liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin To je tisto kar je bistveno. Izjave, da je to v dobro otroka so izjemno nategnjene. Kupujemo prenosne DVD-je ker je tako nam starsem lazje in bolj komot. To je tocno tisto kar govorim od zacetka. Dobrobit otroka nima s tem veze ima pa komocija starsev. Slednje me sicer ne moeti - ljudje smo si razlicni in razlicni starsi smo. Moti me, da se v osnovi komoditetni starsevski motivi skrivajo pod pretvezo "dobro za otroka". Nič ni nategnjeno....da je to dobro za otroka je bilo mišljeno z vidika, da se jaz lahko skoncentriram na vožnjo.......ko se recimo eno uro vozim po Zagrebu, da iščem živalski vrt (zdaj si bom omislila še navigacijo za večja mesta, da si bom olajšala to iskanje), ker sem zgrešila eno cesto.....in otrok tisti čas, ko moram jaz biti skoncentrirana na promet v mestu, ki ga ne poznam prav dobro, gledam table, pazim semafore, iščem znane objekte ob ulici gleda dvd in mene pusti, da varno vozim.....ker pač ne morem odgovarjati še njemu, ko iščem živalski vrt....... Sicer pa Frodo, če si me že kdaj brala, si verjetno opazila, da nikoli nisem iskala pretveze za olajšanje svoje starševske komodite....to vedno čisto naravno priznavam, da si mnogo stvari rada olajšam........ IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin Ah, daj no, ni potrebno pretiravati. Malo prilagodis nacrt poti, malo sebe prilagodis pa gre. Hiperaktivnega tezaka pa verjetno nima prav vsak za otroka. E pa vidiš, jaz nisem človek, ki bi si vedno vse vnaprej sprogramil, prilagodil...... Nimam hiperaktivne hčere....imam pa hčero, ki tam od prvega leta naprej praktično nikoli več ne spi v avtu....... IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin Razvado pustiti otroku. Poglej - otrok ce spije en pir spi. Nekateri otroci imajo strasno radi pivo - okus im je dober. Bi kakemu pustili razvado pitja piva pred potjo ker potem v avtu spi? Pa ce je to 5 x na leto... alkoholik ne bo postal, ni treba otroka vsako sekundo nekaj kontrolirat... Pa kaksen pir manj skodi kot buljenje po par ur v majhen migetajoc ekran v tresocem se avtu. Vsedi se sama gledat na ta ekrancek film, pa bos videla koliko ti dobro dene. Otrok je otrok zato tudi ker ne ve in ne opazi, da je zaspan, da je zmatran, da ga oci pecejo - glavno je, da ima risanko. Katera je dejansko sedela par ur in gledala ta dvd v premikajocem se avtomobilu pa potem zatrdila, da je to dobro za otroka? Stavim da nobena, ker ce bi, bi se ne upala trditi, da je to dobro za otroka. Sicer pa dobro ves, da ni samo v avtu in ni samo in zgolj za casa voznje, ko je otrok ze toliko navelican, da nic drugega ne pomaga. Z druge strani z otrokom se ukvarjas samo ko ga nekaj ucis?? Nikoli ne razlagas otroku kako so ti lepe nekatere rozice, kako ti je lepo ali ne lepo ko pada sneg, kaj te veseli...ga nikoli ne povprasas kako se pa otrok pocuti ob tem ko pada sneg, kaj ga veseli... kaksna se mu zdi barva neba, nikoli se ne pogovarjas z otrokom tja v tri dni... kar nekaj... za burit domisljijo... nikoli ne tekmujete kdo bo povedal bolj divljo verzijo rdece kapice? Nikoli ne opravljate Sneguljcico ali Trnuljcico? Nikoli ne razmisljate kje si je obuti macek dal narediti skornje? Razlagamo in ukvarjamo se z otrokom.....kljub DVDju v avtu.....ti pač zmotno misliš, da otrok potem 10 ur v avtu non stop gleda DVD......sicer pa, čeprav potujemo precej, ne preživljamo celega življenja v avtu in se določene stvari pogovarjamo tudi izven avtomobila...... IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin Seveda ti je prakticen, ne recem, da tudi meni ne bi bil. Zaenkrat pa ostajam pri tem, da moja komocija in "prakticnost" nimajo prednost pred otrokom. In res je, izkoristiva vsak trenutek za pogovor z otrokom, za debate, za pripovedovanja, za razlage, za uganke... tudi, ko bi morda bilo meni lazje in enostavneje, da ga priklopim na DVD. Jasno mi pa je, ko se enkrat odlocis otroka priklopit na "motilce" in to opravicis s tem, da je to dobro za otroka, si kot stars precej zgubil, saj smo ljudje nastelani tako, da zlahka sprejemamo in se zlahka navadimo, da nam je bolj komot. Bolj komot, pa ni vedno tisto kar je dobro za otroka. Ok.....jaz pa ostajam pri tem, da pa pri nekaterih stvareh moja komotnost, kot to ti imenuješ, ima prednost pred otrokom.... Preberi se še enkrat to, kar sem mislila s tem, da je to dobro za otroka.....ker si se samo v to zapičila......v bistvu jaz ne opravičujem svojega dejanja, da sem kupila otroku DVD.....ne vem zakaj bi ga sploh opravičevala.....le razložiti ti skušam, zakaj sem ga kupila......
|