Anonimen
|
Sem najprej nameravala bit tiho (=ne napisati ničesar) ampak me preveč prsti srbijo... ker je tu kar nekaj malo premočnih. Mogoče pa ti bo spodaj zapisano tudi v pomoč, zato vendarle: Adaptirano mleko ima enako sestavo kot materino mleko. Manjkajo mu seveda protitelesa in dejstvo, da se ne spreminja. Materino mleko se namreč prilagaja potrebam otroka, ki se doji. Ampak če bi primerjali večjo količino izčrpanega mleka z adaptiranim mlekom, bi bila sestava enaka. Torej je nasvet, da otroci, ki pijejo adaptirano mleko, nujno potrebujejo vodo oz. tekočino, bedarija. Nekateri jo, drugi pač ne, odvisno od potreb. So dojenčki, med njimi tudi moj, ki absolutno ne potrebujejo in sprejemajo nobene tekočine. Moj ni pil do desetega meseca popolnoma ničesar. Kar ne pomeni, da mu nisem poskušala ponujati, enostavno ni potreboval. Dokler nisem govorila s pediatrom, ki mi je zagotovil, da je žeja primarna fiziološka potreba, in da si jo bo otrok zagotovo potešil, če bo imel to potrebo, sem se sekirala. Potem pa nič več. Povedal je, da otrok pokaže žejo tako, da pomoli jeziček iz ust in z njim večkrat potegne po ustnicah ali pa ga poriva ven in noter. In res, edinikrat ko se je to zgodilo, je bilo poleti v Bovcu, ko smo bili na resnično vroč dan na sprehodu po poti, ki je bila brez sence. Nasvet, da k mleku dodamo pomaračni ali kateri koli drug sok citrusov, je lahko smo škodljiv. Poskusi v kozarec s prstom mleka dati limonin sok. Mleko takoj fermentira, se sesiri - v želodcu je že dovolj naravne kisline, ki prebavlja mleko, dodatek agrumov lahko kvečjemu povzroči velike probleme. Sploh pa tako majhni dojenčki agrumov ne bi smeli dobivati! Dodajanje laktoze otrokom, ki jih Novalac proti zapiranju zapira, nima smisla saj to mleko temelji ravno na tem principu. Ima dodano laktozo. In če zapira, potem to pač ne pomaga. Pri nas se je sprememba pokazala čez noč. Po nekaj obrokih Bebe B se je že odprl in kakal normalno naprej. Res svetujem, da zamenjaš. Aja, da ne bo kdo to razumel kot propagiranje nepitja tekočine. Če jo otrok potrebuje, potem je zagotovo dobrodošla. So pa dejansko tudi otroci, ki dodatne tekočine ne potrebujejo - neglede na to, ali so dojeni ali ne!
|