Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
otroci s počasnejšim razvojem 5.8.2009 10:02:05
|
|
|
|
sunrise81
|
Živjo! Sem mamica 13,5 mesečnega otroka,ki pa še ne hodi,niti se ne postavlja na nogice,sicer sma oba z možem shodila šele pri 15 mesecih. Hodimo sicer na nevrofizioterpijo,včasih kar 2x tedensko ,pa vendar sprašujem, s čim ste motivirale vaše otroke,da so se postavili na noge,ali se je to zgodilo iznenada?.Tudi na telovadbi nekak noče sodelovati več,kriči,joka,sploh ga pa znervira,če je prisoten še kakšen otrok na sosednji blazini in potem oba kričita....... Hvala za odgovore!
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 5.8.2009 10:13:20
|
|
|
|
CUKRČEK
|
Ne obremenjuj se s tem. Otroci so si različni. JAz imam tri otroke. Prva je shodila pri nekje 14-ih mesecih, dvojčka pa pri 16 mesecih . PA so čist normalno razviti. Poznam pa enega fantka, ki je shodil z desetimi meseci. PA ni čist nil "boljši" kot moji, ki so bili kasnejši. Menima pa tudi, da je dandanes vse preveč kompliciranj z raznimi fizioterapevti, razvojnimi ambulantami... Vse to samo dela skrbi in sive lase staršem, kateri otroci so čist "normalni".
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 5.8.2009 10:15:24
|
|
|
|
tintin
|
Shodil bo ko bo pripravljen na ta podvig (ko se bo počutil dovolj varnega, imel zadosti moči, da nardi korake....) in nič prej. VSako forsiranje in motiviranje je povsem brezveze. Moj je hodil 3 mesece ob opori kot profesor, shodil pa potem kar naenkrat...
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 5.8.2009 10:17:20
|
|
|
|
n.nati
|
Moj se je prvič postavil na nogice pri 12,5 mesecih, takrat je začel tudi plazit, hodit ob opori je pa začel pri 13 mesecih. Samostojno še ne hodi, midva s partnerjem pa sva bila pri vsem zelo hitra - oba sva shodila pred 1 letom. Probaj ga spodbujat tako, da mu nastaviš kakšno priljubljeno igračo na stol ali sedežno pa boš videla, če se bo poskušal vstajat. Pa saj če hodite na NFT dobite tudi kakšna navodila, mi smo jih, je pa res, da bo vedno težje sedaj delat z njim in se bo vedno bolj upiral.
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 5.8.2009 10:31:49
|
|
|
|
sunrise81
|
Hvala mamice,sem dobila navodila ja v NFI in tudi izvajamo vaje doma,samo s to razliko, da doma delamo z njim toliko dolgo koliko je on pripravljen delati,to je večkrat na dan po par minut,na NFI pa 45 minut neprekinjeno. Je pa izredno težko telovadit z njim,ker se strašno upira,vedno bolj in bolj. Spodbujam ga vedno s kakšnimi igračami na kavču,daljinci,mobiteli,pa ko vidi da mu ne gre,da kakšno stvar ne doseže kaj kmalu obupa. nevem,iskreno povedano sem malo žalostna nad celotno situacijo.
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 5.8.2009 10:43:52
|
|
|
|
n.nati
|
Pa ne se sekirat saj bo, moj je to naredil kr naenkrat, ko sploh nisem pričakovala. Mi smo šli zelo pozno v NFT pri njegovih 11 mesecih tako, da se je kakšen mesec dalo z njim delat, potem pa naenkrat nič več, ko bo pripravljen bo že. Vem pa, kako se počutiš, ker meni gre pa najbolj na živce, ko že vsi pričakujejo, da bi hodil, namreč zdaj bo kmalu star 15 mesecev in še o samostojni hoji ni ne duha ne sluha.
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 5.8.2009 10:57:01
|
|
|
|
gita10
|
Joj ne se sikirat zaradi tega, od svkinje sin je shodil z 15 meseci moj z 10 pa ni nobene razlike me dnjima danes. je pa njen znal prej vse črke kot pa moj. Ko se mu bo zdelo, da je dovolj varen bo shodil.
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 5.8.2009 10:59:38
|
|
|
|
sunrise81
|
Ja n.nati saj to,vsi me sprašujejo,pa kako to,da ne hodi še...Se poskušam kontrolirat,pa mi vseeno pride do živega,nevem pa kako dolgo bomo še sploh hodili na NFI,ker se ne da več z jim delat,močno se upira. Preostane mi res še samo čakanje očitno,da bo sam od sebe se postavil na nogice.
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 5.8.2009 11:23:14
|
|
|
|
timoteja
|
Hojla, kot so ti že povedale predhodnice, se nikar ne obremenjuj s temi meseci. Naša prva deklica je shodila pri 10, ta micena pa pri 13 - 14 mesecih, tak da eni so pač prej drugi kasneje. Najslabše se mi zdi otroka v nekaj forsirat, če sam ni pripravljen v to (naša ta druga deklica je namreš zelo zelo previdna in se enostavno ni upala spustiti, danes pri starosti 17 mesecev pa že skoraj leti, in ima odlično razvito gibalno motoriko, spleza na vse tobogane in druga igrala). In še ena stvar pri priganjanju staršev, da bi otroci čimprej shodili - otrok, ki se sam nauči hoditi, mora najprej zelo dobro razviti motoriko gibov, in takšni otroci se potem, ko že shodijo, znajo odlično uloviti med padcem, in so manj "nerodni". Tako, da pusti otroku prosto pot, ko se bo on čutil sposobnega, bo shodil čez noč.
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 5.8.2009 12:01:55
|
|
|
|
sunrise81
|
Ja timoteja to mi vsi pravijo,hvala tudi tebi,očito potrebuje malo več časa. Sem malo potolažena ,hvala vsem!
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 5.8.2009 13:24:49
|
|
|
|
timoteja
|
Res, draga sunrise81, vse bo OK. Jaz sem pri prvi deklici vseskozi spremljala po vseh knnjigah, kdaj , v katerem mesecu bi mogla mala kaj znati, pol pa ni šlo kej po "navodilih v knjigi", pa je blo že vse narobe. Pri ta drugi deklici gredo pa vse stvari po taki naravni umirjeni poti, saj niti nimaš časa toliko listat po knjigah. In ta durga pri svojih 17 mesecih že malo hodi na školjko, pa pove ko je pokakana, vse to, kar vidi pri veliki sestrici, tako da se tudi otroci drug od drugega veliko naučijo. Pa javi se še kaj.
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 5.8.2009 20:32:59
|
|
|
|
sunrise81
|
Hvala ti timoteja res. malo je že tudi družba kriva,res je da vsi malčki,toliko stari kot naš fant že veselo hodijo,naš pa še nič in po resnici povedano,mi je pol kr malo nerodno it kam na kakšno srečanje na kavo z otročki,ker bi seveda naš mali izstopal in takoj sledijo vprašanja kako pa to da še tega ne počne,niti si hrane sam ne nosi v usta,niti si ne pobira sam hrane iz mizice in nosi v usta,zdej nevem ali je res moj otrok poseben ali je pač to eno veliko tekmovanje mamic-moj otrok pa to zna,tvoj pa ne. Jst se trudim,da bi se moj otrok počutil ljubljenega,zaželjenega,se igrava,počneva malo morej stvari in tudi vem da me veliko stavri razume,pač pa se mu ne ljubi s prstekom pokazati kje je ura tika taka...tudi papa ali ni ni ne pokaže vedno,če pa samo sodelavca poslušam,je pa njegov otrok itak za v genesovo knjigo rekordov,pa je celo mlajši od našega. Joj sem malo zatežila zdej,samo me res malo potrejo te stvari in prav trudim se,da ne ramišljam o tem,včasih se mi mali tko smili,ker kao ne počne teh vseh stvari,da ga gledam in jočem,pol se pa sprašujem a česa jaz prav ne počnem?! Brez zamere mamice.
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 6.8.2009 2:35:09
|
|
|
|
sanasan
|
draga sunrise! če je drugače vse ok, se ne sekirat. moja sedaj skoraj petletnica je shodila komaj pri 17m. meni je takrat pediater rekel, da do 18 m ni nobene panike, če je drugače z otrokom vse v redu, meni je dobesedno rekel ' še vsak zdrav otrok je shodil in boste še kakšno kavico več v miru spili, pa vaš križ ne bo trpel...' , mene so tudi vsi sekirali ker pri enem letu še ni hodila....najraje se je drsala po riti tako, da se je porivala z rokami ...še plazit se ni hotela, to je začela, ko je že shodila ....nato pa je naenkrat iz dnevne, ko je bila na tleh, prišla skozi kuhinjo in dolg hodnik do mene v spalnico mene je skoraj kap...od takrat je čisto normalno hodila praktično brez padcev.....motorično je nato v parih mesecih celo prehitela svoje vrstnike pusti otroku čas
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 6.8.2009 7:32:13
|
|
|
|
SaaS
|
Mi smo imeli podobno situacijo. Shodil je dva dni preden je bil 17 mesecev. Hodila sva na fizioterapijo, sicer ne tako pogosto kot vidva. Enkrat na dva tedna in doma sva vsak dan delala vaje. Doma je še šlo, na terapiji se je pa drl od začetka do konca. Je terapevt rekel, da ima še enega takega otroka... Pri 14 mesecih se je šele potegnil na noge in stal ob opori, do takrat pa samo sedel in se "drajsal" po riti. In nakladal ves čas. Ko vrstniki še niso govorili, je že povezoval besede skupaj (in sedel..). Sva šla v razvojno in je rekla, da je le počasen razvoj in nič hudega narobe, da bo že. In je res. Ko se je odločil, da bo shodil, je en večer naredil kar naenkrat 5 korako, nato 6. Drug dan je prehodil dnevno in potem je čez dva dni hodil. Zelo malo je še padal ali kaj podobnega. Drugi sin, ki je shodil pri malo manj kot 13m, je veliko več probaval, padal, se lovil, bil temu primerno v modricah... Ko mi je kakšna mamica modrovala, kako ga učit hodit, motivirat, sem kar ošpice dobila. Da ga očitno dovolj ne motiviram, če se sploh kaj z njim ukvarjam... Ko njen otrok še nič ni govoril, moj pa že skoraj stavke delal, je tudi nisem učila, kako se pogovarjat z njim... Za vse pride čas, nič prehitevat. Zdaj moj petletnik teče, skače... Res, da ni največji atlet, a je normalno razvit.
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 6.8.2009 7:32:25
|
|
|
|
sunrise81
|
Sanasan lepo se zahvaljujem tudi tebi,si me tudi lepo potolažila. Zdaj je treba pa samo čakat kdaj bo pač pripravljen. Je res ,da je treba otroku dati čas,meni je mogoče malo na psiho udarilo,ampak dobro,tako kot si napisala,še vsak otrok je shodil,tudi naš bo. Hvala ti
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 6.8.2009 7:41:58
|
|
|
|
sunrise81
|
Saas pri vas je bilo pa zelo zanimivo ,naj povem še to,da so mojga sineta prvič v razvojni ambulanti označili,da je možnost da je epileptik in seveda ni (zgleda zaradi počasnega razvoja,nevem),potem sem šla samoplačniško v MB na privat NFI in tam mi je gospa rekla,da je možnost,da je mali duševno moten,in te diagnoze smo dobivali vse na podlagi počasnega razvoja,naj še povem,da sem imela v nosečnosti preklampsijo,beljakovine in proteine v uriu in potem so mi povedali,da je mali hipoton posledično od tega. No diagnoze so se seveda izkazale za neresnične,naša NFI je rekla da je z malim vse vredu,da ne vidi posebnosti,tudi v razvojni ambulanti nam je nazadnje rekla,da misli,da je z malim vse v najlepšem redu. Tko da zadnje ugotovitve so bile da je vse ok. Vglavnem neznam vam povedati kaj vse sem prestajala,koliko enih skrbi,solz je bilo in da ti eni strokovni delavci tko rečejo,na podlagi tega,ker je mali samo sedel in se zibal,ker je tko,tudi po ritki prišel do željenega predmeta. Me pa veseli,da nisem edina,da so tudi drugi otročki kasneje shodili. No zdaj sem spte eno tako klobaso spisala,pa saj me razumete a ne?!
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 6.8.2009 9:33:42
|
|
|
|
matic0105
|
ali je res moj otrok poseben ali je pač to eno veliko tekmovanje mamic-moj otrok pa to zna,tvoj pa ne. Jst se trudim,da bi se moj otrok počutil ljubljenega,zaželjenega,se igrava,počneva malo morej stvari in tudi vem da me veliko stavri razume,pač pa se mu ne ljubi s prstekom pokazati kje je ura tika taka...tudi papa ali ni ni ne pokaže vedno,če pa samo sodelavca poslušam,je pa njegov otrok itak za v genesovo knjigo rekordov,pa je celo mlajši od našega. Definitivno je tvoj otrok poseben - tako kot vsak. In prav zato gre meni nekam, ker se najdejo ljudje, ki komentirajo v smislu "a vaš pa še ne zna... kako pa to...naš pa že zna to in ono in tretje..." Saj priznam - tudi meni se fino zdi, ko moj mali že hodi in pleza. Po drugi strani pa pri 14m ne zna pomahat, ploskat, ne govori... Eden zna nekaj, drugi kaj drugega, koneckoncev bodo pa pri 5 letih vsi znali vse. A do takrat bomo pa med sabo tekmovali al kako??!! Tvojemu se pač ne da ali nima intesesa in tako pač je. Ko bo pripravljen, bo že shodil.
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 6.8.2009 12:24:34
|
|
|
|
nancy300
|
Zdravo, Tudi jaz imam kar nekaj izkušenj z NFT, saj sem s tavečjo hodila tja skoraj tri leta, zdaj pa smo začeli še z drugo punčko. Tavečja se je tam celo uro drla skoraj vedno in smo kar težko delali z njo, samo sem vztrajala in sva bile kar pridne. Jaz sem zelo zaupala terapevtki in zelo veliko smo delali doma. Z drugo punčko pa sva včeraj začeli in očitno se bo tudi ona zelo upirala. To pa vse pri isti terapevtki in me je kar groza. Včeraj se je naša Mija skoz drla. Kar se pa tiče raznih komentarjev, se pa ne obremenjuj, ker so čisto brezveze. Tvoj otrok je unikat kot vsi in bo že shodil. Poleg tega imata veliko terapij, kar pomeni, da potrebuje malo spodbude in se od njega ne more pričakovat, da bo delal kar vse takoj. Na terapiji pač nista kar tako in očitno še ni pripravljen. Fizioterapija res ful pomaga in bo zato tudi bolje shodil, kot tisti, ki so bili ekspresni. Samo zaupaj terapevtki in probaj veliko delat doma.
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 6.8.2009 12:24:52
|
|
|
|
sanasan
|
ojla, sunrise, me veseli, da se bolje počutiš...jaz sem moji mami včasih po hitrem postopku kar odložila telefon, ko je začela s primerjanji...pa takih kolegic sem se tudi itzogibala ....meni se zdi, da je vsak otrok nekaj posebnega in vedno pravim, da smo tisti, ki imamo bolj ali manj zdrave otroke, lahko presrečni ter da se ne bi smeli sekirati zaradi takih banalnosti kot so 'pri katerih mesecih kdo kaj naredi', hvala bogu oz. usodi, da je/bo zmožen to narediti ! kaj pa pediater pravi na to? meni je vedno, če sem se sekirala zaradi česa, privlekel debelo knjigo o pediatriji na mizo in mi pokazal tabele : 'gospa, poglejte kakšni razponi so v mejah normale...'
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 7.8.2009 19:53:47
|
|
|
|
sunrise81
|
Sanasan pediatra nismo imeli že od maja pa ga bomo zdej imeli šele novembra,danes sma pa bila s sinom na NFI in smo se zmenili,da prideva še drug teden enkrat potem pa dokler se sam ne postavi na noge nič več,ker se preveč upira,joka ,kar pomeni zdaj za nas,da bo počasneje napredoval,pravi naša fizioterapevtka da ponavadi rabijo pol leta od kobacanja,da lahko pričakujem,da bo shodil šele pri letu in pol.Mah bo že,sem pa resnično hvaležna vsem za spodbudo.
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 8.8.2009 14:01:01
|
|
|
|
Boni3
|
Ne sekiraj se,moja sta shodila pri 11 mesecih,povedala pa do 2.5 let nista ama nič. Tako,da ....Otroci so si takooo različni,da je joj. Manj ko boš skrbela,bolje bo.
|
|
|
|
RE: otroci s počasnejšim razvojem 9.8.2009 15:34:56
|
|
|
|
zinkazi
|
Pomembno je otroke vzpodbujati k naravnemu gibanju z igračami, ki otroka kar same vabijo k gibanju. To so žoge, avtomobili, razni predmeti, ki jih lahko kotalimo. S plazenjem utrjuje mišice, kar je pozitivno tudi za postavljanje na nogice in hojo. Kdaj pa kdaj postavi kakšno igračo na sedežno, da mu bo zanimivo, da se poskuša postaviti na nogice. Naj bo vse čim bolj spontano, neprisiljeno. Otroci so tako različni in nekateri shodijo zelo zgodaj, drugi kasneje.
|
| Stran: [1] |
Najbolj brane vsebine v rubriki Norice ali vodene kozeNorice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Trmast otrok Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
Zadnje s foruma
Risanke.
пеперутка16
So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?