Ulla80
|
Jaz sem mu namreč, ko je bil star nekaj mesecev in imel prvič zabasan nosek, čistila tako, da je ležal vznak in seveda ni šlo ven nič. Sem šele potem prebrala, da je treba otroka dati na bok. 6mesečnemu dojenčku komot spira nos s fiziološko tko, da je v pokončnem položaju, nagnjen nad umivalnik. na boku velja za mlajše, k še držijo glavice, je hrbtenica še čist neutrjena itd. pri spiranju noska se ti otrok ne sme smilit, pa nič bat da te bo zasovražil zarad tega pa k zadevi morš pritsopit samozavestno, ne da se še ti jokaš zravn, otrok čuti tvoj dvom pa se valjda še bolj dere. kaj pa ko bo treba recimo umivat zobe, pa bo otrok tulil, a mu jih tudi ne boš umivala? če hrope in se ne more odkašljati ( taki mali se navadni niti ne znajo), naredi inhalacije ( velik pisker vode zavri, notri dve žlice soli, pa meto, žajbelj, kamelce, materino dušičo....kar pač imaš od teha čajev, ki ugodno na dihala vplivajo. postavi zraven vzglavja, da to izpareva, dela čudeže, verjemi. lahko jih narediš tudi pod brisačo, da vsaj 10minut diha paro, potem pa narediš še drenažo ( se vsedeš na stol, otroka si položiš na stegna z glavo dol, da rahlo visi in ga tapkahš po hrbtu, začneš pri ledvenem delu, pa so vratu....), tko se fajn vsa sluz spravi ven, otrok jo sicer navadno zbruha, spet zgleda zoprno in mučno, pa navadno se derejo, samo to je pač treba po glavi razčistit, da otroku pomaga. ker recimo pucanje nosa ne boli. je neprijetno, samo boli pa ne. boli in to svinjko vnetje ušes, ki je posledica zamašenega noska. to boli. nič bat,špricanje samo ni dovolj.priteščt mora v curku.pa naj tuli in naj se sliši še tako kruto-kar se mora se mora.pucaj pucaj in še 1x pucaj plus operil P. v nos brizgat je treba počasi in enakomerno, nikakor ne s šusom, ker potem če je notri fejst zamašeno, otroku nabiješ vse direkt v ušesa, pa še hud pritisk se ustvarja, ko prebija smrklej in otroka to dejansko boli. tako da brizgat lepo enakomerno, dokler na drugi strani ven ne porine smrkelj. operil pa samo takrat, ko je smrkelj res gost in je sluznica res fejst otečena. pri prozornem izcedu to nikakor ni.