|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   porodniška - s. p.
24.3.2007 23:07:37   
pupa_b
Hoj, mene pa zanima tole:
Imam svoj s. p. in načrtujem nosečnost. Dejavnost imam prijavljeno (torej s. p.) od oktobra 2006, torej je zdaj 6 mesecev, prej pa sem vse leto prejemala kar visoke avtorske honorarje. Zdaj plačujem prispevke državi (PIZ, porodniško varstvo, zdr. zavarovanje) kao neki enkratnik (kar je več, kot če bi plačevala minimalne prispevke). Ti znašajo zdaj približno 300 evrov, mislim.user posted image

Zdaj pa me zanima, ali katera ve, kako bo z mojo porodniško. Ima katera izkušnje s tem? Koliko bom dobivala porodniške? Zadnjič mi je računovodkinja nekaj računala in prišla na bruto osnovo 180.000 tolarjev. Ni pa vedela, koliko od tega znese porodniška. Povedala mi je, da če bi plačevala minimalne prispevke, bi bila bruto osnova pribl. 120.000, kar pa 60.000 manj od tega, kot si plačujem jaz.

A je katera tukaj, ki ima svoj s. p.????? Res bi bila hvaležna vsakega nasveta, saj si kar naprej belim glavo s tem, saj je vse skupaj odvisno od tega, koliko delam, ko pa bom šla na porodniško, delati ne bom smela. Torej bom odvisna od države in tega, koliko mi bo dodelila na podlagi prispevkov, ki ji plačujem zdaj. Aja, vem, da vzamejo povprečje zadnjih 12 mesecev. V mojem primeru bi se v osnovo šteli tudi avtor. honorarji in tile prispevki, ki jih zdaj plačujem 6 mesecev. Plače nimam, kot je nima verjetno večina s.p.-jevcev.

Hvala, hvala vsem. Lahko tudi pišete na ZS, če želite ... kakor koli.user posted image

Lp
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: porodniška - s. p.
25.3.2007 10:42:06   
Anonimen
Porodniško boš imela izračunano na osnovi višine prispevkov, ki jih plačuješ. Sicer ti odsvetujem, da zaradi višje porodniške začneš plačevati višje prispevke, raje tisti denar dajaj na stran, boš imela več od tega, ker bi ti višji prispevki za sabo potegnejo dražji vrtec, nižji otroški dodatek...
Porodniška ne bo visoka, to se pripravi. Kolikor sem razumela, si plačuješ najnižjo pokojninsko osnovo. Jaz sem imela na tako podlago lani cca. 105 jurjev porodniške, zdaj pride malenkost več, ker so malo višji prispevki. Priporočam ti, da probaš čimveč našparat zdaj. Jaz sem delala kot utrgana pred prvim porodom, da sem si našparala, da nismo gagali finančno.

(odgovor članu pupa_b)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
25.3.2007 10:57:21   
CatJa
Ker znaša tvoja bruto zavarovalna osnova 60% povprečne plače, kar je cca. 815 eurov, plačuješ temu primerne prispevke - cca. 310 eurov (pač odvisno od mesečnih podatkov). Takšno porodniško obračuna tudi socialna, od tega odšteje še akontacijo dohodnine, tako da prideš s splošno olajšavo na cca. 450 eurov.  

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu pupa_b)
Neposredna povezava do sporočila: 3
25.3.2007 11:17:29   
pupa_b
Hvala za odgovora!

Koliko bi pa imela porodniško, če bi plačevala minimalne prispevke?user posted image user posted image

Sem razmišljala, da bi šla na nižje. Enkratnik sem si začela plačevati zato, ker mi je računovodkinja rekla, da bom zato imela višjo porodniško. Hm ... saj vsak pravi drugače, tudi dve različni računovodkinji sta mi druagče povedali. Kako pa naj jaz vem, kako in kaj, če sem lajbek na tem podorčju in nimam pojma o teh stvareh.user posted image

450 € je skoraj nič! Amapka tile prispevki, ki jih vsak mesec plačujem, pa so tudi visoki, zato sem vedno znova jezna, da dam toliko državi! Še bolj bom jezna, če bom ugotovila, da plačujem te malo višje čisto brezveze!!!! Ah ...user posted image  Če v porodniški ne bi bila neka razlika, zaenkrat še ne bi plačevala takih prispevkov. baje pa lahko znižaš, če si se na začetku sam odločil, da boš plačeval enkratnik, in ni bilo od države tako določeno. Če nimaš nekaj mesecev dovolj velikega prometa, lahko plačuješ baje minimalne naprej. Ali je res tako?
Mah, saj nimam pojma ...

(odgovor članu CatJa)
Neposredna povezava do sporočila: 4
25.3.2007 11:36:44   
CatJa
Če bi plačevala minimalne, bi porodniška znašala cca. 300 eurov.

Za znižanje prispevkov moraš dat vlogo na DURS, oz. si jih lahko "določiš" sama s čim nižjim rezultatom za leto 2006. Imaš še ravno teden dni časa user posted image

Je pa tako; prispevke pač moraš plačevat al si s.p. al si zaposlena, s tem, da se tisti, ki je zaposlen, niti ne zaveda kolk dejansko stane delodajalca njegova plača. Če si samozaposlen pač vidiš samo tvoj bruto dohodek, ko je treba dat državi, je pa mal težje, a ne?

Se strinjam s Tašonko, nikar si na račun bodoče porodniške ne plačuj višjih prispevkov, se ne splača. Boljše, da izkoristiš prvih 105 dni, potem pa porodniško koristi oče, ti pa tu in tam nekaj zaslužiš in ste čim več skupaj. Seveda odvisno s kakšnim poslom se ukvarjaš.

Srečno!

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu pupa_b)
Neposredna povezava do sporočila: 5
25.3.2007 12:14:30   
Anonimen
Ali pa koristita ostalih 260 dni vsak polovično porodniško, mislim, da se to finančno še najbolj splača. Jaz sem to čisto po naključju odkrila, ker jaz sem morala it nazaj delat in sva si porodniško delila. Polovična porodniška je bila samo cca. 10 jurjev manjša od polne.user posted image  Pa razumi, če moreš. Poleg tega boš še služila lahko čisto zakonito zraven.

(odgovor članu CatJa)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?