Solero
|
Še jaz dodajam svojo res lepo izkušnjo s Porodnišnico Izola: porod: rodit sva šla proti večeru in po tem, ko mi je popoldan že odteklo nekaj vode. Ob prihodu sva naletela na gužvo že pri vhodu, saj so ravno 4 ženske rojevale (je bila polna luna). Kljub gužvi pred in za vrati so naju prijazno sprejeli in opravili vso (ne)potrebno papirologijo, po CTGju in pregledu me je babica DANICA nežno obrila in mi dala klistir, ki je bil pravo olajšanje. Eno uro časa sem imela na razpolago za klistiranje, umivanje in počitek, potem pa je prišla pome in mi pomagala do porodne mize. Popadki so se začeli stopnjevati, mojemu možu je pokazala, kako se bere CTG, prinesla vodo za osvežitev, vse sproti razlagala, odgovorila na vsa vprašanja, bila zelo nežna do mene... V tem času so moje predhodnice že rodile in so jih že namestili po sobah, tako da sva ostala sama v porodni. Babica je zmanjšala svetlobo, ker mi je bilo preveč svetlo in čisto tiho in mirno delala svoje delo. Jaz sem ob moževi pomoči predihovala popadke in počivala. Po dveh urah sem se do konca odprla in takrat je poklicala še eno sestro, mi privzdignila posteljo in me vodila skozi zadnje tri popadke, da sem rodila sinka. Dala mi ga je na trebuh, da sva se lahko malo gledala, potem je porodila posteljico in mi jo na mojo željo razkazala. po porodu: malega so umili in ga dali v cartanje atiju, mene so zašili pri "šiviljstvu Ravnikar", ki me je zabaval s svojim rahlo pikantnim cimizmom, potem pa sem dobila sinka v podoj. Babica me je pokrila s kovtrom, ugasnila luči in naju pustila, da se v miru cartava in cmokava do jutra. Zjutraj: je prišla pome, mi pomagala pri umivanju in preoblačenju, nesla mi je stvari v omaro in potem spremila še mene in malega do postelje. Bivanje: ves čas sem bila v sobi sama, kar mi je zelo ustrezalo, vsake toliko je prišla katera od sester ali babic in vparašala, kako sem, če je vse v redu, če kaj rabim, kako gre dojenje, če mi pomaga previt, če mi pomaga vstat ipd. Nikoli mi ni zmanjkalo vložkov ali hlačk, tudi za malega je bilo dovolj vsega. Vsi po vrsti so bili zlati do mene, njihova prijaznost in toplina sta pa bili v tolažbo in pomoč v tistih krhkih in ranljivih trenutkih. Moj prvi porod mi bo ostal v zelo lepem spominu ravno zaradi njihovega odnosa in dela. Tudi naslednjič grem v Izolo.
|