zmajaz
|
Obvezno zdravstveno zavarovanje si lahko plačuje, ne da bi bila prijavljena na zavodu, če si hoče prostovljno plačevati tudi pokojninsko, so pa zadeve malo bolj komplicirane in je treba izpoljnevati spodnje pogoje - velja takole: "osebe se lahko v skladu s prvim odstavkom 34. člena ZPIZ-1 prostovoljno vključijo v zavarovanje v času, ko: - so na neplačanem dopustu po predpisih o delovnih razmerjih, ki veljajo v Republiki Sloveniji;
- traja suspenz pogodbe o zaposlitvi po predpisih o delovnih razmerjih, ki veljajo v Republiki Sloveniji;
- so na dodiplomskem oziroma na podiplomskem šolanju (vključene v javno priznan sistem šolanja);
- služijo vojaški rok oziroma opravljajo naloge nadomestne civilne službe ali se usposabljajo za rezervni sestav policije;
- skrbijo za otroka, mlajšega od 7 let oziroma invalidno osebo, nezmožno za samostojno življenje in delo ali za uživalca dodatka za pomoč in postrežbo;
- opravljajo samostojno kmetijsko dejavnost na ozemlju Republike Slovenije in ne izpolnjujejo pogojev za obvezno vključitev v zavarovanje iz 2. alinee prvega odstavka 16. člena ZPIZ-1 (pogoja višine katastrskega ali drugega dohodka), na tej podlagi se vključijo v pokojninsko in invalidsko zavarovanje tudi uživalci rente iz ukrepa zgodnjega upokojevanja kmetov, na tej podlagi se vključijo v pokojninsko in invalidsko zavarovanje tudi uživalci rente iz ukrepa zgodnjega upokojevanja kmetov;
- so v skladu s predpisi o zaposlovanju, veljavnimi v Republiki Sloveniji, kot brezposelne osebe vpisane v katero od evidenc pri Zavodu RS za zaposlovanje;
- bivajo v tujini kot zakonci oziroma zunajzakonski partnerji zavarovanca, poslanega na delo oziroma usposabljanje v tujino;
- so v skladu s predpisi o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov, veljavnimi v Republiki Sloveniji, kot invalidi zaposlen v varstveni delavnici;
- so na strokovnem izpopolnjevanju ali na specializaciji po prenehanju obveznega zavarovanja;
- so v skladu s predpisi o delovnih razmerjih, ki veljajo v Republiki Sloveniji, zaposlene s krajšim delovnim časom od polnega, vendar le za razliko do polnega delovnega časa.
Po določbi tretjega odstavka 34. člena ZPIZ-1 se lahko navedene osebe v roku 6 mesecev po prenehanju obveznega zavarovanja prostovoljno vključijo v zavarovanje, če so bile v zadnjih desetih letih najmanj pet let vključene v obvezno zavarovanje. " Jaz sem tudi razmišljala o tej varianti, da bi delala prek avtorske pogodbe in si prostovoljno plačevala po 5. točki (do 7. leta otrokove starosti), ker je pri tej varianti še ta prednost, da plačuješ samo polovične prispevke, teče ti pa polna delovna doba, samo me je neslo, ker še nimam 5 let delovne dobe. Kar se vrtca tiče, pa nisem sigurna, ampak kolikor sem gledala vlogo za znižano plačilo, nikjer ne piše, da je treba priložiti potrdilo o brezposelnosti, pa tudi drugače po mojem prijavljenost na zavodu nima nobene veze - važen je DOHODEK na družinskega člana in premoženje družine. Dvomim, da se za uveljavljanje znižanega plačila vrtca zahteva prijavljenost na zavodu - naj me kdo popravi, če se motim.
< Sporočilo je popravil zmajaz -- 20.9.2009 15:42:15 >
|