MarijaPo
|
Hja, tvoja zelja je mogoce malo neizvedljiva. Arhitekti, ki ti uredijo stanovanje so izjemno dragi in ponavadi tudi ne naredijo dobro, zgleda res se kar v redu, vendar je mnogokrat prevec nefunkcionalno in kot bi bil v hotelu - ni domacnosti. Tasca je sicer dala narest arhitektu obnovo stanovanja na morju, pa je placala kar nekja miljonov za arhitekta, tako da se po moje ne splaca. Ko sem sama opremalja zdajsnje in prejsnje stanovanje sem se vzorovala po nacelu: vec glav vec ve. Naredila sem tloris obstojecega stanja - tko na papir in potem izprasala starse, moza, sodelavce, prijatelje,... v glavnem vse, ki so imeli 5 min casa kaj bi oni naredili in slej ko prej sem nabrala tok idej, da je dobro in predvsem funkcionalno izpadlo. Ce pa te skrbi, da bo bedno zgledalo, da se barve ne bodo ujemale in da bo nedomace, pa zadevo vedno lahko resis spet tako, da izprasas koga, ki ze ima lepo opremljeno stanovanje ali misli, da bi ta zofa in ta miza pasali skupaj ali ne. Pa se na kratko o minimalisticnem stilu: minimalisticen slog je, kolikor mi je znano, v najbolj prvotnem smislu sestavljen iz velikih enostavno oblikovanih kosov pohistva, torej primer minimalisticnega sloga je 60 kvadratov velika dnevna soba z belimi stenami in s popolnoma kvadratno kricece rdeco zofo. Slog je skoraj vedno omejen na velike prostore, torej ce zivita npr. v stanovanju ki je velik 70 kvadratov in ima vec kot 1 sobo, se minimalizma ze ne morete jet v pravem pomenu besede. Ta slog so potem prenesli tudi na npr. kuhinje, primer minimalisticne kuhinje je sveina Carissa ali pa gorenjeva Sigma, ali pa npr. ljubljanska japonska restavracija sushimama, ki je tudi opremljena v minimalisticnem stilu. Ta stil opremljanja ne slovi po domacnosti, kmeckosti, temvec po ravnih linijah, ostrih robov, kjer so povrsine gladke in predvsem enostavne, torej nobenih okraskov. Veliko srece pri opremljanju in le pogumno, na koncu bo gotovo dobro zgledalo. :)
|