in pravijo, da stari in mladi niso za skup (tudi fantovi starši to pravijo in se vsi zelo strinjamouser posted image ). Živiva posebej in nihče nas ne vabi k sebi, hehe, razen na obisk ali čez vikend moj oče, ker je pač malo dlje doma, pa se splača ostat kak dan dlje.

(odgovor članu sabri)
Neposredna povezava do sporočila: 5
15.11.2008 16:42:22   
Gina
Ne, ne razmišljajo tako. Ne poznam jih veliko, ki bi bili take sorte, kot opisuješ.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 6
15.11.2008 17:00:46   
Ploha
pri nas tudi pomojem ne razmišljajo tako, ker mislijo da bojo večno.user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 7
15.11.2008 17:32:50   
sabri
Saj se mi je zdelo, da ne more biti večina takih, ker glih to spraševat ljudi je malo nerodno, pa najbrž niti ne bi povedali. No saj sta naša tudi zelo vitalna, ampak mišljenje glede tega...In potem se nam zdi butasto in seveda ne prideš skupaj. Žal.

(odgovor članu Ploha)
Neposredna povezava do sporočila: 8
15.11.2008 17:36:15   
Anonimen
V bistvu me zanima, če vaši starši tudi razmišljajo v smeri, kdo bo skrbel za njih, ko bodo stari

Razmisljajo ze mogoce, recejo in delujejo pa ne v tej smeri.
Sicer je pa tezko biti pameten. Lahko potrebujejo samo manjso pomoc in skrb, lahko pa vecjo. Kako bo z zdravjem pa nihce ne ve, se za jutri ne, kaj sele za cez deset let.

(odgovor članu sabri)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
15.11.2008 17:38:07   
MTFP
Tudi moja dva ne razmišljata tako... res sicer, da si je brat napravil stanovanje v zgornjem nadstropju (na njegovo lastno željo, prej je nekaj časa živel pri punci), ampak kolikor mi je znano se popolnoma nič ne vtikata v njihovo življenje. Velikokrat ko prideva na obisk sploh ne vesta ali so doma, ali so kam šli....

no pri starših od mojega je pa druga pesem. Tam je bilo od nekdaj pričakovati, da bo on v zgornjem nadstropju, pa čeprav ni edinček... in sedaj že par let živiva v svojem stanovanju, pa se mi zdi da njegov oče tega kar ne more preboleti. Oz. še vedno pričakuje, da bova zgoraj začela delati.

No tudi moj je bil prepričan da bo živel gor (ker se je od njega to pač pričakovalo, in je bilo kar nekaj hude krvi na ta račun, da sem ga uspela prepričati, da sva šla na svoje). No potem je kmalu videl kako je bolje da sva sama, ampak je imel dolgo občutek krivde.

Joj saj ne rečem z njegovimi se razumem odlično, ampak si pa ne predstavljam da bi živeli pod isto streho. Jaz imam rada svoj mir, skuham ko mi paše, vstanem ko mi paše.... Tam nama je pa njegova mami non stop kuhala in čakala s kosilom (tudi če sva rekla, da ne bova jedla, se je naredila gluho, oz. je kao pozabila)...potem pa kdaj iz službe nisva šla domov direkt, in je že klicarila, da ima kuhano in da bo mrzlo....

Zdaj pa je fino. Včasih greva tja na kosilo sicer in na kako kavo ali obisk.... ampak se oba tako rada vračava v najin domek, kjer lahko delava kar nama paše....

(odgovor članu Ploha)
Neposredna povezava do sporočila: 10
15.11.2008 17:39:39   
nuala
Meni se zdi dobro, da obe strani izrazita svoje želje oz. pričakovanja že veliko prej, preden starši ostarijo.
Mi smo trije otroci. In smo se že pred nekaj leti ( starša sta bila takrat stara manj kot 60 ) zmenili med sabo in s starši kje bo kdo živel in kdo ter kako bo vsak od nas skrbel za starše, ko pride do potrebe po tem.
Verjamem, da bomo dogovor spoštovali saj so naši starši naredili veliko za nas; prav je, da jim pomagamo, ko bo čas za to.

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu sabri)
Neposredna povezava do sporočila: 11
15.11.2008 20:58:56   
picola1

IZVIRNO SPOROČILO: nuala

Meni se zdi dobro, da obe strani izrazita svoje želje oz. pričakovanja že veliko prej, preden starši ostarijo.
Mi smo trije otroci. In smo se že pred nekaj leti ( starša sta bila takrat stara manj kot 60 ) zmenili med sabo in s starši kje bo kdo živel in kdo ter kako bo vsak od nas skrbel za starše, ko pride do potrebe po tem.
Verjamem, da bomo dogovor spoštovali saj so naši starši naredili veliko za nas; prav je, da jim pomagamo, ko bo čas za to.

WAW, svaka čast!!!!user posted image user posted image user posted image

Pri nas je sicer tako, da brat živi zgoraj (no, v bistvu so več spodaj kot pa pri sebi zgoraj) in bo po vsej verjetnosti za moje starše največ skrbel on z družino, če mama ne bo sforsirala doma za starejše. In v bistvu se mi zdi, da se vsi s tem strinjamo, nikoli se nismo prepirali o tem, kdo bo kje živel, hvala bogu sva oba dobila to, kar sva želela-on je doma, jaz na svojem.
Se bom pa tut sama potrudila, da ji bom čimveč pomagala, ker je čudovita mama in čudovita prijateljica in je ne bi mogla kar pustit, da se postara in umre brez mene... (z očetom se ne razumem tako dobro, v bistvu sva kar precej odtujena, zato nimam take blazne potrebe in želje skrbet za njega, čeprav bi se še vedno najbrž kar fajn potrudila- žal...tako je...).

(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 12
15.11.2008 21:32:51   
sabri
Pri nam nas je več otrok in sta starša določila in drugim pomagala finančno, da so šli na svoje, meni bi pa tudi lahko, pa nočeta, ker sta me določila za doma. Ne me narobe razumet, jaz nisem nikoli od njih nič pričakovala, razen da me podpirata v mojih željah, ne mislim finančno, ampak mal me vseeno zaboli, ker nočeta razumeti in tudi zato ne pomagati tudi meni. Jima pa govorim, kot tudi mislim, da jima bom vedno pomagala, če bosta potrebovala, pa če sem v isti hiši ali pa 30 km stran. Zelo me moti to njuno razmišljanje, a zdaj pa če bo na papirju pisalo, da bo nekaj moje in moram skrbeti za njih, potem bom, drugače pa neuser posted image . Zakaj pa sploh kompliciram in bi šla stran, je pa spet pojem zase, vtikovanje in nadziranje...Sem pa vesela, da je več odgovorov v kontra smeri, kot tako, kot razmišljata naša dva.

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 13
15.11.2008 21:43:11   
Anonimen
Mi smo trije otroci. In smo se že pred nekaj leti ( starša sta bila takrat stara manj kot 60 ) zmenili med sabo in s starši kje bo kdo živel in kdo ter kako bo vsak od nas skrbel za starše, ko pride do potrebe po tem

Ja, to je najboljsa stvar, se mi zdi, za vse.
Ceprav tudi ni ziher, saj se lahko se veliko spremeni do takrat, ko bo skrb potrebna. Konec koncev lahko tudi sam zbolis.

(odgovor članu nuala)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
15.11.2008 23:35:31   
sanja nk.
ja hja no mislim da morajo biti družine zmeraj ločene od tastov in tašč ker imajo drugače lahko samo probleme in nepotreben kreg ker starši pač podpirajo svoje otrokeuser posted image , najboljše je in tut najboljši odnosi so da živijo narazen in se obiskujejouser posted image , kot mož pravi tašča mora biti vsaj toliko stran da ne more priti v copatihuser posted image

(odgovor članu sabri)
Neposredna povezava do sporočila: 15
16.11.2008 9:12:56   
Mojc
Me veseli, da imate vse v večini primerov vse to "pošlihtano".

Iz lastnih izkušenj pa podajam samo opažanja, ki so se pri meni vrstila že iz otroških let. Živeli smo skupaj s starimi starši (v hiši), pa v soseski so bili sami upokojenci, pa sorodniki takšni.... Skratka, se mi je že kmalu od mladih let naprej zdelo, da sem dojela pravo naravo starejših.

Jaz vidim bistvo v tem, kar je Sabri tudi sama napisala.
Prav zanima me, če je to pač taka miselnost starejših, ali potem pride strah in se začnejo bati, da ne ostanejo sami in hočejo nekoga od otrok v svoji hiši. Kot, da ne moreš pomagati, če si par km stran .

Kolikor sem jih jaz opazovala (in so sami povedali), je ravno to to. V večini primerov.
Spoznala sem tudi to, da se ljudje na stara leta drastično spremenimo - zaradi strahu, zaradi počasnejšega razmišljanja. Stari ljudje se v veliko primerov bojijo svojih lastnih otrok. Ampak tukaj morate ta "bojijo se" razumeti splošno. Strah jih je, da bodo ostali sami, da jih otroci ne bodo marali, da so v breme svojim otrokom, ipd. Iz tega naslova je potem ogromno primerov, ko starejši "zaupajo" svoje finance otrokom (čeprav so npr. prej celo življenje govorili nasprotno), ko se pustijo prepričati in gredo v dom, ali živeti h komu, kamor sicer nočejo (in potem tam travmatizirajo, zbolijo in včasih zato tudi hitro umrejo), tudi pustijo, da se otroci "grdo" obnašajo do njih (da so živčni, zajedljivi, eksplozivni, nečustveni - kar je včasih v tem stresnem, dinamičnem svetu nam mladim sicer razumljivo). Strašno jih vsaka že najmanjša stvar prizadane, ne spijo in ure in ure razmišljajo (ker imajo čas in ker jih prizadane), otroci imamo velikokrat občutek, da nas izsiljujejo s svojimi čustvi,....

Skratka, težko pravilno opišem, kako jaz dojemam starejše. Rečmo temu, da jih veliko bolje razumem, kot pa če ne bi imela te otroške izkušnje. In hudičevo se zavedam, da je povsem brez poante govoriti, da jaz pa ne bom takšna, ko bom stara, ker že danes dobro vem, da se bom gotovo zelo spremenila (pa to morda sama niti opazila ne bom).

Kar se skupnega bivanja tiče. Odvisne so te njihove želje seveda od več dejavnikov. Starši, ki prihajajo iz kakšnih kmečkih družin, bodo zelo težko zapustili dom in šli v dom za ostarele. Enako tudi tisti, ki so navezani na zemljo. Mogoče bo že malo lažje tistim, katerih prijatelji, znanci (morda že v njihovi družini), odhajajo v takšne domove. Pri nas pač žal ni družbeno dobro sprejeta miselnost, da so lahko domi za upokojence + stvar. Saj, roko na srce, še jaz se iz otroških let spomnem več negativnih zgodbic iz tam, kot pozitivnih. In zlasti tistih, ki se tičejo že res bolnih, oslabljenih ljudi - da jih slabo negujejo, ne previjajo, obračajo redno, itd. Ker se je razvila takšna fama (ne glede na to, da so danes tudi že res dobri domovi), se starejši bojijo tudi tega. Moja mami mi npr. tudi reče, kdo mi bo pa povedal, da sem že siva in me peljal k frizerju, da se pobarvam ter mi mogoče populil brčice, poskrbel, da bom urejena, ko sama tega ne bom videla. Kar je v bistvu upravičen strah, saj tam skrbijo za osnovno nego - ta "lepotičenja", ki zlasti ženskam veliko pomenijo, pa so že prepuščena svojcem (če sploh hodijo kaj na obiske).

Moja tašča sicer vehemento izjavlja, da bo šla v dom za ostarele. Danes je še zelo vitalna, a že malenkost opažam spremembo razmišljanja pri njej. Seveda ga še ne izraža. Pričakujem pa (kot sem že tolikokrat opazila), da se lahko njeno razmišljanje drastično spremeni zlasti v primeru, če se ji kaj zgodi (bolezen, izguba moža, poslabšanje splošnih sposbnosti,...) V takšnih primerih se po navadi starejši človek spremeni za 180˙stopinj.

Mislim, da je prav, da se s starši pogovorite. Pri tem boste morali žal biti tudi malo taktični in prijazni. Vsekakor pa gotovo ni prav, da nekdo trpi zaradi odločitve staršev. Mnogim sicer zadošča potem spoznanje, če dojame, da so otroci le nekaj korakov stran (a v ločenem stanovanju - torej ne istem). Je pa v veliko primerov problem tudi to, da smo otroci veliko dlje stran.

Jaz osebno sem, kljub temu da živim relativno daleč od doma, v strašnem precepu, kako staršem pomagati. Priznam, da se po eni strani čutim dolžna, po drugi so me tako vzgojili, po tretji pa tudi sočustvujem. In ja, je hudo tudi to, ko ti po tel. starš joče, kako mu je hudo, ker je sam v veliki hiši, nobenega življenja. Pa joj, če se slučajno kaj zgodi (da se prismodi kosilo), potem še v smislu, pa saj mi lahko še bajta zgori, pa me nihče ne bo rešil.... Skratka, slaba vest nam na vsakem koraku. Z njihove strani pa samo STRAH, STRAH, STRAH pred samoto, osamljenostjo.....

Nimam rešitev - razen že napisane - pogovorite se in sledite svojim željam, pri tem pa upoštevajte nekako tudi starše.
Tole sem napisala samo tako, da ne bo Sabri mislila, da narobe razmišlja o njihovem strahu. Čeprav me veseli, ko vse pišete, da ni teh problemov pri vas, v sebi še vedno nekako nosim prepričanje, da je več ravno nasprotnih primerov. (pač, zaradi mojega stalnega opazovanja teh starejših)

(odgovor članu sabri)
Neposredna povezava do sporočila: 16
16.11.2008 9:18:00   
F*S*M
IZVIRNO SPOROČILO: sanja nk.
kot mož pravi tašča mora biti vsaj toliko stran da ne more priti v copatihuser posted image

jaz pa sedaj od kar smo se preselili vidim, da je najbolje, da je tolk stran da tudi peše ne more pridit ampak se more pripeljati ter je odvisna od javnega prevoza, ker prej ko se je samo preobula iz copat v čevlje je vsak dan svetila sedaj pa enkrat na 14 dni in je bombastično, ker ko imam potrebo da jo vidim oz. njen vnuk ji ga peljem in ju pustim kakšno uro ali 2 sama je bolje kakor da si jaz vse živce skrvažlam user posted image

drugače pa sem jaz doma pri starih starših ni bilo mišljeno, vendar je bila situacija taka da ni šlo drugače in jima pomagam kolikor se pač da. No vbistvu tudi mami in stric pomagata kar je potrebno narediti okrog hiše in v njej ali na vrtu, zaenkrat pa jih pustimo, da čimveč sama, da se nebi preveč zasedela je fajn, da sama še marsikaj postorita, ker sta pa že v letih mama 72 in ata 76, res, da bolj težke stvari mi kar pa se kuhe pranja pospravljanja pa sama, pa ne da jaz nebi mogla ampak enostavno da vsaj nekaj počneta

Moje sonce je začelo sijati 13.05.2006 ob 20.39

(odgovor članu sanja nk.)
Neposredna povezava do sporočila: 17
17.11.2008 9:09:00   
Anonimen
Ne ne pričakujem od mojih treh otrok, da bi kdo od nih pod prisilo skrbel za naju dva z možem, ko bova stara.Ni me stah samote, včasih bi se mi prileglauser posted image
Menim pa, da sem jim dala v toku odraščanja dovolj velik vzgled, ker se nisem losala mojih staršev, ko sta ostarela in zbolela.Do konca sem skrbela za njiju in
mi niti na kraj pameti ni padlo, da bi ju dala v oskrbo v kakšen dom, kajti vedela sem, da bi to zanju pomenilo prezgodnjo smrt.
Ne vem, če se bodo vsi trije odselili od doma, zaenkrat nič ne kaže, prej nasprotno.user posted image
Smo se pa pogovarjali.Izrazila sem željo, da me ne vtaknejo v dom.Tega me je strah in sama sebi želim še dogo obdobje zdravja in željo, da bi ostala čim dlje samostojna.Sama sebe dobro poznam, da vem, da nočem biti v nadlego prav nikomur.Smo pa vsa družina na dobri in trdni navezi, drug brez drugega za dlje časa težko preživljamo in to se pozna tudi na računih za telefon, kadar je kdo odsoten.
Lahko samo upam, da sem v toku življenja zaslužila spoštovanje mojih otrok.

(odgovor članu F*S*M)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
17.11.2008 11:56:43   
aprilčica07
Za moje sem zihr, da ne razmišljajo tako. Dobro vejo, da so naju vzgojili tako, da  jim bova oba z bratom kadar bo do težav pršlo zagotovo pomagala. Kot sta moja starša pomagali moji noni in kot vsi skupaj pomagamo moji drugi noni, ki jo HB še imam.
Za tasta sem tudi gotova, da se s tem ne obremenjuje, za taščo pa nevem kaj bi rekla.. Odvisno od  dneva in njene volje.. user posted image Ni slaba ženska, res ne, samo preveč telenovel gleda in ji včasih rojijo po glavi same neumnostiuser posted image

Jakob, 23.04.2007, 3570g/55cm
Julija, 30.08.2009, 3570g/52cm

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Najtežje stvari v materinstvu
To so resnične in prav nič olepšane izpovedi novopečenih mam. Občutek krivde, nenehna utrujenost in težave z dojenjem. D...
Odlog vpisa v prvi razred - da ali ne?
V zadnjih letih se starši in vzgojitelji otrok, ki zaključujejo vrtčevsko obdobje, vse bolj srečujejo z vprašanjem, ali ...
Otroški dodatek v letu 2025: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...

Ritka.
пеперутка16

Ali za dojenčkovo zadnjico uporabljate samo kremo ali samo puder ali oboje hkrati?