|
RE: prosim pomoč,nasvet,karkoli:)grize... 6.9.2010 12:15:24
|
|
|
|
Metuljček Cekinček
|
Strinjam se s predhodnicami, ki govorijo o tem, kako je treba postaviti pravila in določiti meje in nato pri tem vztrajati. Če otroku nenehno nekaj dopoveduješ, on pa te ne posluša, potem očitno ta komunikacija ne deluje. Jasno in glasno mu povej, kaj pričakuješ od njega. Jaz sem dolgo časa delala napako, ker sem mu na dolgo razlagala, zakaj se nekaj ne sme in kaj se lahko zgodi v primeru, da bo to vseeno naredil. Dokler mi ni nekega dne kliknilo, da s svojim dolgovezenjem nisem dovolj jasna. Navodila morajo biti kratka! Če mojih navodil ne upošteva, gre na ohlajanje (v našem primeru na stopnice). Šele takrat, ko je konec ohlajanja, obnoviva, zakaj je bil na stopnicah. Jaz mu še enkrat razložim (spet kratko in jasno), potem pa mi mora še on povedati, zakaj je bil na stopnicah (to prakso imava s sinom, ki je star pet let), hčerka, ki je stara 2 leti, pa se mora opravičiti. Iz tvojega pisanja sklepam tudi, da ima tvoj sin težave z obladovanjem jeze. Morda bi ga lahko obvladovanja jeze do določene mere naučila. Ampak ne takrat, ko se meče po tleh in kriči, ampak pri kakšnih nežnejših izbruhih jeze - ko zlaga kocke in se mu podrejo ali pri kakšni drugi igri, ko mu kaj ne gre najbolje. Lahko ga naučiš, da takrat, ko je jezen, zajame sapo in močno pihne, ali pa se postavi na noge in trikrat visoko skoči, ali pa vrže žogo v vrata, ali pa močno objame svojo plišasto živalco. Midva s sinom imava dogovor, da reče "En, dva, tri, naj se jeza razkadi" (iz risanke Poko) in se mi je že nekajkrat zgodilo, da sem bila jaz jezna in mi sin reče "Mami, en, dva, tri, naj se jeza razkadi!".
|
|
|