|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   petletniki v šoli
20.10.2006 12:41:59   
hejdi
Zanimajo me vaše izkušnje s petletnimi šolarčki.
Kakšna so vaša opažanja kot staršev ali učiteljic? Kako se počutijo, družijo z ostalimi, sodelujejo, napredujejo...
Nekatere razlike naj bi se odrazile šele v drugi trijadi, pa me zanima katere?
Imam dva predšolska otroka... user posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: petletniki v šoli
20.10.2006 12:56:47   
karinka
Mi imamo prvošolko, ki bo decembra dopolnila 6.let. Ta teden smo imeli govorilne ure in sta jo učiteljica in vzgojiteljica pohvalili.

Zaenkrat je OK. V šolo se dobro počuti in rada hodi. Zdi se mi fino, ker hodi v podružnično šolo in je na celi šoli (to je od prvega do četrega razreda) 45 otrok. V prvem razredu jih je 8 in tako se otrokom res lahko posvetijo. user posted image

(odgovor članu hejdi)
Neposredna povezava do sporočila: 2
20.10.2006 13:11:11   
kofetek2010
moj sin je šel v 1.r pri 5. letih in 9.mesecih - prva 3 leta je bilo vse OK, v 4.r pa so se pojavili problemi za katere še vedno ne vem vzroka - lahko je bili to, da so jih 3 leta preveč "šparali" ali pa zato, ker sta jim v treh letih kar dve učiteljici pobegnili na porodniško ali pa učiteljica v 4.r več zahteva oz. ima višje kriterije ali pa je sin premalo resen user posted image  
aja, pa na testiranju je bil pred vstopom v šolo in je bilo takrat vse OK user posted image

hčera je tud decembrska, a že sedaj vem, da je ne bom dala v šolo tako kot sina, ampak bo šla eno leto kasneje user posted image

(odgovor članu karinka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
20.10.2006 13:56:45   
hejdi
Hvala punci!

Pri hčeri opažam, da jo zelo pritegnejo vse dejavnosti, kjer se uči novih veščin, je zelo vedoželjna in komaj čaka, da bo šla v šolo. user posted image  Že eno leto piše in prebere posamezne besede.
Ima prijatelje in prijateljice, ki so par mescev mlajši (od avgusta do decembra) s katerimi se dobro razume in ji ni jasno zakaj bodo oni šli v šolo, ona pa bo morala še eno leto počakat.user posted image
Z možem se sprašujeva, če se kaže pozanimat o zgodejšem vpisu (je februarska) in ali bi to bilo smiselno. Ne vem, če je to možno in kdo oceni primernost otroka? Spomnem se, da so nas testirali in smo šli nekateri leto prej. Sama imam pozitivno izkušnjo in pri tem nimam ovir. user posted image  
Kaj menite ostali?

(odgovor članu kofetek2010)
Neposredna povezava do sporočila: 4
20.10.2006 14:04:08   
darja72
"Z možem se sprašujeva, če se kaže pozanimat o zgodejšem vpisu (je februarska) in ali bi to bilo smiselno."

Kolikor je meni poznano, se v razred sedaj vpisujejo otroci istega letnika, torej od 1.1. do 31.12. lp

(odgovor članu hejdi)
Neposredna povezava do sporočila: 5
20.10.2006 14:09:43   
nejcko
Meni osebno je še pri 6 letih čisto prezgodaj dati otroka v šolo, je pa seveda vse odvisno od otroka samega. Eni so prej zreli, drugi kasneje. Se mi pa na splošno zdi, da so deklice ali pa večina le-teh prej zrele od fantovskih vrstnikov: so bolj mirne, urejene, redoljubne itd. Pri fantkih je situacija prav obratna.

Naš je rojen v začetku novembra in naj bi šel drugo leto v šolo, ampak sva se mi2 z možem odločila, da bomo zadevo skušali prestaviti. Pa ne gre za kaprico, ampak ko gledam svojega sina in ga primerjam z vrstniki, je razlika očitna - naš je gozdovnikuser posted image , kakšna šola v naravi bi mu še ustrezala, klasična pa ni šans. Se bi mi tudi učiteljica preveč smililauser posted image . Ne, resno, enostavno se mi ne zdi dovolj zrel. In naravnost smilijo se mi vsi tisti otroci, ki so primorani iti v šolo s 5 leti.

Aja, sem pa govorila kar z nekaj strokovnjaki in vsi so mi rekli, da če otrok ni zrel oz. ima kakršnekoli težave (vedenjske, sposobnostne), pa se ga vseeno vpiše v šolo, se največktrat težave pojavijo kasneje, v drugi ali celo tretji triadi.
Torej, jaz sem proti, da se otroka forsira v šolo.

(odgovor članu hejdi)
Neposredna povezava do sporočila: 6
20.10.2006 14:47:31   
hejdi
Se čisto strinjam!
Ravno zato sprašujem. Ker ne gre za forsiranje, ampak za opazovanje otroka in razmišljanje, kaj bi bilo dobro zanjo. Če zdaj dve leti čaka, da se bo končno lahko začela učit to, kar jo danes zanima, se mi tudi zdi škoda otroka. Zdaj je "odprta" in sama želi, če ji rečemo, ne, počakaj še malo, se bojim, da bo postala kasneje apatična. Ne vem! Iščem odgovor.
Zakaj se nekateri starši tako upirajo šoli? Podpiram možnost, da vpišemo otroka kasneje, apriori odrivati šolo pa spet ne kaže...
Najprej jih pred šolo ščitimo, potem jih pa z njo silimo! A ima to kak smisel? V čem pa je razlika med igro in učenjem?

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 7
20.10.2006 15:02:16   
lenika
Vpiši jo na kakšen tečaj zgodnjega učenja tujega jezika ali kakšen drugi tečaj in tako zadosti njenim potrebam.

(odgovor članu hejdi)
Neposredna povezava do sporočila: 8
20.10.2006 15:47:10   
mika
hčera je tud decembrska, a že sedaj vem, da je ne bom dala v šolo tako kot sina, ampak bo šla eno leto kasneje

Jaz tudi v tej smeri razmišljam, sicer pa še imamo tri leta časa

(odgovor članu kofetek2010)
Neposredna povezava do sporočila: 9
20.10.2006 15:48:31   
Gina
Načeloma vpisujejo res samo otroke istega letnika. V 9-letki se zelo zelo redko zgodi, da vzamejo januarskega otroka iz naslednjega letnika. Februarskega pri nas še nismo vzeli. Vzrok je ta, da so otročki res še zelo zelo mladi. Računaj da je razlika med tistimi, ki so 6 in pol in tistimi, ki so pet in pol, v eni šestini celega življenja, ki so ga preživeli do tedaj. Temu primerno mnogo imajo manj izkušenj. Se pa strinjam, da zrelost ni vselej odvisna od let, ampak prej od konkretnega otroka. Še vsi tisti otroci, ki so izrazito "šolski tipi", pa so šli mesec prej v šolo, ki sem jih jaz učila, niso imeli nič problemov v šoli. Pa če se mene vpraša, zelo dvomim, da bodo probleme kdaj imeli. Obstajajo pa otroci, ki so že šest in pol pri vstopu v šolo, pa imajo že takoj na začetku težave. Saj pravim, ne moreš vedet prej.

Če se ti otrok zdi izrazito zainteresiran za šolo, če se ti zdi, da je na splošno zelo razgledan za svoja leta, da ve več, kot večina njegovih vrstnikov, če je poleg tega tudi socialno zrel, potem najbrž ne bi bilo nobene katastrofe, če gre v šolo že pri petih letih. Fajn je, če je tudi motorično približno tam nekje kot povprečen 6-letnik.
Sama sem bila otrok, ki je šel v šolo eno leto prej, vedno sem bila najmlajša v razredu, pa nisem imela nikoli v življenju problemov s šolo, pa je bil tedaj sistem še veliko krutejši, kot zdaj.
Saj pravim, ni za posploševat. Presodit je treba glede na konkretno situacijo.

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 10
20.10.2006 16:03:38   
mika
V čem pa je razlika med igro in učenjem?

A res ne vidiš razlike? Igra se, kadar  želi in če  želi, učiti se pa mora in ne če  želi. Saj vem, da je program primeren za otroke, ampak ko enkrat vstopi v prvi razred, je konec s takšno brezskrbnostjo, ki jo imajo v vrtcu in se začnejo resnične  skrbi .
Spomnim se moje sestre, kako jo je skrbelo pol leta preden je šla v šolo, ali bo  zmogla. Vsak dan je hotela seštevati in odštevati do 10, brala je veliko in pisala. Bolj sem ji govorila, da se bodo to vse učili in da ji ni treba skrbeti, ker že to vse zna, bolj je ona hotela računati, da slučajno ne bi pozabila. Do tretjega razreda ni imela številčnih ocen, pa se je kljub temu takooooo sekirala. Ona je hodila še v osemletko in si ne predstavljam, kako bi bilo če bi šla 1 leto prej. Rojena je v oktobru.

(odgovor članu hejdi)
Neposredna povezava do sporočila: 11
20.10.2006 16:09:25   
mika
najbrž ne bi bilo nobene katastrofe, če gre v šolo že pri petih letih

verjetno res ne, ampak meni se zdi, da so otroci oropani enega brezskrbnega leta. Se mi zdi bolje, kot je ena prej napisala, da vpišeš otroka na kakšen tečaj.
Ne vem, jaz pač trenutno tako razmišljam, bomo videli kako bo, ko bo naša tako daleč.

< Sporočilo je popravil mika -- 20.10.2006 16:10:00 >

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 12
20.10.2006 16:49:32   
nejcko
S tistim forsiranjem sem mislila forsiranje s strani države, ker vem, kaj vse je potrebno dati čez, če želiš za eno leto prestaviti vpis v šolo.

Drugače pa je lansko leto prišla v sinovo skupino v vrtcu ena deklica, januarska, in ti povem, da je bila razlika ogrooomna. Že po višini je deklica prekašala vse otroke v skupini, po obnašanju pa mi je delovala stara najmanj 7 let (čeprav jih je imela šele 5,5) .  Ker so bili ostali otroci v skupini stari večinoma med 4 in 5 let, je deklica delovala kot njihova mamicauser posted image , veliko je pomagala vzgojiteljicama "krotiti" ostale otroke, jim pomagala pri oblačenju, obuvanju, igranju.
Letos je šla v šolo, pa vseeno precej štrli iz povprečja. Je pač take telesne konstrukcije, poleg vsega pa ima še tak resen, umirjen značaj. No, za to deklico jaz ne bi imela pomislekov, da se vpiše v šolo eno leto prej, ker je res izstopala v vrtčevski skupini;

(odgovor članu hejdi)
Neposredna povezava do sporočila: 13
20.10.2006 17:09:59   
Primoza
Naša petletnica je bila pohvaljena na govorilni uri, pa tudi drugače hodi rada v šolo.

(odgovor članu hejdi)
Neposredna povezava do sporočila: 14
20.10.2006 17:12:17   
Primoza
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

je pa seveda vse odvisno od otroka samega. Eni so prej zreli, drugi kasneje.

Dodati je potrebno, da ob taki presoji nekateri sploh ne bi prestopili praga šole.user posted image

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 15
20.10.2006 17:16:23   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: primoza

IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

je pa seveda vse odvisno od otroka samega. Eni so prej zreli, drugi kasneje.

Dodati je potrebno, da ob taki presoji nekateri sploh ne bi prestopili praga šole.user posted image

Primoza, če verjameš ali ne, ko sem pisala prvi post, sem najprej točno tako napisala: eni so zreli prej, drugi malo kaneje, tretji pa nikoli.
No, pa sem potem stavek malo skrajšalauser posted image , mogoče prav zaradi tega, ker imam ravno pri svojem sinu tak občutek ... da ne bo nikoli zrel za šolouser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 16
20.10.2006 20:25:20   
Marogica
Sama osebno tudi še nimam izkušenj, ker moj 5,5 letnik še ni v šoli, pa čeprav so mu pri 3 letih ugotovili, da je bil na stopnji 5-5,5 letnika. Je isto zelo vedoželjen, neumoren z vprašanji, zahtevami po motivaciji z novimi igrami, dejanji, ........v glavnem z vsem.
Pa sva se kljub temu z možem odločila PROTI vpisu v šolo, ker se nama je zdel enostavno "premlad". NAma se pač zdi, da mora otrok dozoreti tudi "čustveno", ne pa samo na področju znanja in njegove vedoželjnosti. In to čustveno dozorevanje prihaja enostavno z leti. In nisva mu hotela "vzeti" tega enega "dodatnega igralnega" leta, ker ga ne bo nikoli več nadoknadil.

Mogoče je name vplivala tudi odločitev, ker sem imela sošolca in prijatelja, ki je šel eno leto prej v šolo in eno leto je nato preskočil. Sva se nekaj let nazaj o tem pogovarjala in povedal mi je natanko to, kar sem ti opisala v zgornjem odstavku. Čustveno ni bil dozorel in je zaradi tega tudi sam trpel v družbi sošolcev..

Tukaj sva midva z možem "ustavila konje" in sva rekla, da zaradi nekih starševskih želja in ambicij tega najinemu otroku ne moreva narediti.

In razlika je med učenjem in igro je kljub temu velika- to pa ti je že mika razložila.

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   petletniki v šoli, vprašanje
20.10.2006 21:08:05   
KIKI****
Pomagajte, prosim.
Moj sin je rojen 1.8.2006. S koliko leti bo moral v šolo?  S koliko leti  bo morala iti v šolo hči, ki je rojena 20.3.2005.

Ali oba s 6 ali pa bosta oba šele v 1. razredu stara 6 - hči marca - sin pa komaj med 1 in 2 razredom?

< Sporočilo je popravil primoza -- 27.10.2006 17:52:12 >

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 18
20.10.2006 21:32:36   
Olivija
sin bo šel 2012 (a si mogoče pri njemu narobe datum napisala, sklepam glede na trakec, po trakcu sodeč gre takrat kot naša Ana 2009)

hči pa 2011,

ne razumem pa tvojega vprašanja, sej bosta obadva dopolnila šest let, ko bosta šla v šolo. A sem kaj narobe zračunala user posted image

Naša Julija je rojena 25.8.2005 in bo šla v šolo 2011, ko bo že doponila 6 let.

< Sporočilo je popravil Olivija -- 20.10.2006 21:37:19 >

(odgovor članu KIKI****)
Neposredna povezava do sporočila: 19
20.10.2006 22:02:03   
hejdi
A res ne vidiš razlike? Igra se, kadar želi in če želi, učiti se pa mora in ne če želi.
IZVIRNO SPOROČILO: mika

Osebno mislim, da če učenje ni igra, potem je pa res hudo... Razliko delamo starši in učitelji.
Nekateri se učijo igranja na inštrument zato ker ga ljubijo, nekateri pa zato ker se morajo. Tudi, ko nekaj ali nekoga ljubiš se lahko pojavijo težave, takrat ponavadi razrešuješ svojo človeško naravo. In tudi to je dobro.
Sem mnenja, da je življenje lepo, da je učenje zanimivo in da sodimo med tiste srečneže, ki to lahko počnejo! 

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 20
20.10.2006 22:06:54   
hejdi
Ups user posted image , to sem pa čudno sestavila...user posted image

(odgovor članu hejdi)
Neposredna povezava do sporočila: 21
20.10.2006 22:14:53   
hejdi
Gina, hvala!
Mislim, da ta odločitev, dati otroke v šolo prej ali kasneje, potrebuje čas in vsaka izkušnja je dragocena!

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 22
20.10.2006 22:26:42   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: hejdi

Osebno mislim, da če učenje ni igra, potem je pa res hudo... Razliko delamo starši in učitelji.
Nekateri se učijo igranja na inštrument zato ker ga ljubijo, nekateri pa zato ker se morajo. Tudi, ko nekaj ali nekoga ljubiš se lahko pojavijo težave, takrat ponavadi razrešuješ svojo človeško naravo. In tudi to je dobro.
Sem mnenja, da je življenje lepo, da je učenje zanimivo in da sodimo med tiste srečneže, ki to lahko počnejo! 

Vidiš, v svojem prvem stavku si si že sama odgovorila - eni želijo in radi hodijo v šolo, ker imajo učenje radi, drugi (ali večina) pa zato, ker morajo. Poleg tega pa je bistvena razlika med igranjem inštrumenta in šolo: če ljubiš igranje inštrumenta, potem delaš nekaj, kar ti je pri srcu, če se rad učiš, pa se moraš v šoli učiti tudi predmete, ki jih mogoče nimaš tako rad ali jih celo sovražiš.
Poleg tega je v šoli otrok takoj izpostavljen nekemu predalčkanju (čeprav v prvih razredih ni številčnega ocenjevana), ki ga, žal, v največji meri spodbujamo prav starši; otrok kaj kmalu postane žrtev pritiska, ki ga ne razume (npr. zakaj moram biti tudi pri matematiki najboljši, če je pa ne maram in ne razumem - meni verjemi, da še 15-letniki ne verjamejo v koristnost nekaterih predmetov, kaj šele v koristnost splošne razgledanosti). In zakaj bi torej otroka temu izpostavljali prej, kot je potrebno.

Sicer pa imamo ljudje različne poglede - po tvojih postih sodeč, se mi zdi, da si se že odločila in bi rada hčerko vpisala v šolo. Gotovo ti bo najbolje znala svetovati psihologinja v vrtcu. Stopi do nje in jo vprašaj za mnenje oz. če je predčasen vpis sploh možen.

Aja, pa še to. Tudi moj sin je ene parkrat omenil, da si želi v šolo, ker je šla letos v šolo kar polovica otrok iz njegove skupine. Ampak on bi šel tudi na Everest, če bi šel tja nekdo , ki ga pozna (otroške želje pačuser posted image ) ... ne vem, mogoče razmišljaj malo tudi v tej smeri.

(odgovor članu hejdi)
Neposredna povezava do sporočila: 23
27.10.2006 14:10:37   
KIKI****
ne razumem pa tvojega vprašanja, sej bosta obadva dopolnila šest let, ko bosta šla v šolo. A sem kaj narobe zračunala

Naša Julija je rojena 25.8.2005 in bo šla v šolo 2011, ko bo že doponila 6 let.

Olivija ja, rojen je 2003 in nisem vedela ali bo šel z 5 leti ali 6. torej sedaj vem kaj lahko pričakujem, se nisem s tem obremenjevala,

HVALA;

lp

< Sporočilo je popravil primoza -- 27.10.2006 17:53:05 >

(odgovor članu Olivija)
Neposredna povezava do sporočila: 24
31.10.2006 10:43:45   
caillou
Definitivno ne bodo šli v šolo pred šestim letom, kvečjemu kakšen mesec, dva, šest čez.

Homines quod volunt credunt. -- "Ljudje verjamejo to, kar želijo." (Julij Cezar)

(odgovor članu hejdi)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako organizirati nepozaben rojstni dan za...
Organiziran rojstni dan za otroke je lahko nepozaben dogodek, ki razbremeni starše in poskrbi za veselje otrok. Izberite...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?