|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   otrok se ne igra
31.5.2011 8:08:21   
biga
Moj 4-letni sin je že od malega bolj malo zainteresiran za igro. Mogoče sem tudi sama kriva, ker sem bila vselej zraven, z mano se je igral, sam pa ne. Redko se spravi kaj delat sam od sebe. Mu rečem, če bo risal, zlagal kocke, sestavljanko, kar koli, on ne bi. V vrtcu mi je rekla vzgojiteljica, naj kar vztrajam, ker v šoli ne bo imel izbire ja ali ne. Naj ne vzamem tega kot teženje oziroma siljenje. Če se spravi sestavljat kaj iz kock in mu ne gre, potem začne kričat, jokat, metat stvari. Tudi zunaj se ne bi vozil s kolesom ali igral v peskovniku ali z žogo. Ne vem, kaj počnejo vaši otroci zunaj, ampak moj fant se dvakrat zapelje s poganjalcem in konec. Mogoče bi se edino gugal malo dlje. Sicer pa se mu nič ne da. In potem počne neumnosti - včeraj mi je dvakrat ušel na cesto, čeprav ve, da se to ne sme. Polulal se je na tlakovce ipd. lumparije. Ne vem, kako naj ga animiram, vselej se pa tudi ne morem samo znjim ukvarjat oz. igrat, ker moram pazit na njegovo sestrico, ki je stara 14 mesecev in vsako stvar, ki jo najde, gre v usta. Naj omenim, da bi sin, če že, imel v rokah samo pravo orodje - škarje, in bi rezal. Ampak kar je nevarno mu pač ne morem dati. Kaj predlagate?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: otrok se ne igra
31.5.2011 8:19:16   
blaža
IZVIRNO SPOROČILO: biga

Moj 4-letni sin je že od malega bolj malo zainteresiran za igro. Mogoče sem tudi sama kriva, ker sem bila vselej zraven, z mano se je igral, sam pa ne. Redko se spravi kaj delat sam od sebe. Mu rečem, če bo risal, zlagal kocke, sestavljanko, kar koli, on ne bi. V vrtcu mi je rekla vzgojiteljica, naj kar vztrajam, ker v šoli ne bo imel izbire ja ali ne. Naj ne vzamem tega kot teženje oziroma siljenje. Če se spravi sestavljat kaj iz kock in mu ne gre, potem začne kričat, jokat, metat stvari. Tudi zunaj se ne bi vozil s kolesom ali igral v peskovniku ali z žogo. Ne vem, kaj počnejo vaši otroci zunaj, ampak moj fant se dvakrat zapelje s poganjalcem in konec. Mogoče bi se edino gugal malo dlje. Sicer pa se mu nič ne da. In potem počne neumnosti - včeraj mi je dvakrat ušel na cesto, čeprav ve, da se to ne sme. Polulal se je na tlakovce ipd. lumparije. Ne vem, kako naj ga animiram, vselej se pa tudi ne morem samo znjim ukvarjat oz. igrat, ker moram pazit na njegovo sestrico, ki je stara 14 mesecev in vsako stvar, ki jo najde, gre v usta. Naj omenim, da bi sin, če že, imel v rokah samo pravo orodje - škarje, in bi rezal. Ampak kar je nevarno mu pač ne morem dati. Kaj predlagate?

Predvsem prenehaj z animiranjem. Pusti ga, da se malo sam znajde kaj bi počel. To, da beži na cesto, pa je star 4 leta,.. ko bi že moral vedeti, da je to smrtno nevarno,..mi se zdi kot neko zbujanje pozornosti.

Kupi mu šolske škarje, pa mu daj star časopis, pa naj reže, če ga to zanima. Naš triletnik tudi ful rad reže s škarjicami,..

včeraj sem bila zunaj z našim triletnikom. On tudi mravljice opazuje rad, pa raznorazne žuželke,.. Obstaja tak lonček z povečevalnim steklom in noter ujameš kakega žužka, pa ga opazuješ. ( seveda ga pol spustiš in poiščeš novega). Poskusi kaj takega, če ga bo zanimalo. Mi se zdi, da se preveč obremenjuješ s čim bi ga animirala in se otrok ne zna sam igrat ravno zaradi tega. Pa ne teži mu skozi, v stilu:, a bi kocke zlagal, bi risal, bi to, bi ono,..

In pa seveda avtoriteta je ta prva. Jasno mu daj vedet, da so določena dejanja nesprejemljiva in da si pač vsega ne more dovolit ( bežanje na cesto in druge škodljive zadeve). Naj ti mož pomaga, da to urediš, ker se zna zgodit kaj hudega, ko boš sama z obema, če jih take pali.

< Sporočilo je popravil blaža -- 31.5.2011 8:21:14 >

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 2
31.5.2011 8:43:31   
kristinaj
kot razumem imate hišo in verjetno garažo v kateri ni da ni za fante... naš mali bi verjetno znorel, če bi imel to možnost, vse šraufe, vijake, kladiva, kosilnica.. za sprobat.... daj fantu možnost, da se preizkusi, naj proba, tudi če je malce nevarno, mu poveš in malo slediš, včasih mora pa tudi sam spoznat, kaj je prav in kaj boli...

škarje pa ja niso nevarne za 4 letnika, kupi mu otroške, dej papir, lepilo in nej ustvarja, vsake toliko mu lahko pomagaš s kakšno idejo in če mu ne gre mu pomagaj.. obstajajo knjige, kako zaposliti otroka.. ipd...

naberite kamenčke, daj mu vodenke in nej jih barva, lahko pomaga tudi mala sestrica...

verjetno mu je s kolesom pred hišo dolgočasno se vozit, pelji ga na ulico, pločnik naj se tam trajba... pojdite malo stran od hiše, na kakšno otroško igrišče, naj se tja pelje s kolesom, skirojem...

sicer pa ti najbolje poznaš otroka in veš kaj mu odgovarja...

jaz naše dva posedem na kolesa in gresta zjutraj v vrtec, popoldan pa se zapeljemo po gorici, pojemo sladoled, nazaj pred blok in brcamo žogo, se lovita, kričita, rišeta s kredami in še jima ostaja moči... včasih na otroško igrišče, včasih h kakšni kolegici na obisk, kavico za mamico in sladoled za otroke :))) ...

polona 5.4.2007, 55 cm 3900 g
vili 19.10.2008, 57 cm, 3910 g

bila bi neustavljiva, če bi lahko začela....

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 3
31.5.2011 8:59:14   
josephine27
po svoje te razumem moj triletnik je precej podoben tvojemu. 90% "klasičnih" igrač ga ne zanima. risanje,plastelin, rezanje in leplenje ga ne zanimajo če ni z njim še kdo ( sama si ponavadi vzamem čas kakšno urco na teden da res samo ustvarjam z njim). peskovnik, žoga, poganjalci in kolo so zanimivi samo če pride še kakšen otrok na obisk, da se potem to igrata skupaj. če je sam se pelje dvakrat gor in dol in to je to. na igralih je zanimiva samo gugalnica in včasih tud mojmu uspe pobegniti na ulico ( čeprav mislim da to ne počne nalašč da bi me jezil ampak gre samo do sosedove ograje gledat oz. božat njihovega psa)

sama sem se že nakaj časa nazaj nehala trudit da bi ga animirala. pustim da se pač igra s stvarmi ki ga zanimajo, če niso resnično nevarne. kadar sem popoldne v službi veliko časa preživi z možem v delavnici. na začetku me je to ful motilo saj sem tem videla samo en kup potencialnih navarnosti. sva pa z možem ugotovila da je tam še najbolj priden. da mu ključ in on cele ure "šraufa" in se iga po svoje. mali je itak izrazito tehničen tip. sem mu kupila tud plastično orodje pa sameva v škatli ker hoče imet samo pravo. v stanovanju mi pomaga brisat prah, pometat, sesat, obešat perilo, itd. moram reči da zelo redko zahteva da bi se igrala z njim raje on pomaga meni ali možu. pri tastu in tašči non stop zaliva rože in koplje po vrtu, pospravlja oz. zlaga drva....edina "prava" igrača ki ga zanima in se z njo igra sam je trenutno avtomobilček ki ga je dobil za rojstni dan.

na kratko povedano nima ga smisla silit da bi se igral oz. mu kazat kako naj se igra sam. pusti mu pač da počne kar hoče če s tem ne škodi sebi al pa ne uničuje nečesa. ko bo našel nekaj kar ga bo pritegnilo se bo že začel igrati s tem.

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 4
31.5.2011 10:11:37   
biga
josephine27, ja, zelo podobno je pri nas. Pali le pravo orodje - ko sem omenila škarje, sem mislila velike škarje za obrezovanje žive meje, te bi on imel in rezal, mu jih dam in reže travo, samo se mi zdi nevarno, moram ga skoz nadzirat. Seveda ima škarjice in mu dam kaj za rezat, samo dvakrat zareže in konec. Mogoče bom res probala tole lupo za žuželke, ker jih rad gleda, samo moram mu dopovedat, da jih ne zmečka. Pa tudi barvanje kamenčkov je zanimivo. Krede ima, morda jih bo začel uporabljati. Ne vem, včeraj je res samo poležaval, nič se mu ni dalo. Pa še to: a je normalno (dobro), da se otrok kar sam s sabo zapriča, da ima v roki igračko - en lik - in se z njim pogovarja? Tudi na tak način se namreč igra, ker ima bujno domišljijo. Veliko bereva knjige in ima rad, da si izmišljava, da sva živali ali kaki liki iz knjigic.

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 5
31.5.2011 10:20:48   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: blaža
Kupi mu šolske škarje, pa mu daj star časopis, pa naj reže, če ga to zanima. Naš triletnik tudi ful rad reže s škarjicami,..

včeraj sem bila zunaj z našim triletnikom. On tudi mravljice opazuje rad, pa raznorazne žuželke,.. Obstaja tak lonček z povečevalnim steklom in noter ujameš kakega žužka, pa ga opazuješ. ( seveda ga pol spustiš in poiščeš novega).

naša ima tud to ful rada (zdaj bo štiri). rezanje s škarjami, žužki, živalce.. - zakon user posted image

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 6
31.5.2011 10:45:33   
betty.ford
biga, zakaj pa ne bi združila igre in druženja skupaj s hčerjo? tako se igraš z obema in paziš na oba. 
14. mesečnih in 4. letnik se že prav lepo znata skupaj igrati.

ne osami otroka zato ker se moraš posvetiti njegovi mlajši sestrici. nič čudnega, da postaja brezvoljen.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
31.5.2011 10:50:47   
ksenija12
probaj kaj z vodo:) vem, najbrž sem že zoprna s temi idejami za igro z vodo (pretakanje vode iz lončka v lonček, kapljanje s kapalkami, mešanje barv...), ampak praviloma otroke zeloo zanima..

http://www.popolna-kmetica.blogspot.com/

(odgovor članu betty.ford)
Neposredna povezava do sporočila: 8
31.5.2011 12:08:36   
kristinaj
normalno je, da imajo namišljene prijatelje, pa tudi sami s pliški se pogovarjajo.... si izmišljajo zgodbe ipd...

polona 5.4.2007, 55 cm 3900 g
vili 19.10.2008, 57 cm, 3910 g

bila bi neustavljiva, če bi lahko začela....

(odgovor članu ksenija12)
Neposredna povezava do sporočila: 9
31.5.2011 14:25:05   
biga
betty.ford, saj poskušam združiti igro z obema, npr. žogati se, pa sina ne zanima ali pa vzame hčerki žogo in ta joka, on pa noče sodelovati. Edino guncam oba naenkrat, pa še to je problem, če njo najprej. Sin je namreč zelo ljubosumen na sestrico in jo skoz nekaj špika, vleče, ji nagaja. Težko z njima obema kaj počnem, bom pa probala z vodo. Vidim, da bi se mala igrala z bratcem, ker ga posnema v tem, kar počne, samo on ni tako zainteresiran.

(odgovor članu kristinaj)
Neposredna povezava do sporočila: 10
31.5.2011 23:21:32   
betty.ford
glede na to, da si omenila, da imate dvorišče, nariši ristanc - se mi zdi da je večini otrok zabavna zadeva. pa mogoče na začetku skači s starejšim otrokom, da ugotovi pomen igre. mlajši se uči hitreje, ker je navajen posnemati (kot si že napisala)
kakšna kariolca lahko služi kot prevozno sredstvo od postajališča do postajališča, otroka sta potnika.

lahko zbirate kamenčke in najlepše pobarvate - s prstnimi barvami.
ali pa iskanje storžkov, ki jih tudi lahko pobarvate.
naberite rožice in jih spletite v šopke, zapestnice, prstančke,...
vodo so punce že omenile in je sploh špasna, predvsem če se ti da otroka preoblačituser posted image

zakon je klasična, navadna škatla, ki jo lahko spremeniš v hiško (skupaj narišite okna, vrata in jih izrežite) ali pa iz nje narediš robota.

pri nas je na začetku ples bil tisti, ki je združil... ni važno, kako plešeš, glavno da se gibaš, vrtiš, ritmaš,... in zraven smeješ. plešeš lahko povsod - ob glasbi ali ob lastnem petju.

normalno je, da je otrok ljubosumen na mlajšo sestro, ker ve, kako je ko sta bila sama skupaj in je imel mamico čisto zase. sestrica tega občutka ne pozna, ona ima od rojstva naprej brata, njegova prisotnost je zanjo nekaj čisto normalnega.

na tebi je, da si motivator, vodja, pravičen sodnik in zraven moraš še paziti, da se komu kaj ne zgodi (pa zraven še nasmeh na obrazu) multipraktik, kaj češ - če le imaš željo, da vaš tim deluje složno.

zahteva pa seveda ogromno energije: ampak rezultat je tisti, ki spet napolni baterije!user posted image

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 11
31.5.2011 23:25:42   
betty.ford
lahko imate tudi kuhinjo na prostem ali pa trgovino - tudi tu lahko hčerko vključiš.

(odgovor članu betty.ford)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?