roberta
|
[/quote] Jaz še vedno vztrajam, da tako majhnega otroka, ki še ne razume, zakaj je treba umivat zobe, , To je tako, kot s puščanjem otroka da v joku zaspi. Eni popustijo in se naveličajo, jaz pa sem našega samo 1x pustila, pa ga ne bom nikoli več, ker vem, da se je sposoben dreti tudi več kot 1 uro. [/quote] otroku v predšolski dobi pač še ne more potegnit, zakaj je dobro umivat zobe. ok, lahko "začasno" razume, da bodo prišli "črvički in mu zobe pojedli", ampak to je zanj kot risanka, ki ta trenute je tu, v naslednjem momentu pa je že ni več. in zdaj si to predstavlja, v naslendjem momentu pa bo pojedel čokolado, čez spil sladek sok, pojedel še kak čips in nato še eno čokolado in si nato tri dni ne bo umil zobe, ker enostavno ne vem, zakaj naj bi to počel. sam od sebe se tega ne bo spomnil. vsaj jaz ne poznam takega primera... in jaz še vedno vztrajam, da smo starši tisti, ki moramo določene stvari otroku enostavno predstaviti kot nujne in take, ki se jim ne da izognit - od umivanja zob, pospravljanja igrač za seboj itd. - torej stvari, ki jim načeloma niso ravno v veselje. nekatere stvari se da preko igre, nekatere stvari pa včasih ne grejo, npr. umivanje zob. moj otrok ni odprl ust in s tem zob, pa če smo jo še tako animirali z ne vem kakimi stvarmi. in ni šlo drugače kot "na silo"... ta "na silo" pa se tudi slučajno ne da primerjati s puščanjem otroka, da zaspi po urah joka sam v posteljici. to je nekaj čisto drugega. eno je umivanje zob, drugo pa puščanje dojenčka vnemar. eno je skrb za zdravje, drugo pa je puščanje dojenčka, da sam v strahu in paniki zaspi (neprimerne vzgojne metode). ne vem no, meni je to čisto nekaj drugega. saj če ima otrok npr. odrgnino na telesu, jo tudi ne bo pustil, da mu jo kar umijemo in razkužimo, a ne? po mojih izkušnjah ne, ker ga bo to bolelo in skelelo. takrat je treba biti odločen, otroku povedati, da je to nujno storiti, ker je to potrebno narediti za zdravje telesa in da bo malo bolelo, bo pa hitro konec. ga primemo, očistimo, potolažimo in je stvar rešena in pozabljena drugo minuto. otrok pa ve, da je mama tam, da reši zadevo, kar mu daje tudi varnost. in isto je pri zobeh. nikje ne bi hoteli infekcije, kajne? vsaj jaz ne. zato pri teh stvareh zagovarjam doslednost, vztrajnost in odločnost.
|