BelaBrka
|
Danes je prisel na obisk naš dedek. Sin je izrazil željo, da bi šel z njim z avtom v trgovino. Smo mu ustregli in prestavili sedež v dedkov avto in sta šla. Drugič v 2.5 letih sta šla takole sama skupaj z avtom nekam, zato je bilo to sinu čisto doživetje. Po kakšni uri in pol sem dedka poklicala na telefon in rekla, da grem z mlajšim sinom ven in ju vprašala kdaj se vrneta, da pridem potem po sina - stanujemo v isti ulici. Ko sta se vrnila, sem šla po otroka, ki pa je prosil, da bi še malo ostal, ker se igra. Dedek se je strinjal in sem rekla, da peljem mlajšega sina domov spat, poleg tega se je mlajši slabo počutil, zato mu je malo miru prav prišlo. Ko je mlajši zaspal, sem šla po starejšega, da ga odpeljem domov na kosilo. Sem prišla tja, je rekel, da mu je dedek obljubil, da bosta šla skupaj po babico na avtobusno postajo (z avtom) in tudi, da sta že jedla. Dedek je potrdil, tudi rekel, da je mali že nekaj malega pojedel in da ga pripeljeta potem z babi domov. Sem rekla ok in šla domov. Ko je bil čas, ko babi ponavadi pride domov, sem klicala in je babi rekla, da ravno jejo kosilo in da ga pripelje ko pojejo. Že po telefonu se mi je zdelo, da je babi nekaj spila. Kmalu zatem ga otroka pripeljala domov in ko je stopila skozi vrata, se je moj sum potrdil. Vprašala sem jo kje je dedek in je rekla, da je ostal doma, ker je pil. Na vprašanje ali je takšen vozil o otrokom v avtu je rekla da ne, da je začel piti ko so se pripeljali domov. Med tem ko so prisli domov do trenutka ko je pripeljala otroka je minila slaba ura. Na vprašanje zakaj je ona pila, je rekla, da je spila samo kozarček... Naj povem, da smo imeli okoli tega pitja že precej težav. Moja zadnja prošnja okoli tega problema je bila, ko sem obupala nad vsemi obljubami in dosedanjimi dogovori, da ko pijeta, naj ne hodita na obisk kot tudi da ko se dogovorimo da pridemo mi na obisk, naj se vzdržita pijače, sicer gremo. In tako smo tudi delali. Ponavadi pijeta razna nizkocenovna vina, ki so že sama po sebi strup. In babi (moja mami) mi je na moje razočaranje in strah, da se je dedek vsedel v avto z otrokom in pil in na to, da sem računala vsaj nanjo, da bo kot mama/babica ravnala bolj odgovorno, pametno, skladno z našim dogovorom in ne bo pila ko je otrok pri njima prav užaljeno zabrusila, če ji mislim zdaj kozarec pijače očitat, češ da ni nikamor šla, da ga je spila doma. Sem ji odgovorila, da mi ni pomembno ali je 10 kozarcev ali en, pomembno mi je, da je bil tam moj sin, da ne vem, ali je bil v nevarnosti, ker ne vem ali drži da je dedek začel piti še preden se je vsedel v avto ali kasneje. Ne bi bilo prvič, da bi mi lagala glede kakšnih stvari... No, zaključek je bil, da sem ji povedala, da ko gre za varnost mojega sina ne delam kompromisov, ona pa je popokala jakno, zabrusila kako ji lahko očitam, ko pa je spila samo en kozarec in še to doma in odvihrala skozi vrata. Niti od otrok se ni poslovila. Alkohol + otrok + morebitna vožnja z avtom pod vplivom alkohola zame ni opcija. Me ne zanima koliko je bilo alkohola, kdaj in kje. Otrok je bil vpleten. Res se skušam NE vtikati v njuno življenje in v to ali je kdo od njiju pijan ali ni. Vse kar želim je, da ne pijeta, ko pridemo na obisk, ko prideta onadva na obisk in ko (kar se redko zgodi), je otrok sam pri njima. Danes se je celo prvič zgodilo, da je bil sin sam z dedkom toliko časa in bi resnično pričakovala, da bi zavoljo tega počakal, da gre otrok domov potem pa naj delata kar hočeta... ampak neeeee, onadva se ne držita dogovorov, vse po svoje in na koncu sem jaz tista grda smrklja, ki si upa postavit meje in izbirati okolje v katerem želim pustiti otroka. Jaz sem živela celo življenje v družbi od alkohola opitih ljudi, doživljala takšne in drugačne scene in svojim otrokom res ne privoščim tega, da bosta morala razmišljati ali je nekdo resno mislil, ko te je s kakšnimi izjavami prizadel v opitem stanju, ne mislim jima razlagati, zakaj se dedek obnaša kot se obnaša ko je pijan in zakaj babica govori kot kakšen lik iz čudnih filmov ko spije svoj "en kozarček". Res je, da dedek pije več kot babi, res pa je tudi, da če se ona razburja nad njim, ko je on pijan in one ne, bi pričakovala od nje, da bi tudi tisti "en kozarček" zmanjšala na 0 ali pa vsaj ne prakticirala tega "en kozarček" pred svojimi vnuki. Sicer sem zdaj zapisala, kot da babi pije vsak dan. Ne. Vsaj 1x na teden, včasih več, včasih manj, odvisno od tedna pije dedek. Babi včasih dolgo nič, največkrat pa se zgodi, da je sobota "njun" dan, ko skupaj "nazdravljata". Zakaj sem zdaj vse skupaj zapisala...morda zato, da bi ji dala za prebrati vaše komentarje na zapisano, zato, ker mi je lažje, ko težave zapišem, zato, ker bi rada da se te alkoholne vojne nehajo, pa me stiska v želodcu, ker si moram priznat, da temu ne bo tako... Vedno se vsak pogovor z mojo mamo, ko jo opomnim, da smo bili dogovorjeno drugače, da je rekla drugače, da je nekaj obljubljala in se tega ni držala konča tako, da mi na robu joka zabrusi nazaj kaj v stilu..."ja, jaz sem vedno *je**na, name se vsi spravljate, jaz moram vedno vse požret" itd. itd., ona nima sreče, ona nima... in odvihra skozi vrata, vrže dol slušalko ... Enostavno ne vem več kako postopat... počutim se
|