mamuška
|
No, pri nas smo iz spanja diplomirali. Mi smo krasno spali - seveda, jaz sem naštudirala vso teorijo o samostojnem spanju - do 3. meseca in prvih noči v bolnišnici. Od tam dalje - koma! Spanje, kakršnokoli, je ratalo nočna mora, še največ je spal v vozičku, ponoči pa - najprej so nagajali vetrovi in strahotno napenjanje v kombinaciji z nekim nepojasnjenim strahom, od 11. mes dalje pa res obupni napadi nočne groze, ko je v najslabših situacijah tulil po uro in pol, ne da bi ga mogli, znali, uspeli zbudit. Nekje do 9. mes sem jaz še vedno rinila z glavo skozi zid in sina "navajala" na samostojno spanje (koza!!!!), dokler nisem od izčpranosti zaspala ponoči na WC, padla dol, z glavo užgala v tisto trapasto držalo za sekret papir in si prebila arkado. Nato je mož znorel, otrok je pristal na sredini in tam je spal nekje do 3. leta, vse dokler smo se redno (beri vsaj 3 x tedensko) ubadali z napadi nočne groze. Ajd, to ni idealno, je pa še vedno Jamajka, če spiš vsaj 3 ure v kosu, namesto da 3 x v eni uri vstaneš. Iz tega razloga jaz sina nisem nikdar pustila jokat in tulit samega v sobi. Zelo dolgo je zahteval prisotnost nekoga, da je lahko zaspal. Pač, dobil jo je, ker je bilo to veliko ceneje, kot če bi mi zaspal ves razrvan in v joku. Malo po 3. letu je prišlo obdobje, ko sva zaspala oba z možem, samo mulc še vedno žgolel v posteji, poln idej. Zato smo najprej skrajšali, nato pa ukinili dnevno spanje, da je zvečer res sesut v nulo. Ko sem še sama začela na polno delat, smo se domenili za eno pravljico, 5 pesmic, lubčka, lučko in priprta vrata, ter da zaspi sam. V 80% je šlo, v 20% ni šlo, je bilo kljub vsemu treba ostat zraven. Ponavadi je zaspla v 20 minutah. Zdaj, pri 4,5 let v 98% zaspi sam. Ko smo mu povedali, da bo dobil bratca ali sestrico, je spet hodil 14 dni k nama spat. Nisva ga preganjala in tudi če je prosil, da eden ostane, dokler ne zaspi, sva ostala. Po 14 dneh je spet vse OK, spi in zaspi sam. Očitno se je prepričal, da je še vedno dbrodošel. Otrok ne zna vedno ubesedit svoje stiske, jo pa izraža. Je pa pravilo, da ne dopuščamo vračanja z spalnice - nikoli. Lahko pokliče, ven pa ne sme. Uvedli smo tudi CD predvajalnik, tako da posluša otroške pesmice, dokler ne zaspi. Zame spanje in jok ne gresta skupaj. Poskušajte ve zaspat, če ste vse razrvane, če vas je nekdo, ki mu zaupate, tik pred tem natulil, če ste vse razburjene in objokane. Boste zaspale? Jaz vem, da ne bom. Ne vem, če je 2, 5 letnik že res tako velik in zrel, da naj bi znal zaspat brez mamice. Če sodim po svojem, ni. AMpak jaz sem na tem področju res mimoza, ker so mi epizode nočne groze dejansko nagnale strah in grozo v kosti. Jaz bi poskušala z veliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiko mero potrpežljivosti, a doslednosti. Lahko pridem k tebi, ti pa ven ne smeš. Lahko te pridem pobožat, ampak potem me pa x minut ni. Tako smo mi izvajali razne finte in zdaj, na koncu, tudi uspeli.
|