ronja
|
Skuham tako in tako zmeraj preveč, ker nimam nobene mere.Potem se pa še otroci zmišljujejo, včasih pojedo vse, drugič nič, potem spet hočejo repete in ker so v bistvu vsi neješči, kuham več, če jih pikne, da bi jedli, da slučajno ne zmanjka. Ja vem, razvadili smo se, ampak kaj čmo, takle mamo Stehtaj oz izmeri, koliko pojeste. In se pusti prepričat, da ljudje pojejo enega živila, pripravjenega na en način veliko več kot istega živila, pripravljenega na drug način. Malo pa odvisno še od prilog in od tega, kaj so prej jedli in koliko so delali. Moja mami se je vedno jezila, kako da pojemo enkrat krompirja tako malo, drugič pa toliko - ja, mami, pomfrija pač pojemo več kot krompirja v oblicah - face it! Sama imam dokaj namerjeno, koliko česa pojemo. Testenin od 280 do 450 g - odvisno od tega, koliko je lubi lačen (če je bil cel dan na terenu in je to njegov prvi obrok, pa bo zraven samo zelenjava, potem bo zg. meja, če je v službi jedel ornk kosilo, ker so sodelavke spet prinesle lazanjo, potem bo spodnja meja). Riža ne pojemo veliko - nikakor ne 100 g na osebo! Pojemo 1 dobro skodelico riža oz. če je v rižoti malo več. To je cca 180 g, če se ne motim - za vse 4. Amaranta, kuskusa, bulgurja in teh reči, pojemo še malo manj. Ajdovih žgancev pojemo pol tamale pakunge, če smo siti in 3/4, če smo lačni. Ajde v zrnju pojemo manj kot eno skodelico. Krompirja pojemo pol kile kuhanega, kilo pečenega in 1 kilo in pol pomfrija.njokov pojemo pa iz več kot kile krompirja, če so z zelenjavno omako oz. iz približno 1 kile, če so s sirovo omako. Če je zraven kaj nasitnega (ribe, meso,...), potem pojemo manj tega. Če je zraven samo zelenjava (kar je navadno in vse zgoraj preračunano je na zelenjavo, ker pač to v gl. jemo), potem pa seveda več. Če se mi zdi vsega malo malo (recimo da stresem testenin, kar jih še imam v posodi, pa se mi ne da kombinirat, potem dam pač zraven malo več sira v omako, da je bolj nasitna. In če se ne moreš odločit, daj rajiš malo manj not, kot malo več "za vsak slučaj", če bojo pa slučajno lih danes imeli lačni dan. Če bojo lačni, lahko še vedno jejo kako sadje po kosilu ali si v skrajni sili vzamejo kruh ali jogurt ali sladoled. Torej: ko boš dala v posodo za tehtanje toliko, kolikor misliš, da boste pojedli, vzami eno pest stran. Dopovej si, da ni čisto nič narobe, če se kdaj za kosilo ne napokamo do mrtvega. Ok, če zmanjka, pa pač naredimo še nekaj za čez ali če se nam ne da, se znajdemo s suhimi rezervami (že našteta hrana, ki je ni treba pripravljat). Kar me v bistvu zanima, je, kako "reciklirati" hrano in jo uporabiti še naslednji dan v kakšni drugi obliki. - Jaz včasih nalašč oz. na njegovo željo naredim več in potem ima lubi še za naslednji dan za malico. Enostavno si pogreje v mikrovalovki. - Če je hrane za cel obrok za vse 4 (to se zgodi edino namerno pri jedeh, ki se fajn zmrzujejo), potem drugo polovico zmrznemo in imamo za enkrat, ko ni časa za nič. Če ostane samo za enega človeka in vem, da bomo šli kaj k očetu ali bo on prišel sem, zmrznem to zanj in mu dam, ko se vidimo (živi sam in se mu ne da vedno kuhat za enega, pa mu prav pride). Kar se pa recikliranja tiče: - kruh: najpopularnejši so pri nas kruhovi cmoki, lahko pa ga zmelješ v dobtine, narediš grmado, šnite/francoski toast, lahko narežeš na kocke in popečeš na maslu ali olivnem olju, da dobiš croutone, ki so zelo dobri namesto zlatih kroglic v juhi (še boljši bojo, če jih boš malo natrla s česnom ali začinila s čim drugim)... malo morje idej - palačinke: lahko jih narežeš v juho, lahko drug dan narediš skutine palačinke, ki se pečejo v pečici, lahko narediš palačinkovo torto... - testenine: lahko narediš fritato (z jajcem in zelenjavo jih zmešaš in popečeš, da se naredi hrustljava skorjica), lahko jih daš na koncu kuhe v juho ali enolončnico, lahko narediš drug dan narastek, če vam jih je toliko ostalo, pa seveda kot si že omenila v testeninske solate - riž: lahko ga daš v kruh, če ga je dovolj, naredi pečeni riž, ker je salamensko dober, nekateri ga tudi zmrznejo in potem dajo v juho, kadar jo pač delajo (mi nismo toliko na te bistre juhe, tako da navadno riž lepo odmerim s šalico in ga pojemo toliko kot ga skuham), tudi riž lahko uporabiš v riževih solatah, tudi kak rižev narastek bi lahko naredila iz njega... - krompir: pire lahko porabiš v kruhu, lahko pa iz njega narediš krompirjevo testo in iz njega cmoke ali svaljke, njoke... Lahko se še bolj zabavaš in narediš vojvodinski krompir (tiste rozete iz obogatenega krompirjevega pireja, zapečene v pečici ali ocvrte). Enako lahko porabiš kuhan krompir, iz tega lahko narediš tudi restan krompir ali krompirjevo solato. Pečen - no, ta je malo težja, ampak ta navadno niti ne ostaja. - zelenjavne priloge: lahko zmešaš s testeninami ali rižem, preliješ z jajci in smetano, posipaš s sirom in zapečeš v pečici - imaš zelo dober narastek (lahko pa začneš s surovo zelenjavo, če želiš). - paradižnikovo omako s testeninami lahko tudi spremeniš v fritato, če jim dodaš stepeno jajce in popečeš iz obeh strani v ponvi. - če ti ostane testo za kruh, lahko en dan počaka v hladilniku. Testo za testenine razvaljaj, razreži v rezance in posuši (če ti ostane od lazanje). - meso in ribe lahko daš tudi v sendvič za večerjo. Iz mesa lahko narediš kake polpete ali pa ga flikneš v vok na koncu.
_____________________________
http://vecna-optimistka.blogspot.com/
|