Barbara L
|
IZVIRNO SPOROČILO: blaža naš je star pet let in ima tudi fimozo. Mažemo mu pa s kremico, ki pomaga stanjšati kožico, da bo šla dol. ne razumem zakaj hitiste z operacijami . pri našem se je znatno popravilo in samo še malo manjka, da bo šla kožica dol. res ne razumem zakaj jih obrezujete . edino kar razumem je, če ste pač take veroizpovedi, da se za to odločite, pa še to je zame težko razumljivo, pa čeprav imate vi svoje razlage, da kako je to ok. Naša pedijatrinja je rekla, da je čas za to, da se odločimo za poseg kar dolg. važno je to, da se poseg naredi pre časom, ko je že psihično zadeva nerodna, ko jih rata sram,... in so že veliki, pa se z njimi ne da o tem govoriti. Tudi po moji logiki ne more bit drugače, če tista kožica ne ovira pri uriniranju. No mislim, da bomo kmalu rešli zadevo s s pomočjo kreme. , na žalost, pa ima fimozo tudi ta mali, ki je star 10m in niti na misel mi ne pride, da bi ga kar poslala pod nož. nekateri pedjatri to vtupijo staršem, da je to potrebno in ga grejo kar obrezat. No se opravičujem, če se je moral kdo za to odločit iz kakršnih koli drugih razlogov in težav. V našem primeru nismo nič hiteli. Če sta dva zdravnika potrdila operacijo, potem jaz, kot lajek v medicinski stroki, nimam nobene besede. Pa ne, mi smo krščanska družina, tako da vera nima nič s tem. Za tvojo vednost naj ti razjasnim dva pojma (objavljeno na Med.Over.Net): ADHEZIJE - primer zaraščena kožice, za katero je uspešna pospešitev popolnega pomika kožice z mazanjem s kortokosteroidnimi mazili štiri do šest tednov, vendar navadno po otrokovem 3 letu starosti. FIMOZA - preozka kožica spolovila. To stanje je redko in ga lahko razreši le operacija (obrezovanje ali cirkumizacija, plastika perpucija). Fimoza se z odraščanjem ne izboljša, temveč jo moramo aktivno zdraviti. Če povzroča težave, je to najbolje storiti takoj, sicer lahko še nekaj let počakamo. Najpozneje do začetka pubertete in s tem rasti spolnega uda pa mora biti fimoza odpravljena. V času pubertete dečki namreč pogosto doživljajo nehotne erekcije, zlasti ponoči. Takrat je lahko fimoza zelo boleča. Razen tega lahko pride zaradi preozke kožice do poškodb in sproži se začarani krog bolečega ločevanja in zraščanja nežnega tkiva. (Članek iz Revije Zdravje) Dragi Blaž, verjamem da se tisti starši, ki se jim svetuje poseg za otroka, dobro seznanijo še z drugimi opcijami in ne hitijo z operacijo. V verske razloge za poseg se pa ne bom spuščala.
|