Kratka
|
Ma na Mateyka, odvisno od koga kupiš. Jaz priznam, da ko sem svojo zajklo dobila (bila je stara 1,5 let), njeni bivši lastniki je niso hoteli več , takrat nisem niti vprašala od katerega rejca je in če je kaj narobe z njo. Vzela sem jo, letos bo dve leti odkar kraljuje pri nas in nima nobenih zdravstvenih težav. Je pa res tudi to, da je lani (to je bila naša napaka) imela resne probleme s prebavo in sem že mislila, da ne bo preživela. Namreč, prebava se ji je ustavila, imela je kepo v trebuščku, boga reva je cel teden billa na injekcijah in tabletah, dozirala sem ji vodo, da je vsaj na wc šla, hrano (vlaknine) sem ji pa tudi z dozirko poskušala dat, da bi spravila prebavo čimprej naprej...inkaj je najbolj pomagalao? Portalak! Dala sem ji ga kolikor je pač priporočeno za tako živalco in tisti dan se je začelo....njena prebava se je slišala po celem stanovanju-prav smešno je že bilo, ko so ji čreva delala tako glasno, da je bežala sama pred seboj , no na nakoncu je pokakala orng veliko kepo in od takrat naprej je prebava stekla. Krivo za vse to je pa bilo, ker je dobila preveč briketov čez vikend, saj je bila dva dni pod varstvom, ker nas ni bilo. Če bi takrat vedela, da lahko briketi naredijo takšno sranje, bi jih že zdavnaj omejila, tako pa smo gledali, da posodica ni bila prazna. Zdaj sicer še dobi brikete 2x na dan, vendar manj in bolj kvalitetne kot takrat. Pazimo pa tudi, da poje veliko sena-to pomeni, da je seno glavni obrok, vse ostalo spada pod priboljške. Če poje dovolj sena, kuncu nima kaj bit, seveda, če je že drugače zdrav. Je pa seveda najbolje, če lahko dobiš domače seno, ker mi smo najprej imeli trgovinskega in odkar dobiva domače, ga s slastjo poje in ni strahu, da bi ga kaj ostalo
|