Primoza
|
Tamle v linkih je potrebno malo paziti na interpretacijo, ker je škrob v prvem linku podan na 100 g praška, zato izgleda na prvi pogled ogromna količina, v naslednji vrstici pa je podan na 100 ml pripravljenega mleka in temu ustrezno primerljiva količina (koncentracija) z drugim linkom. Potem prideta 1,0 oz. 2,0 g škroba na 100 ml kar ni ne vem kakšna razlika. Škrob ne dodajajo kot neko glavno hranilo, ampak kot sredstvo za zgoščevanje, ki povzroči da se manjkrat vsebina želodca vrne nazaj. Dvomim da bi sam vnos škroba povzročal pretirano rejenje, ker je zanemarljiv v primerjavi z drugimi energenti v mleku. Primer škrobnega pripravka je riževa sluz (proti driski), ki je edina hrana, ki jo lahko zaužijemo od rojstva naprej. Logično je da adaptirana mleka sledijo sestavi materinega mleka, ki je seveda nesporno najboljša hrana, predvsem zaradi imunoglobulinov, ki jih v adaptiranem mleku ni. Mature milk is produced from approximately ten days after delivery up until the termination of the breastfeeding. Mature milk contains on average: 1. Energy (750 kcal / liter) 2. Lipids (38 g / liter) - The main lipids found in human breast milk are the triacyl-glycerols, phospholipids, and fatty acids including essential fatty acids. Maternal diet does not affect the amount of fat in milk but does affect the types of fat. Cholesterol is present in breast milk (more information). 3. Casein (2.5 g / liter) - protein - Casein or curds are proteins with low solubility which complex with calcium. These are present in breast milk in much lower concentration than in cow's milk. 4. Whey (6.4 g / liter) - protein - the whey proteins are located in the clear liquid left behind when clotted milk stands. The largest components are alpha-lactalbumen, lactoferrin, lyzozyme, albumen and immunoglobulins. 5. Nonprotein Nitrogen is used in amino acid synthesis and includes the nitrogen in urea, creatine, creatinine, uric acid and ammonia. Peptides, such as epidermal growth factor, somatomedin - C and insulin are also present in this fraction. Nucleotides such as cytidine monophosphate are derived from nucleic acids and play an important role in the immune system and protein synthesis. 6. Lactose (70 g / liter) carbohydrate - Lactose is the major carbohydrate in breast milk. It is composed of galactose and glucose. Lactose concentration in breast milk increases over the duration of breastfeeding. Hipp (link 1) bjelančevine 1,4 g masti 3,2 g ugljikohidrat i7,7 g škrob 2,0 g mineralne tvari 0,3 g energetska vrijednost kcal 65 energetska vrijednost kJ 273 Milupo (link 2) Beljakovine 1,6 g/100 ml obroka Maščobe 3,6 g/100 ml obroka Ogljikovi hidrati 8,7 g/100 ml od tega: laktoza 7,1 g glukoza 0,01 g škrob 1,0 g V glavnem Hipp kot vidimo izdelki ne odstopajo bistveno po sami sestavi, upoštevati pa je potrebno spremembe v sestavi osnovnih surovin. Če že omenjamo škrob, ki sam po sebi sestavino v želodcu zgosti je produkt le to, da čez noč dojenček v povprečju več spi ker poteka prebava počasneje. Druga slaba lastnost pripravljenega mleka je da ne spreminja sestave med samim hranjenjem, to povzroči zaužitje večje količine kalorij kot pri materinem mleku in to je pravi razlog običajne nadhranjenosti in ne škrob. Slaba lastnost materinega mleka pa je pristnost toksičnih komponent če živi mama v mestnem, industrijskem okolju ali pa je pod stresom. Če se pogleda po internetu je veliko podatkov o prisotnosti raznih snovi, npr. lahkohlapnih aromatskih ogljikovdikov, ki prihajajo od prometa in so resen problem. Tako da obraz ni ene sam, problem je večplasten in se ga v večini primerov le malo zavedamo oz. gledamo na njega preveč z demagoškega zornega kota. V spodnjem linku je npr. nekoliko provokativen, ampak resničen podatek, da če bi materino mleko spadalo pod hrano bi bilo v nasprotju s zakonskimi predpisi, ki opredeljujejo dovoljeno onesnaženje hrane. http://online.sfsu.edu/~rone/Environ/Human%20Breast%20Milk%20is%20Contaminated.htm
|