|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   plod s kromosomsko nepravilnostjo
9.5.2011 1:19:02   
ooooo
Pozdravljene.

Za faks delam seminarsko o prenatalni diagnostiki in me zanima kaj bi ve naredile, če bi ugotovile, da pod srčkom nosite otroka s kromosomsko nepravilnostjo? Bi se odločile za splav? Bi ga vseeno obdržale?

Najlepša hvala za odgovore.

Lp
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: plod s kromosomsko nepravilnostjo
9.5.2011 8:51:10   
m_o_i
vprasanja "kaj bi, ce bi..." so...ne vem, meni niso vsecuser posted image

pa se nekaj je-eno je teorija, drugo je praksa. in ce ti odgovorim: ne bi splavla(s pripombo: se sama ne vem, kaj bi naredila, ce bi se mi to res zgodilo)

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu ooooo)
Neposredna povezava do sporočila: 2
9.5.2011 9:04:54   
lananai
Midva sva šla na NS z namenom, da se ugotovi, če je otrok zdrav. Če bi bile ugotovljene nepravilnosti, bi se odločila za splav.

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 3
9.5.2011 9:13:42   
bodoča
Se mogoče komu sliši grdo ali kruto...jaz bi se odločila za splav. Preprosto za to, ker svojemu otroku želim najboljše in mu ne privoščim, da bi moral skozi življenje  s kakšno hudo boleznijo, deformacijo, ali karkoli podobnega, kar vpliva na to ali nekdo lahko normalno funkcionira v vsakdanjem življenju. Men srce ne bi dalo, da gledam svojega otroka, kako vegitira, strmi v prazno, se ne zaveda lai huje, da se zaveda vsega okoli sebe in je prikrajšan za toliko lepih stvari, ker jih pač zaradi kakšne bolezni, ne more počet.

Nikoli ne veš kaj se lahko zgodi, lahko iam otrok kasneje kakšno nesrečo ali zboli in je hudo, amapk proti temu načeloma ne moreš nič. Če pa ti G pove, da je velika možnost, da ima plod kakšno napako, pa lahko to preprečiš.

mojeustvarjanje

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 4
9.5.2011 10:24:08   
mateyka
midva sva se odločila za AC prav zaradi tega..

(odgovor članu bodoča)
Neposredna povezava do sporočila: 5
9.5.2011 10:25:39   
eva1
IZVIRNO SPOROČILO: bodoča

Se mogoče komu sliši grdo ali kruto...jaz bi se odločila za splav. Preprosto za to, ker svojemu otroku želim najboljše in mu ne privoščim, da bi moral skozi življenje  s kakšno hudo boleznijo, deformacijo, ali karkoli podobnega, kar vpliva na to ali nekdo lahko normalno funkcionira v vsakdanjem življenju. Men srce ne bi dalo, da gledam svojega otroka, kako vegitira, strmi v prazno, se ne zaveda lai huje, da se zaveda vsega okoli sebe in je prikrajšan za toliko lepih stvari, ker jih pač zaradi kakšne bolezni, ne more počet.

Nikoli ne veš kaj se lahko zgodi, lahko iam otrok kasneje kakšno nesrečo ali zboli in je hudo, amapk proti temu načeloma ne moreš nič. Če pa ti G pove, da je velika možnost, da ima plod kakšno napako, pa lahko to preprečiš.

se strinjam!

(odgovor članu bodoča)
Neposredna povezava do sporočila: 6
9.5.2011 11:00:44   
josephine27
sama po pravici ne vem kako bi se odločila. prva misel seveda tud pri menu splav ampak če začnem razmišlajt...

(odgovor članu eva1)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   [Brisano sporočilo]
9.5.2011 11:05:16   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu lananai)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
9.5.2011 12:08:16   
okaidi

Kolikor vem, je najpogostejša možna "okvara" pri kromosomskih nepravilnostih Downov sindrom. Za te otroke pa si ne upam ravno trditi, da vegetirajo. V bistvu obstaja ogromen razpon v telesnih in duševnih prikrajšanostih, od takšnih, kjer človek skoraj nič ne zaznava do takšnih, kjer lahko živi skoraj običajno življenje. Zanimivo bi bilo vprašati ljudi z različnimi oblikami prikrajšanosti, ali se jim njihovo življenje ne zdi vredno življenja, ali pa so srečni, ker lahko živijo. Meni se zdi, da ima pri doživljanju polnosti in smiselnosti življenja veliko večjo vlogo naklonjenost in skrb okolice kot pa "pomanjkljivosti", s katerimi se ljudje rodijo ali jih kasneje prizadenejo.

(odgovor članu bodoča)
Neposredna povezava do sporočila: 9
9.5.2011 13:06:50   
aprilčica07
Zaradi slabih izvidov NS mi je pripadala AC. Seveda sem šla in HB je pokazalo, da je z detecem vse ok (v igri je bil Downow sindrom) user posted image

In ja, če bi se takrat pokazalo, da je res kromosomska napaka bi nosečnost prekinila. Se lahko  sliši kruto, ampak mi2 sva se takrat tako odločila.

HB imamo zdaj doma zdravo in podivjano 20 mesečnico.user posted image

Jakob, 23.04.2007, 3570g/55cm
Julija, 30.08.2009, 3570g/52cm

(odgovor članu okaidi)
Neposredna povezava do sporočila: 10
9.5.2011 13:25:46   
nepremagljiva
Trenutno lahko govorim iz svežih izkušenj.
Že na NS mi je bila zaradi povišane NS izračunana velika verjetnost, da ima moj otrok kromosomsko napako (DS). Nisem šla na AC čeprav mi je bila predlagana. Preveč me je bilo strah, da s tem povzročimo splav. In po vsem kar sem v preteklosti že doživela, si ne bi odpustila, če bi po ss izvedela, da je bil otrok zdrav. Tako sem se odločila da počakam do morfologije, kjer spet ni kazalo, da je vse vredu. Zato sem privolila v AC, da se rešimo dvomov. Prvi hitri test je pokazal, da je vse vredu. Čakam še na dokončne teste. Še preden so prispeli rezultati hitrega testa, sva se s partnerjem že odločila, da otroka, če ne bo imel večjih prirojenih napak, ki bi resno ogrožale njegovo življenje, kljub drugačnosti obdrživa.

< Sporočilo je popravil nepremagljiva -- 9.5.2011 13:26:56 >

(odgovor članu aprilčica07)
Neposredna povezava do sporočila: 11
9.5.2011 14:48:07   
Anonimen
Jaz sem tudi šla na AC zaradi tega, da lahko pravočano ukrepam, namreč JA, splavila bi. Zakaj? Predvsem zaradi otroka, da ne bi trpel, kaj vse on ne more in drugi lahko, pa čeprav bi recimo imel blažjo obliko down sindroma. Sama imam otroka, ki je otrok s PP, ki je žal to postal šele po rojstvu in vam povem, da so vse moje skrbi usmerjene v prihodnost. Kaj bo, ko mene več ne bo? Kdo bo kvalitetno skrbel za takega otroka.
Tiste, ki bi pa obdržale otroka s kormosomskimi napakami, naj samo pomislijo kam gre to naše zdravstvo in sociala. Saj vedno slabše bo poskrbljeno za te naše otroke s PP. Bog ne daj, da me otrok preživi, ker se bojim, da se mu ne bo lepa pisala, glede na sedanje razmre... Najbrž bo končal v domu, pobrali mu bojo dober del premoženja,... itd. Še bolj se bojim zlorab, saj se otrok ne zna sam branit. Na jok mi gre.
Sem zašla iz teme.. se opravičujem ampak sem želela le, da najprej pomilite na prihodnost otroka, ne na sebe!

(odgovor članu nepremagljiva)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   [Brisano sporočilo]
9.5.2011 15:01:12   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
9.5.2011 15:05:43   
pelin
pa se nekaj je-eno je teorija, drugo je praksa. in ce ti odgovorim: ne bi splavla(s pripombo: se sama ne vem, kaj bi naredila, ce bi se mi to res zgodilo)
IZVIRNO SPOROČILO: m_o_i

vprasanja "kaj bi, ce bi..." so...ne vem, meni niso vsecuser posted image

Podpis....Lahko je nekaj govoriti tako teoretično, ko pa teža odločitve pade na tvoja ramena v praksi, je pa to čisto druga stvar...Sama sem verna...sem teoretično  proti splavu....po drugi strani imam pa v sklopu službe možnost videti take grozne reveže, da se čezdalje večkrat sprašujem, če ni to moje  nasprotovanje splavu le neko skrivanje za vero, neko strahopetno egoistično obnašanje ...in tako kot je ena rekla, le sebično gledanje nase in bolj malo na otroka....Priznam, ne vem kako bi se odločila...že ob razmišljanju me je groza da bi se kdaj morala....vsak dan znova sem hvaležna, da se mi o tem ni bilo nikoli treba odločati...Občudujem pa vse, ki so se odločili tako kot so se...vse, ki so pač stopili na eno stran....vsaka stran za moje pojme  predstavlja težko breme...

In oprosti ooooo, nisem ti odgovorila, ker preprosto ne vem kaj bi ti....

< Sporočilo je popravil pelin -- 9.5.2011 15:10:58 >

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 14
9.5.2011 15:46:05   
okaidi
V vsakem primeru je odločitev težka, kot so težke preizkušnje, če imaš otroka s PP. Starš je tisti, ki mora prevzeti nase ali breme skrbi za takšnega otroka ali breme splava (v primeru presejalnih testov). Vsak zase ve, s čim se je zmožen soočiti. Ne verjamem, da tu obstajajo pravilne in napačne odločitve.

Tudi, ko rodim zdravega otroka, ne morem vedeti, ali bom lahko v prihodnosti lahko poskrbela zanj. Ker ne morem vedeti, kaj bo prihodnost prinesla. In tudi ne morem vnaprej vedeti, ali bo vedno zdrav. Zame pa ostaja vprašanje, ali bom sposobna svojemu otroku stati ob strani, ne glede na to, kaj se mu v življenju lahko zgodi, če mislim, da ne bom zmogla v primeru kromosomske nepravilnosti.

Če bi gledala na to, da se bo otrok primerjal z ostalimi - potem revni, brezposelni, neuspešni itd. ljudje ne bi smeli imeti otrok. Ker imajo njihovi otroci domnevno manj od drugih. Kdo od nas pa lahko trdi, da otroku zagotavlja optimalne pogoje za življenje - na vseh področjih?

Mislim, da je prav, da se vsak odloča v skladu s svojim prepričanjem. Tu ne bi smelo biti prostora za obsojanje nekoga, ki se je odločil za eno ali drugo možnost.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 15
9.5.2011 16:47:45   
hmm...

Enako.

Kadar neko stvar izgubimo, šele takrat se zavedamo kaj smo imeli!

http://www.zavetisce-horjul.net/index.php

-----> POMAGAJMO JIM!!!!!

(odgovor članu bodoča)
Neposredna povezava do sporočila: 16
9.5.2011 17:17:50   
ribica.
oprosti, amapak tole je pa glupa seminarska. Nesmiselno je iskati odgovore na to. Pa saj ne krivim tebe, samo pravim.To so zgolj teoretični odgovori, ki ne pokažejo nobene realne slike, torej je o njih brez veze razpravljati. Ko si v dani situaciji, je stvar čisto drugačna, ker ne gre za to preprosto zadevo. In take seminarske naloge po mojem lahko deli samo moški, ali pa ženska, ki je zelo oddaljena od te tematike. Tiste, ki smo to doživele, se niti nočemo več ubadati s tem vprašanjem, kaj bi, če bi. Niti ni zdravo razmišljati v to paranoično smer.

(odgovor članu hmm...)
Neposredna povezava do sporočila: 17
10.5.2011 22:41:31   
K_a_t_j_a
Lahko se pa tudi tako zgodi kot se je na žalost meni. Po NS izmerjeni 2,9 sem bila napotena na AC. AC je pokazalo, da je vse ok. Ampak rodila sem vs 25 4/7 in z našim fantkom kljub normanlemu rezultatu  ni bilo vse ok se kromosomi (obojestranski razcep ustnice in neba, šesti prstek, luščenje kože...) . Tudi z njegovo krvjo narejena AC (po porodu) so bili rezultati še vedno, da je z njim kromosomsko vse ok, čeprav markerji nisi kazali tako... Še zdaj ne vemo kaj je v resnici bilo... Zdaj je že  en mesec angelček, ki nas varuje. user posted image

30.07.2008 - najina sreča JAN

04.03.2011 -06.04.2011 angelček Jure

(odgovor članu ribica.)
Neposredna povezava do sporočila: 18
11.5.2011 7:27:45   
nepremagljiva
Katja user posted image res hudo. Moje sožalje. Ja, tudi preiskave lahko velikokrat zatajijo.Tega je tudi mene strah.

(odgovor članu K_a_t_j_a)
Neposredna povezava do sporočila: 19
11.5.2011 11:01:52   
K_a_t_j_a

IZVIRNO SPOROČILO: nepremagljiva

Katja user posted image res hudo. Moje sožalje. Ja, tudi preiskave lahko velikokrat zatajijo.Tega je tudi mene strah.

Hvala.
Ja najhuje je to, da tudi preiskave lahko zatajijo. Še zdravnike je presenetilo... hvalabogu imam že nega zdravega skoraj 3 letnika. Še vedno imama željo imet še enega otroka, ampak vem, da me bo celo nosečnost strah. Vem pa da, je za našega Jurčka tako bolje, da je odšel med angelčke, ker drugače bi on trpel in mi vsi z njim...user posted image

< Sporočilo je popravil K_a_t_j_a -- 11.5.2011 11:02:38 >

30.07.2008 - najina sreča JAN

04.03.2011 -06.04.2011 angelček Jure

Neposredna povezava do sporočila: 20
11.5.2011 11:16:00   
mateyka
ja, AC je le preiskava, kjer pregledajo samo določene (povprečno najpogosteje poškodovane) kromosome v verigi. in seveda, če je kje drugje kaj narobe, se to ne vidi.. poleg tega da nespecifičnih genskih napak ne prepoznajo. user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 21
12.5.2011 11:37:09   
nepremagljiva
IZVIRNO SPOROČILO: K_a_t_j_a

IZVIRNO SPOROČILO: nepremagljiva

Hvala.
Ja najhuje je to, da tudi preiskave lahko zatajijo. Še zdravnike je presenetilo... hvalabogu imam že nega zdravega skoraj 3 letnika. Še vedno imama željo imet še enega otroka, ampak vem, da me bo celo nosečnost strah. Vem pa da, je za našega Jurčka tako bolje, da je odšel med angelčke, ker drugače bi on trpel in mi vsi z njim...user posted image

Prav razmišljaš. Samo tako se boš lahko izvlekla in poskusila znova. Ni takšna pot za vsakega. Nekateri obupajo. Zate pa sem prepičana, da ne boš. user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 22
14.5.2011 7:28:11   
Anuša1
Ne, sedaj mislim, da se ne bi odločila za splav. Je pa res, da se človek v dejanski situaciji lahko odloči čisto drugače, kot v hipotetični, in po mojem bi bilo to dobro upoštevati pri interpretaciji rezultatov, ki jih boš dobila. Ker v bistvu ne sprašuješ: kako bi se odločili? Ampak: kako sedaj menite, da bi se odločili. Velika razlika. 

Neposredna povezava do sporočila: 23
18.5.2011 13:13:29   
superstar7
Jaz sem pa vedno mislila da ns služi tudi za to da če kaj je narobe se na to pripraviš že v nosečnosti? Tu bi se dalo debatirat za koga je lažje če se v tem primeru naredi splav. Ne obsojam nikogar, niti ne vem kaj bi v tem primeru naredila jaz. A ker imam z njimi že izkušnje (prostovoljka) se mi nikoli ni zdelo da trpijo. Tudi jaz sem uživala v igri in učenju z njimi. Res ne vem kako bi bilo, če bi jaz imela takega otroka Bog ne daj da zvem. Nikomur tega ne privoščim, vem da je staršem zelo težko, a tako jih občudujem, ker se vsak dan znova trudijo in imajo radi svoje otroke ne glede na to kakšni so.

Friendship often ends in love; but love in friendship - never.
Charles Caleb Colton

(odgovor članu Anuša1)
Neposredna povezava do sporočila: 24
21.5.2011 23:33:17   
Anonimen
Če bi meni ugotovili, da ima otrok kromosomsko napako (DS) bi se definitivno odločila za splav.

Ker sama imam možnost od blizu videt kaj pomeni takšen otrok za starše. Starši z takšnim otrokom so vredni vsega občudovanja in spoštovanja. Vsak dan se morejo soočat z zdravstvenimi težavami in z družbo. Ki ne sprejema vedno teh otrok z najbolj pozitivnimi mislimi. Potem pa, ko je ta otrok večji sledijo vprašanja, Zakaj jaz? Zakaj sem drugačen? 
Mislim, da so to za vsakega starša zelo težke zadeve.
Otroci z DS so drugače zelo ljubeče osebnosti in so pravi sončki!!!!!

(odgovor članu superstar7)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Zakaj veliko žensk spontano splavi pred 12...
V prvih tednih nosečnosti večino žensk preseneti statistika: ena od treh nosečnosti se spontano konča v prvem trimesečju...
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?