Blacky30
|
Poporodno otožnost doleti nekje 80% vseh mamic, medtem ko je poporodna depresija bolezen, ki jo je potrebno zdraviti. Tudi jaz sem imela otožnost, vendar se ta pozdravi sama od sebe, pa tudi traja različno dolgo, ne pa dlje od 6 mesecev po porodu. Je samo znak neverjetne spremembe tvojega življenja, ko naenkrat ne moreš več narediti v določenem trenutku nekaj, kar si zaželiš in ko je od tebe 24 ur/dan odvisno eno malo nedolžno bitjece, ki mu ti pomeniš vse. In vsa ta čustva in hormoni naredijo svoje. Jaz sem jokala brezveze,ko sem ga gledala, kako spi, ko je jokal, sem jokala in nakladala, da me ne mara, da kakšna mama sem, da ga ne znam potolažiti. Zdaj, ko gledam nazaj, po 2 letih, se zdim sama sebi smešna, takrat pa ni bilo nič smešnega pri vsem tem. Mož mi je zelo stal ob strani in mi pomagal, tako da je bilo lažje. Lahko pa rečem, da sem šele nekje po 6. mesecih začela dejansko uživati materinstvo, ker do takrat pa sem bila psihično in fizično tako utrujena, da mi ni bilo za nič. In priznam, večkrat sem se vprašala, kaj je meni bilo tega treba, da jaz pač nisem sposobna za to itd. Zdaj vem, da to ni res in kmalu bomo začeli delat na drugem . Tak, da, če se ti slučajno zgodi, naj ti ne bo nerodno zaprositi za pomoč, pa čeprav samo pri gospodinjskih opravilih ali pa da ti kdaj otročka prevzamejo in poskrbijo zanj, ti pa poskrbi zase in idi sama na sprehod, daj nekaj nase. Vso srečo!
|