hokejistka
|
Delim še svojo (razmeroma svežo) izkušnjo..... Moja se je pri slabih dveh letih - novembra prejšnje leto - odločila, da bo brez pleničke. Pravzaprav so mi v vrtcu povedali, da pove, da gre na stranišče. Mene je to kar malo presenetilo, nisem bila pripravljena, da bo tako hitro pokazala interes, da bi lulala in kakala v kahlico/stranišče. Sem se pripravila, da bomo spomladi pričeli s toaletnim treningom. Poleg tega je bila -no, je še, kar huda zima in sem pomislila joj, kaj pa če se prehladi, pa v rito jo bo zeblo v vrtcu, ko se še toliko na tleh igrajo, pa kaj bomo v avtu naredili, pa kaj bo ko gremo na 10 urno pot z letalom ipd. Dvakrat sem globoko vdinila, potisnila svoje strahove stran, se dobro pripravila in ji sledila. Kaj pomeni, da sem se dobro pripravila: - s seboj sem vedno imela nahrbtnik z dvema do tremi kompleti za preoblečt. Če smo šli na daljšo pot pa še kaj dodatnega v prtljažniku avta (tudi čevlje, če bi bilo res hudo)
- v avtosedež sem položila nepremočljivo podlago, da ne bi bil sedež moker
- predno smo šli od doma, je bil dogovor, da gre na stranišče
Povedati moram, da se zunaj ni nikoli polulala. Občasno se je polulala doma ali v vrtcu. Smo pa obletali neznansko veliko stranišč - nekaj tudi na račun tega, ker ji je to zelo všeč. Z vsemi bundami, šali, nogavicami je to kar zahtevno in utrujajoče početje. Sigurno je bolj prijetno, če je oblačil pol manj. Je občasano tudi izkoriščala (lulat grem, kakat me), ko se ji ni več dalo sedet npr. v restavraciji in smo se sprehajali od stranišča do mize . Smo vzeli v zakup, čeprav nam to pošteno kravžlja živčke. Moje mnenje je, da ko otrok pokaže pripravljenost, mu moraš sledit, pa najsi bo zunaj zima pri -10 ali pa 40 st. Ko smo enkrat dali pleničko stran, smo jo dali za vedno. Imela je sicer hlačke pleničko vendar samo za ponoči, da se je zjutraj lahko sama slekla, ko se je zbudila in šla lulat. Ampak enako dobro si je odpela tudi navadne pleničke. Meoje mnenje je, da so hlačke brez veze oz. da so enako dobre tudi ostale pleničke. Moja ima srečo, da ima v vrtcu vzgojiteljice, ki so tudi same naravnane k temu, da je otrok brez pleničk in da jih k temu spodbujajo, se veselijo uspehov in ne delajo drame ob neuspehih. Ko je otrok pripravljen, takrat bo pleničko opustil. Pa če je to pri letu in pol ali pa pri treh letih in pol. V končni fazi so tudi otroci iz Afrike enkrat suhi pa sem prepričana, da tam nihče ne bere knjig o tem. Sem malo zafilozofirala LP
|