Dira
|
Zivjo. Jaz zivim ze leto in pol v Belgiji, natancneje v Bruslju. Sem v 34. tednu in se z mozem pripravljava pocasi na porod in prihod otroka. Sistem v Belgiji je tak: - zavarovanje~ lahko si zavarovana prek moza ali pa samostojno, vse zdravstvene storitve placas takoj, kasneje dobis povrnjeno od svoje zavarovalnice (govorim ti o tukajsnih zavarovalnicah), po mojem je boljse da se tukaj zavarujes, ker bo manj komplicirano s povracanjem denarja iz SLO. - izbira bolnisnice~naceloma si tukaj ze takoj izberes bolnisnico in v okviru le-te imas tudi nekaka predavanja (info avond); nekaj podobnega kot pri nas materinska sola. Poleg tega, pa v okviru te bolnisnice izberes tudi svojega ginekologa. Pazi, govorim naceloma. Lahko, da so mozne tudi drugacne moznosti. Jaz poznam to. Skrb za nosecnice... hmmm... tezko ti karkoli recem, ker je to moja prva nosecnost. A glede tega ti lahko povem eno: na zacetku sem bila full skepticna, kako bo to sploh vse slo skozi in ali bom zadovoljna s skrbjo ginekologinje... A bo skrb ista kot v Sloveniji, ali bo ginekologinja dovzetna za moja vprasanja... Tisoc in en dvom sem imela! Strahovi so bili odvec. Veliko vec pregledov naredijo, kot v Sloveniji (to vem, ker sem v kontaktu s svojimi prijateljicami iz Slo), poleg tega so ginekologi veliko bolj dostopni za kakrsnakoli vprasanja, dvome (dobis kar direktno telefonsko stevilko ginekologa)...jezik sploh ni problem. Jaz sem se na zacetku sporazumevala anglesko, sedaj, ko pa ze znam oba jezika (flamscino in francoscino) kompenziram oba, vcasih celo tri, ce me zanima karkoli, pa se ne znam pravilno izrazit. Skratka...ni mi panike in mi ginekologinja obrazlozi, ce je treba tudi v 3 jezikih. Torej brez panike. Jaz se za enkrat pocutim varno. Kar mi je bilo pa full vsec, pa mislim, da tega v Sloveniji ni, je: v okviru te "materinske sole" oziroma info vecera, ki ga lahko naredis tudi individualno, smo spoznali bolnisnico oz. so nam v bolnisnici pokazali cisto vsako sobo v kateri bomo sprejete, v kateri bo opravljen porod, ...skratka spoznas bolnisnico tudi prostorsko, pokazejo ti vse mogoce (tudi sobe z inkubatorji), samo da nimas dvomov in strahov. Po tem info veceru sem se zares pocutila totalno varno in mi ni panika niti sekunde, ker tocno vem kje bom in kaj vse me caka tam. Porodne prakse so iste kot v dezeli. Torej lahko imas naraven porod ali CR. Imas moznost epiduralne, ki je prav tako samoplacniska. V moji bolnisnici imas v vsaki porodni sobi bazen, zogo in porodno posteljo. Torej po zelji. Ce imas se kakrsnakoli vprasanja v zvezi s tem se obrni brez problemov na mene. Lahko kar na privat sporocilce. Ti z veseljem odgovorim. :) Sicer pa kdaj imas rok? Lp
< Sporočilo je popravil Teni RR -- 27.7.2009 19:08:27 >
|