ily
|
Naša je stara 2 leti in skoraj 9 mesecev in zdajle, kakšnih 14 dni, da smo suhi ves dan . Pa ne vsak dan, da se razumemo! Je pa to ratalo tako, na hitro, sama je hotela pleničko stran, pa potem včasih na kahlico, včasih kar na stranišče, včasih na travico. Pa že zadnjič je bila o tem ena debata, kdaj na kahlico in sem to že hotela povedati. Meni so tudi ˝vsi˝, razen moje mami, ki jo je pazila do septembra , govorili, kot: kaj še ne gre na kahlico, pa je že tako velika. Pa sem potem kar rekla:˝Pa kaj gre vsem to tako v nos! Če meni ni težko, ker jo moram preoblačiti in ji plenice kupovat, zakaj je drugim tako hudo?!!?...˝. Pa je bil ˝mir˝! In tudi, ko sva šli na vpis za v vrtec in sem socialni delavki povedala, da ima še pleničke in jo vprašala, kako bo to šlo, pa se je samo nasmehnila in rekla:˝Ne se sekirat! Veste, danes, pri teh planičkah, so otroci v povprečju suhi med tretjim in četrtim letom. In ni nič narobe s tem!˝. In sem bila prav potolažena! Drug poučen primer mi je pa povedala tudi bivša sošolka, ki ima sina leto in pol starejšega od moje Pike in je rekla:˝Samo siliti je ne! Jaz sem svojega tudi malo pred drugim letom na vsak način hotela navaditi brez planičke. In kaj se je zgodilo? Začel je tiščati najprej blato, nato pa še vodo! ˝. Je rekla, da je to trajalo nekje en mesec, potem ji je bilo pa že prehudo in mu je dala nazaj plenice in je šlo tako še dve leti. In potem, je rekla, da je kar enkrat sam izrazil željo, da mu da plenico stran in je v parih dneh ostal suh podnevi in ponoči! Pa še to: spomladi je v strokovnem članku o tem pisalo nekako tako, da naj bi otroku ponudili kahlico kmalu, ampak ne pred 15 mesecem, da naj bo kar v sobi, v kuhinji, kjer koli se otrok pač zadržuje, da jo spozna; da se ga pa začne navajati na njo šele takrat, ko ve, kaj pomeni lulati in kaj kakati. Do takrat je to samo prisila in otroku s tem narediš več škode kot koristi. Meni se to zdi kar nekako logično in sem se tega tudi držala! In mi ni čisto nič žal! Razen tega, da mi je zadnje dni kar malo hudo , ko grem v trgovini mimo polic s pleničkami, pa vem, da jih ne bom več rabila kupovat - no, vsaj za Pikico ne; sicer pa upam, da še kdaj!
|