blaža
|
IZVIRNO SPOROČILO: biga Moj 4-letni sin je že od malega bolj malo zainteresiran za igro. Mogoče sem tudi sama kriva, ker sem bila vselej zraven, z mano se je igral, sam pa ne. Redko se spravi kaj delat sam od sebe. Mu rečem, če bo risal, zlagal kocke, sestavljanko, kar koli, on ne bi. V vrtcu mi je rekla vzgojiteljica, naj kar vztrajam, ker v šoli ne bo imel izbire ja ali ne. Naj ne vzamem tega kot teženje oziroma siljenje. Če se spravi sestavljat kaj iz kock in mu ne gre, potem začne kričat, jokat, metat stvari. Tudi zunaj se ne bi vozil s kolesom ali igral v peskovniku ali z žogo. Ne vem, kaj počnejo vaši otroci zunaj, ampak moj fant se dvakrat zapelje s poganjalcem in konec. Mogoče bi se edino gugal malo dlje. Sicer pa se mu nič ne da. In potem počne neumnosti - včeraj mi je dvakrat ušel na cesto, čeprav ve, da se to ne sme. Polulal se je na tlakovce ipd. lumparije. Ne vem, kako naj ga animiram, vselej se pa tudi ne morem samo znjim ukvarjat oz. igrat, ker moram pazit na njegovo sestrico, ki je stara 14 mesecev in vsako stvar, ki jo najde, gre v usta. Naj omenim, da bi sin, če že, imel v rokah samo pravo orodje - škarje, in bi rezal. Ampak kar je nevarno mu pač ne morem dati. Kaj predlagate? Predvsem prenehaj z animiranjem. Pusti ga, da se malo sam znajde kaj bi počel. To, da beži na cesto, pa je star 4 leta,.. ko bi že moral vedeti, da je to smrtno nevarno,..mi se zdi kot neko zbujanje pozornosti. Kupi mu šolske škarje, pa mu daj star časopis, pa naj reže, če ga to zanima. Naš triletnik tudi ful rad reže s škarjicami,.. včeraj sem bila zunaj z našim triletnikom. On tudi mravljice opazuje rad, pa raznorazne žuželke,.. Obstaja tak lonček z povečevalnim steklom in noter ujameš kakega žužka, pa ga opazuješ. ( seveda ga pol spustiš in poiščeš novega). Poskusi kaj takega, če ga bo zanimalo. Mi se zdi, da se preveč obremenjuješ s čim bi ga animirala in se otrok ne zna sam igrat ravno zaradi tega. Pa ne teži mu skozi, v stilu:, a bi kocke zlagal, bi risal, bi to, bi ono,.. In pa seveda avtoriteta je ta prva. Jasno mu daj vedet, da so določena dejanja nesprejemljiva in da si pač vsega ne more dovolit ( bežanje na cesto in druge škodljive zadeve). Naj ti mož pomaga, da to urediš, ker se zna zgodit kaj hudega, ko boš sama z obema, če jih take pali.
< Sporočilo je popravil blaža -- 31.5.2011 8:21:14 >