Kerensa*
|
IZVIRNO SPOROČILO: Poka Kaj pa socialne pomoči ni več? Še je. Nimam pojma, kako je zdaj, ampak ni mi logično - potem si ja čisto brez dohodkov? Veliko ljudi v SLO (in po svetu) je popolnoma brez dohodkov. Ne samo uradno, temveč tudi dejansko. Po hrano pa greš - na rdečći križ, al kaj?!! To je ena od možnosti, ja. Druga je, da si najdeš vsaj delo, če že ne službe. IZVIRNO SPOROČILO: s. na Zavodu dobiš potrdilo, da si urediš na Občini osnovno zdravstveno zavarovanje ( kup pairologije)- da ti ga plačuje Občina pod določenimi pogoji ( da ti slabo postane) Kupa papirologije že en lep čas ni več. Na svoji izpostavi ZZZS izpolniš en sam obrazec (ena stran lista A4 format) in priložiš fotokopijo osebne izkaznice - in to je vse. ZZZS je že nekaj časa povezan (računalniške evidence) tako z RZZ, kakor z DURS, tako, da lahko sami vidijo, ali si prijavljen na RZZ in ali imaš kakšno premoženje (potrdila o katastrskem dohodku ni potrebno več dostavljati). Celoten postopek je zaključen v nekaj minutah, ne stane nič in zavarovanje začne veljati naslednji delovni dan. na Zavodu dobiš potrdilo in ga neseš na CSD k vlogi za denarno nadomestilo ( priseseš 3 zadnje mesečne izpiske banke od tebe in oseb s katerimi živiš v skupnem gospodinjstu, da se zračuna koliko imate na razpolago sredstev za preživetje- ga pa vztrajno krčijo ) Tudi tega ni več. Na CSD poleg izpolnjene vloge prvič obvezno oddaš samo zadnje 3 izpiske prometa na TRR za vse družinske člane in pa potrdilo, da imaš (ali da nimaš) delnic in/ali drugih vrednostnih papirjev (to potrdilo dobiš na KDD). Vse ostalo, od prijave na RZZ do lastništva vozia, CSD ugotovi sam, po uradni dolžnosti, vključno s številom članov v gospodinjstvu (povezani so tudi z UE). Pod neobvezna dokazila (ki se jih prilaga v primeru, ko je treba razjasniti oz. potrditi določeno stanje) pa se dodaja še npr. najemne pogodbe, potrdila o izvenzakonski skupnosti, fotokopije razveznih tožb in podobno. IZVIRNO SPOROČILO: majana79 a ni po novem tudi tako, da jo mora partner (če obstaja skupno gospodinjstvo) zavarovat po sebi? sem zasledila primere, da so občine zavrnile vlogo za plačevanje OZZ, ker je bila brezposelna oseba na istem naslovu kot mož oziroma partner, ki je bil zaposlen Ni nujno. Zakon (osebno ga nisem brala) je očitno dovolj ohlapno napisan, da si ga vsak referent tolmači po svoje. Midva z mojim partnerjem sva par (imava notarsko overjeno potrdilo o izvenzakonski skupnosti) že sedmo leto - živiva na skupnem naslovu (dokaz: najemna pogodba), imava skupnega otroka (dokaz: podpis očetovstva in otrokov rojstni list) in skupne finance (dokaz: odločba o otroškem dodatku, kjer se v družinski dohodek šteje partnerjeva plača), a vendar so nama na ZZZS rekli, da me on ne more zavarovati preko sebe oz. svoje zaposlitve, ker nimava skupnega stalnega bivališča in ker nisva poročena. Tako sem jaz, po navodilu referenta, napisala, da sem samska in sem zavarovana kot občanka. Pa čeprav me je hotel zavarovati moj partner. IZVIRNO SPOROČILO: petea Če si prijavljena na zavodu in te želi tvoj bodoči delodajalec zaposliti, dobi od države določene ugodnosti in spodbude, ki jih v primeru, da nisi v evidenci, ne. T.i. "ugodnosti pri zaposlitvi" za delavca dobi delodajalec samo v primeri, da zaposli nekoga iz "posebnih" kategorij, to pa so načeloma težje zaposljivi ljudje, invalidi in podobno. Za vsakega, ki se prijavi na RZZ, nikakor ni ugodnosti (pod "ugodnosti" se večinoma smatra to, da RZZ plačuje prispevke neko določeno obdobje).
< Sporočilo je popravil Kerensa* -- 4.6.2010 5:44:58 >
|