ronja
|
Z mamo nimam nikakršnih stikov, pravzaprav jih niti oče nima, ker pač ne želi govoriti z njim. Če se vam to zdi sprejemljivo, kako se lahko potem čudite, da se mali pa s tabo noče pogovarjat? Seveda je to njegov način upora, ker mu vsa ta situacija ni všeč - kateremu malemu otroku je pa všeč, če se starša ločita? Morata to res svetsko izpeljat, da otroci rečejo, da je fajn tako... Torej kot prvo naj gre tvoj parnter k svoji bivši in se ji opraviči za to, da jo je prizadel (ker očitno jo je in to zelo - kateri ženski bi bilo pa fino, da jo partner zapusti slabo leto potem, ko rodi...) Naj je ne graja, najprej ji mora ponudit roko! POtem naj ji pove, da je opazil, da mali pri vsem tem trpi in da bo zanj boljše, če se bosta začela pogovarjat. Nato naj ji pove, kaj dela s tem, ko pravi malem, da te ni treba ubogat - in naj ji to ilustrira s primerom z avtom, ki si ga ti navedla. Če ni res nekaj hudo narobe z njo, se bo verjetno zamislila. Strinjam se, da je nekaj treba naredit in da se ga moraš nehat bat, ker se to jasno čuti v tvojem postu - groza te je misli, da bosta kdaj soočena in sama, ker imaš občutek, da ima mali moč. Mali to ve, zato se ti pa reži - končno enkrat situacija, ki jo on obvladuje - vsega ostalega namreč ne in bi si on čisto drugače naslikal, če bi si lahko... Ti mu lahko daš vedet, da si tudi ti človek in da nista na ločenih straneh. Ne imej ga za nasprotnika, samo zato, ker te pač spravlja v nemogoče situacije - včasih to naredijo tisti, ki jih imamo najrajši... Otrok vaju ne bo razdvojil! Razdvoji vaju lahko gledanje na vzgojo in tvoje nesprejemanje njegovega otroka in njegova nezmožnost, da se pogovarja z bivšo in s tem prekine ta začarani krog! To so stvari, ki razdvajajo, ne pa en nesrečen triletnik! Strinjam se tudi, da moraš imeti več potrpljenja z njim in tudi več upanja - mali čuti, da si se vdala in to je vzel kot potrditev svoje (oz. mamine) domneve: očitno ji res ni do mene, saj se sploh ne trudi več (mislim na to, da bi se trudila vzpostavit tisti iskreni odnos, ne na to, da se sicer ne trudiš, ker gotovo se!), ampak obupala si nad tem, ad bi ga kdaj lahko imela iskreno rada in da bi on imel tebe iskreno rad. In to, da se izogibaš skupnim srečanjem, mu daje isto potrditev in če ne bi šli skup na morje, bi bilo spet še ena potrditev. Ampak ni za obupat, ljubezen ali vsaj iskren odnos se še vedno lahko zgodi! Ampak za to je nujno tudi to, da ga nehaš primerjat s svojima otrokoma. Vsaki mami so njeni otroci zakon. oni so najboljši, najlepši, najpametnejši, najhitrejši,... Vsaj večinoma, so izjeme, seveda. Zavedaj se, da ima gotovo tudi on kvalitete, ki jih pa ti ne vidiš. Ampak jih ima. Ne pričakuj od njega tega, kar so tvoji otroci naredili pri istih letih - otroci so različno hitri - že gentesko, pa veliko tudi okolje naredi, se strinjam. Ampak ti njegovega okolja prav dosti ne moreš spremenit - to bosta naredila oče in mama, ti lahko samo partnerju predstaviš problem. Zato, da je bolj počasen, dejansko ni sam odgovoren - starši so ga tekaga naredili. Vsaj pri malih otrocih je tako, da so pač starši odgovorni za to, kam pelje otroka pot... POtem ko se pogovarjaš s svojima otrokoma, jima razloži, zakaj je pri njem drugače. Da on mora upoštevat pravila svojih staršev, onadva pa svojih staršev, glavna vzgoja je pa tam, kjer otrok živi. Tako kot morata onadva pri svojem očetu (saj nista to otroka od zdajšnjega partnerja, kajne?) upoštevat njegova pravila, ampak so glavna pravila pri vas doma, isto je s tem otrokom. In ti pravil njegove mame ne moreš in ne smeš spremenit. Razloži jima tudi, da je on drugačen kot onadva - karakterno, druge stvari mu grejo dobro kot njima..., da rabi za nekatere stvari več časa, da mu moramo kdaj bolj pomagat in ne tega naredit zaničevalno. Ne reci jima (tudi med vrsticami ne, otroci zelo dobro berejo med vrsticami), da je razvajen, da ni samostojen ali karkoli drugega slabega. Povej, da bi ti vzgajala drugače in zato morata ondva pač sledit tvoji vzgoji. Tu ni nič nefer - tudi on mora doma ubogat svojo mamo! to je čisto dovolj dober argument, ko nekaj ne bosta hotela - on mora ubogat doma, onadva pa tudi - samo niste vsi skupaj doma. Saj problem je, da spoštovanja definitivno ni, in če česa res ne prenesem je to, da mi nekdo ne odgovori, ne upošteva nič, kar rečem,... In za piko na I se mi še prav hudomušno nasmeji, ko ve da očija ni zraven, in da ga ne bo on v red spravil, jaz pa mu tako ali tako nič ne morem. Mali je tudi našel tvojo šibko točko - in jo "izkorišča". Vendar si ti pozabila, da govorimo o 3 letnem otroku!!! To je malo bitje, mam eno točno tako doma! To ni preračunljivo grozno manipulativno bitje! To je bitje, ki teži, če je kaj narobe, ne pa kar tako. Kar tako proba kdaj kako bedarijo, ampak ne teži pa dan za dnem, leto za letom, če ni nekaj ornk narobe. IN pri vas je! To da mama in oče ne govorita!!! To je otroku grooooozno!!! In nobena disciplina ne bo naredila takih čudežev kot to, da se onadva začneta normalno pogovarjat! In ti moraš bit v tej zgodbi odrasla! Midve z mami sva se grooozno kregali, ko sem bila stara kakih 8 let. Tudi je bilo grozno, pa je bila moja mami in tudi je oče vmes posredoval, da se nisva pobili . Dobro, ni bilo tako hudo, ampak vem, da bi ona nekaj podobnega napisala - jaz sem se upirala, kjer sem se lahko (razen v šoli, ker tam nisem bila ogrožena oz. se nisem tako počutila). In se spomnim, da sta se onadva veliko kregala "zaradi mene" in ji je enkrat oče rekel: "pa, zaboga,..., saj si vendar ti odrasla! Obnašata se, ko da sta isto stari!" In tale situacija me točno na to spomni... NO, kasneje sem brala Jespreja Juula, ki je to tudi bolj "strokovno" povedal: da smo pač odrasli vedno in vedno in povsod odgovorni za naš odnos do otroka, nikoli ni za odnos odgovoren otrok! Mi smo tisti, ki postavljamo pravila. Postavi jih in se jih drži. Ni se ti treba bat - če se s partnerjem strinjata glede pravil, potem tu ne bi smel bit problem -zakaj bi vaju to razdvojilo? Predvsem pa se zavedaj, da otrok v tej zgodbi NI ZMAGOVALEC, kot imaš ti občutek! Otrok je bogi, še bolj bogi kot ti! Ker vsakemu otroku je boljše, da se razume z vsemi novimi od svojih staršev. Ker je tako lažje. Lažje je, če te ima veliko ljudi rado, lažje je, če imaš več ljudi, ki jim lahko zaupaš - sploh če si otrok. Težje je, če se moraš borit, če moraš preračunavat, če moraš trmarit. To zahteva energijo, ki bi jo lahko porabil za nekaj luštnega. Meni se zdi malo čudno, da se je tolikim zdelo normalno, da je tu otrok nekaj "kriv". Otrok je imel komaj 1 leto, ko sta vidva s partnerjem že bila skupaj!!! Enoletnika težko kaj našuntaš, on sploh še ne dojame ljudi v smislu, da bi vedel, kdo kam paše, oz. kdo je nevemkaj naredil... Vsaj jaz ob svoji nimam takega občutka... Skratka, tu se podpišem pod polmo. Razumi mamo, da je jezna, če sploh ni imela časa, da bi se po porodu sestavila nazaj v prvotno stanje, ko je tvoj partner pobral šila in kopita. To jo je prizadelo in ker je šel s teboj, je jezna nate. Nič ne pišeš, kako je šlo pri tebi z ločitvijo (oz. kako se zdaj vidita tvoja otroka s svojim očetom), vendar bi lahko kaj potegnila od tu - saj imaš svojo izkušnjo, veš, da je to boleče za otroke, samo eni to lažje prenesejo kot drugi. Če vidva z bivšim komunicirata, potem lahko partnerju pokažeš, kako to dobro vpliva na otroke, recimo... orpno je, da se moraš truditi za njegovega bolj kot za svoje, samo tako pač je. Ločitev prinese to s seboj in če se odločiš za tako vez, jo moraš vzeti v paketu, ne gre drugače. Tistih parkrat na mesec, ves ostali mesec se pa za svoje trudiš veliko bolj. In tudi parner se za njene večino časa trudi veliko bolj... Pa za začetek si daj zelo nizka pričakovanja: ni treba, da te ima rad, to si si že itak rekla (jasno pa, da si želiš, kdo si pa ne bi?), ni treba, da te kar iz štarta spoštuje (toliko te ne pozna, da bi vedel, zakaj bi te, ve pa, da si naredila nekaj slabega, saj si po njegovo odpeljala očeta - pustimo to, da očeta nobena ne more odpeljat, če sam tega noče - triletnik pač verjame mami...). Torej v štartu nima ne vem kakega mnenja o tebi - s tem moraš pač živet. Ne pusti se sprovocirat, ker si samo jamo koplješ - dodajaš na listo stvari, ki mu niso všeč pri tebi, pa še kregata se in on ve, kje te lahko najde... . Treba je bilo stopit skup, otroka usmerit v pravo smer, Tole, ja, to najbolj rabijo vsi vpleteni (njun otrok, bivša, tvoj partner, ti, tvoji otroci...). Če se mora tvoj partner pri tem malo ponižat, čeprav se mu zdi, da ni naredil pod soncem nič slabega, potem naj se! Pomagaj mu sprevidet, kaj v njuni zgodbi je bila njegova odgovornost, za kaj bi se bilo pametno opravičit. Ranjeni duši boš težko šel nasproti, če ne boš priznaval njene bolečine, sploh če si jo ti povzročil. Opravičila včasih delajo čudeže... Ti pa lahko medtem narediš zgoraj našteto: otroku oprostiš, stopiš nasproti, si odločna, ampak se ne greš z njimi blesavih igric "kdo bo koga". Vzami magari pravilo: "kdor molči, pritrjuje". Torej, če ne reče nič, pomeni, da bo pil in mu natočiš. Če noče, pač ne bo spil. Ne mu pustit, da te ima pod kontrolo na takih otročarijah! Lahko seveda poizkusuši tudi Ginin predlog, mogoče bo deloval, vsekakor, karkoli ga boš spraševala, naredi to tako, da bo čutil, da govoriš njemu - poglej ga v oči, posveti se za trenutek SAMO njemu. In tudi če ne odgovori, lahko odgovoriš namesto njega, če želiš. Samo ne pojdi na isti nivo - da te razjari do konca, ker ti ne odgovori - to je samo en bogi fantek, no! Ja, seveda je tebi tudi grozno, ampak zaradi takih stvari se ni vredno kregat. Razumem partnerja, da mu je težko to gledat... Otrok trmari: ne bom odgovoril in potem ti trmariš dalje: potem ti pa ne bom dala za pit... To nima smisla, ne vidiš, da delata oba isto? Izstopi iz tega kroga in predno postaneš jezna, ga poglej čisto objektivno: vidiš tistega malega 3letnika, ki bi po tvoje moral znat ne vem kaj vse, ja, ampak pač še ne zna... In zdaj poglej sebe? Odrasla ženska, ki ne zna komunicirat s triletnikom? Ko se tako pogledamo, je veliko lažje videt, da je precej tudi na nas... Pa mimogrede: ko grem jaz po mali v vrtec, vidim, kako obuvajo tudi 5 letnike in si mislim svoje , ampak to ne pomeni, da so otroci nesposobni in razvajeni do amena, ampak samo, da se staršem mudi ali pa da se jim ne da jih naučit otroka, da se sam zrihta ali bi ga pa radi imeli čimdlje majhnega (iz bilokojega razloga, jih je ogromno). Vsekakor tu ni otrok nič kriv, da tega še "ne zna" sam.
|