mateja rečnik
|
pozdravljene, sama sem pred dobrim tednom rodila v Feldbachu prvega otroka z epiduralno. Preden sem dobila epiduralno sem imela umetne popadke na dve minuti, kar je bilo zelo boleče! In kljub temu, da je bil to moj prvi porod nisem imela nobenih problemov s potiskanjem-saj menda vsakdo ve, kako se potiska, če greš na blato, poleg tega pa te tudi zdravstveno osebje vodi skozi fazo iztisa. Tudi če nimaš EA med porodom ne smeš potiskat vsakič, ko ti to telo narekuje, ampak moraš upoštevat navodila babice. Kar se tega zloglasnega vakuma tiče, ne gre za izvajanja vakuma izpred 30 let, ko so dojenčke "vlekli" ven, ko so bili še višje v kanalu in je bilo zato več poškodb glave. No, vsaj tako so nam razložili v materinski šoli, kjer so nam EA toplo priporočili, predvsem zaradi sproščenosti porodnice, zaradi česar je tudi manj prerezov presredkov. Tudi sama nisem bila prerezana in sem še isti dan normalno sedela, se sprehajala s sinom in sprejemala obiske... Tudi bolečina, ko ti vstavijo kateter je minimalna, saj ti področje vboda najprej omrtvijo z lokalno inekcijo-boli enako kot navadno cepljenje, v primerjavi s popadki pa je seveda zanemarljivo. Seveda ostajajo določena tveganja, vendar noben porod ni popolnoma netvegan! Osebno se mi zdi najbolj pomembna prednost EA ta, da zaradi zmanjšanja bolečine, porod popolnoma drugače doživljaš. Kot sem že napisala, sem imela pred epiduralno umetne popadke na slabi dve minuti, ki so bili zelo boleči in v tistem trenutku mi je bilo npr. popolnoma vseeno, kakšna glasba igra v ozadju in podobno-glavna želja je bila samo, da bi se vse skupaj že enkrat končalo. Po prejemu EA sem se pa sproščeno pogovarjala z možem in babico, uživala v poslušanju glasbe ter z veseljem pričakovala prihod sina-skratka ni primerjave!!! Pri porodu brez EA navadno tudi dobiš protibolečinska sredstva, pogosto so to opiati, ki močno spremenijo tvoje zavedanje, zato tudi mnogo porodnic reče, da se samega poroda oziroma prihoda otroka sploh ne spomnijo dobro. To pa je res škoda, saj je porod res lahko lepa izkušnja, zato pa jaz drugače kot z EA ne bi rodila!!!!! No, to je moje mnenje!
|