|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   ohlajanje
10.8.2010 9:58:21   
country
Pozdravljeni starši!

Imam krasno deklico, ki je stara 3 leta in se že da z njo pogovarjati. Ima pa kot vsi dneve, ko res nič ne sliši in nalašč počne neumnosti, za katere mislim da si zasluži eno vzgojno kazen, da se nauči da se tega ne počne.

Pri tem pa se zatakne, saj je punca brihtna in niti nima neke velike afinitete do stvari, ki jih prepovem. Zato sem se spomnila na kazen, ki sicer ne vem kako se imenuje, bi ji pa rekla ohlajanje.

Če prav razumem gre pri tem za to, da se otroka odstrani iz prostora, kjer špiči in gre na umirjanje. Kako natančno to izgleda? Ali ga daste sedet? V sobo? Ste zraven? Kako merite "kazenske" minute? Za mojo vem da ne pride v poštev da je sama, ker ne bi sedela. Če pa sem jaz zraven pa bi bilo že preveč zanimivo zanjo. Je kakšna srednja pot, ali je za tako kazen še prezgodaj? Rada bi, da mi napišete svoje izkušnje in mnenja.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: ohlajanje
10.8.2010 10:17:09   
petea
- ko počne nekaj, kar ne sme, jo opozoriš, naj preneha s početjem, drugače bo šla na ohlajanje (vedno moraš povedati, da bo sledila reakcija),
- če s početjem nadaljuje, jo brez besed odneseš na izbrano mesto, jo posedeš in brez besed odideš,
- odsedeti mora toliko minut, kot ima let, torej 3,
- v bližini jo opazuješ in se vmes tudi sama ohlajaš user posted image
- vsakič, ko vstane (in gre kaj raziskovat), jo posedeš nazaj - se zna ponoviti dostikrat, zato moraš vsaj prvih nekaj krat imeti veliko časa in volje
- čas začne po vsakem vstajanju teči znova,
- ko minejo tri minute, greš do nje, ji razložiš, zakaj je šla na ohlajanje,
- nato jo vprašaš, če ji je žal, da je naredila, kar je naredila,
- reče 'ja', jo objameš in gresta novim izzivom nasproti.

V nekaj dneh je otrok priden, ubogljiv in čudovit.

Tako je vsaj izgledalo v TV oddajah, sama še nikoli nisem izvedla celega postopka. Triletnika običajno samo umaknem v drug prostor, da se malo umiri. Jaz pa tudi.

(odgovor članu country)
Neposredna povezava do sporočila: 2
10.8.2010 10:32:22   
jajula
IZVIRNO SPOROČILO: petea

,

Tako je vsaj izgledalo v TV oddajah, ....

user posted image

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 3
10.8.2010 13:12:48   
alesha
Jaz svojo 3-letnico zaprem v njeno sobo za 3 minute. Notri se dere, joka, me kliče... samo vseeno vztrajam 3 minute. No, da ne bo kdo mislil, da jo vsak dan zapiramo... dosedaj sem jo 2x. Pri nas je bila ta kazen zelo učinkovita. Ko sem odprla vrata sem jo objela in vprašala, če ve zakaj sem jo zaprla in je vedela, ji je bilo žal, da nagaja. Če zdaj pride do kakšne take situacije, ko se noče umirit zaradi kakšne stvari, ji samo rečem, da bo šla v svojo sobo, če ne bo nehala s tečnarjenje... in je že to dovolj, se umiri.

Najina lubica LUNA - 28.05.2007
...in še ena lubica PIKA STELA - 2.5.2010

(odgovor članu jajula)
Neposredna povezava do sporočila: 4
10.8.2010 13:46:15   
J.L.
kaj pa če vam v teh 3 minutah razturijo prostor? kako geagirate takrat? 

(odgovor članu alesha)
Neposredna povezava do sporočila: 5
10.8.2010 14:02:57   
jajula
IZVIRNO SPOROČILO: J.L.

kaj pa če vam v teh 3 minutah razturijo prostor? kako geagirate takrat? 

ma mene to ne bi motlo, sam k mamo šipo na vratih, pa smo probal zapret,sam začne po vratih tolčt in me je strah da ne bi šipe polomila

(odgovor članu J.L.)
Neposredna povezava do sporočila: 6
10.8.2010 14:13:39   
Alfabeta
Pri nas ta teorija odpade... Vsekakor ni šanse, da bi ostala 3 minute (stara je 2,5 leti) v sobici. Pride tudi žnjkrat ven. Ampak po nevemkaterem izhodu in vračanju nazaj pa ugotovi, da le ne bom odnehala in pride do mene in reče:"Oprosti, ne bom več nagajala" in me objame. Pa gremo spet lepo dalje...

(odgovor članu jajula)
Neposredna povezava do sporočila: 7
10.8.2010 14:18:25   
Anonimen

- ko počne nekaj, kar ne sme, jo opozoriš, naj preneha s početjem, drugače bo šla na ohlajanje (vedno moraš povedati, da bo sledila reakcija),
- če s početjem nadaljuje, jo brez besed odneseš na izbrano mesto, jo posedeš in brez besed odideš,
- odsedeti mora toliko minut, kot ima let, torej 3,
- v bližini jo opazuješ in se vmes tudi sama ohlajaš user posted image
- vsakič, ko vstane (in gre kaj raziskovat), jo posedeš nazaj - se zna ponoviti dostikrat, zato moraš vsaj prvih nekaj krat imeti veliko časa in volje
- čas začne po vsakem vstajanju teči znova,
- ko minejo tri minute, greš do nje, ji razložiš, zakaj je šla na ohlajanje,
- nato jo vprašaš, če ji je žal, da je naredila, kar je naredila,
- reče ''ja'', jo objameš in gresta novim izzivom nasproti.

Tako je vsaj izgledalo v TV oddajah, sama še nikoli nisem izvedla celega postopka. Triletnika običajno samo umaknem v drug prostor, da se malo umiri. Jaz pa tudi.

- tko smo tudi mi delali brez tv user posted image  naš je šel na ohlajanje v posteljo in se ni smel niti dvignit, dokler nisem dovolila. seveda ni ostal sam. zraven sem sedela in ga vsakič polegla nazaj. ne glede na obljube, je moral ostat noter vnaprej določeno število minut.
- ko je bil večji, sem štela do tri, pa je potem šel (aka letel user posted image ) v posteljo
- še kasneje sem rekla samo ena (do dve in tri nisem več prišla)
- zdaj pa nimamo več teh problemov user posted image

< Sporočilo je popravil mizantrop -- 10.8.2010 14:19:19 >

(odgovor članu petea)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
10.8.2010 14:22:10   
petea
saj na ohlajanje ne rabi iti v sobo;
lahko na stopnice ali kamorkoli, kjer lahko brez povzročanja škode vzdrži 3 ali več minut. Starši pa se v tem času ne pogajajo in pogovarjajo z njim.

Seveda starš nekje v bližini nadzoruje dogajanje in otroka vedno znova poseda na izbrano mesto (stopnico, blazino, klop ...). Tako se lahko otroka umirja tudi zunaj - saj se ga da posesti za nekaj minut praktično kjerkoli.
Ravno to bi naj bila fora, da starš ne popusti, dokler ni čas za ohlajanje mimo in preživet tako, da se otrok umiri.

Drugače ve, da bo lahko še vedno izsiljeval in neupošteval navodil in pravil staršev.

No, je pa tako, da običajno otroci hitro vidijo, kdaj starši mislijo resno in kdaj jih lahko preizkušajo.
Po drugi strani pa moramo tudi starši vedeti, kdaj otroci ne morejo upoštevati pravil - če je preveč zdolgočasen, lačen ali utrujen, se bomo seveda tudi mi drugače odzvali, kot pa v primeru, da otroku 'nič ne manjka'.

(odgovor članu Alfabeta)
Neposredna povezava do sporočila: 9
10.8.2010 14:22:21   
country
IZVIRNO SPOROČILO: jajula

,

user posted image

kajneda... user posted image  Saj nekaj takega se mi zdi sem videla na tv...

A deluje na zelo živahnih in razposajenih otrocih? Ki so še toliko pametni da takoj potuhtajo kako te obrnit in toliko trmasti, da se namučiš zraven kot žival? (S tem je mišljeno metanje po tleh in polzenje iz rok.)

(odgovor članu jajula)
Neposredna povezava do sporočila: 10
10.8.2010 14:48:31   
urška
jaz mislim, da je bolje, da jo daš sedet na stol kar tam kjer si ti. ne pa da jo odstraniš iz prostora. v svoji sobi se lahko otrok hitro zaigra in po nekaj minutah sploh več ne ve, da je dobil kazen. 

(odgovor članu country)
Neposredna povezava do sporočila: 11
10.8.2010 14:53:50   
livia
Mi to izvajamo tudi pri 2 letnici. Ko začneš to izvajat včasih zadošča samo, da omeniš "A bi se šla ohladit?"

Mi nagajivko zapremo v kopalnico in sicer za toliko minut kolikor je stara.
Vem pa, da to prakticirajo tudi v vrtcu, ko nobena metoda ne prime več.

Naša 4 letnica že kako leto ni bila v kopalnici na ohlajanju, se pa 2x letno zgodi, da se ji sfuzla, če ne spi in sama reče, da se gre ohladit v kopalnico. user posted image

(odgovor članu country)
Neposredna povezava do sporočila: 12
11.8.2010 14:58:25   
tinkamarinka
no pri moji 2,5 letnici smo to metodo preizkusili 2x. Rezultat: Ko ji rečem, da naj se umiri ali gre na ohlajanje, vstane, gre v sobo, zapre vrata, zagrne zaveso in se vleže na posteljo. Ko prideš za njo, te nažene iz sobe, ko se ohladi se pride pocartat.
V bistvu odstrani tečna starša user posted image . Tako iščema z možem druge načine vzgajanja.

(odgovor članu livia)
Neposredna povezava do sporočila: 13
11.8.2010 15:06:09   
barika
naša nova metoda ohlajanja user posted image , star bo tri leta in je ta teden nemogoč. včeraj je šel prvič sedet na stol za 6 minut, (se mu je fajn zdelo user posted image ), tadrugič, ni minilo niti 5 minut pa za 3 minute na stol. Sm mu povedala, da ima kazen, zakaj .... ni da ni, mulcu se je zdelo fajn.user posted image potem pa bodi pameten.user posted image
drugače pa tole zadevo praktirciram že kakšen mesec, na začetku se je vstajal iz stola in sem mu podaljševala čas, včasih samo pomaga, če rečem, da bo šel na stol, če ne bo priden, včeraj pa ...eh ....

(odgovor članu tinkamarinka)
Neposredna povezava do sporočila: 14
11.8.2010 15:25:42   
petea
barika,
to so pa izrecno rekli, da časa NE smeš podaljševati;
odsedi svoje 3 minute (za 3 leta) in to je to.

V vmesnem času pa nobene pozornosti, nobenih pogovorov, nobene igre, nič, kar bi se mu zdelo fajn.

(odgovor članu barika)
Neposredna povezava do sporočila: 15
11.8.2010 15:29:30   
petea
seveda pa še vedno samo pametujem, ker sama - kot že rečeno - še nikoli nisem izvedla stvari v celoti

user posted image

Drugače pa - nas so včasih pošiljali stat v kot v šoli - to je verjetno po istem sistemu - da se ohladiš in umiriš, ker tisti vogal zidov pa res ni zanimiv. Sedenje na stopnicah ali na stolu je pač bolj 'prijazna' oblika umirjanja - otroka ne bolijo noge.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 16
11.8.2010 17:53:31   
barika

barika,
to so pa izrecno rekli, da časa NE smeš podaljševati;
odsedi svoje 3 minute (za 3 leta) in to je to.

V vmesnem času pa nobene pozornosti, nobenih pogovorov, nobene igre, nič, kar bi se mu zdelo fajn.

sem dala še svoji dve minuti zraven, da še sebe ohladim user posted image

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 17
14.8.2010 20:08:00   
taška30
Moji otroci so očitno izvenserijski. Ko po treh minutah (pri 3 letnici) pridem v sobo prijazno vprašat če pride zdaj ven, mi totalno razbesnjena zabrusi NE in hoče zaluputnit vrata. Niti po več minutah (ko kao naj ne bi podaljševali) še vedno noče ven in zapira vrata za sabo. V bistvu moram počakati, da se sama odloči da pride ven, takrat pa potem nadaljujemo "po postopku iz TV".user posted image
Včasih traja tudi pol ure (tri minute ha ha).

(odgovor članu barika)
Neposredna povezava do sporočila: 18
16.8.2010 13:07:34   
PapuaNG
haha, to se pa še jaz spomnim enkrat, ko so me starši v kot poslali stat. Sem brata grizla (sem pač ljubosumne sorte že od nekdaj user posted image ) in so me poslali v kot za ne vem koliko časa. Imam zgleda še danes travme, da se spomnim tega, ker je blo to že več kot 20 let nazaj user posted image

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 19
17.8.2010 20:02:39   
ThinkPink
Ko sem našo pred kratkim dala na ohlajanje v sobo, je vzela orglice, tolkla po njih in si pela: ****-li-ja je do-ma. (Od kje ji to, nimam pojma), ampak mi je bilo tako smešno, da sem se rolala od smeha na drugi strani vrat. Sem pa potem resno vstopila in ji zabičala: Tišina, dokler ne razmisliš, kako si se obnašala. Potem je res nekaj minut bila tišina. Pri nas ta metoda nekako ne ****cionira.

(odgovor članu PapuaNG)
Neposredna povezava do sporočila: 20
26.8.2010 12:02:53   
lilka
Ja moja 3 in pol letnica je tudi krasna brihtna punčka, ampak ko je ta ovenček zatrmaril,user posted image ma ohaljanje s sedenjem nekje 3 minute, ma ni bilo variante in sploh nebi dosegli cilja, ker ni ne videla in ne slišala in je padla v tako histerijo, da je bruhnila. Mi smo zdej odkrili "toplo vodo" in imamo sitem nagrajevanja, če nima izpadov ala katastrofa dobi zvečer kakšne cent za v njeno škatlo, kjer vračuje. In to pali. Zdej, zaenkrat. Drugače pa zaleže, če ji nekaj rečem in razložim, samo za tisto cviljenje smo mogli nekja izvest in smo pač sistem nagrajevanja lepega vedenja uvedli.

Atijeva gosenica in mamin sonček je naša Tinka, zdej pa imava še malega princa Ožbeja.

(odgovor članu ThinkPink)
Neposredna povezava do sporočila: 21
29.8.2010 22:37:44   
takotako
IZVIRNO SPOROČILO: jajula

,

user posted image

In kaj ko ti reče 'ne'user posted image

Moj je ta teden nemogoč. Mal pripomaga babi ker ko jaz neki rečem lahko on doseže vpričo mene pri njej. Tako da zdaj ga nesem stran od nje, ker mu pomaga z nepotrebnimi kometarji: joj kok si stroga.

Začel pa je ko sem šla jaz z njim spat pa je hotu očita in moj uleti v sobo in popusti in gre z njim spat. In pol je dve noči vidu da to ful pali. Zdaj pa se dere za vsak drek. Zdaj sem tud mojmu dopovedala da ga ne boli nič in da to izsiljuje tako da je končno dojel da je treba ukint to.

In imamo to da ga damo na ignor. Sam včasih to naredi v neprimernem času in ne neha v treh minutah. Kaj pa takrat? k se dere pol ure skup... Pa da ga ne moreš glih pustit na miru?

Pa opazla sem da sploh ne oboga. In mu je prav zanimivo k ga okregam. In on ubistvu ne razume da neki kar on bi, ne more dobit. tud če jaz to nimam. Naprimer da bi zdele ustal pa zahtevu balone... In pol mu bi rekla da jih ne morem dobit da pa če bo priden jih dobi nasljednjič. In pol bi bla histerija...

Sej to da je razvajen vem že skoz sam se mu je dal dopovedat. Iz trgovine se je dostikrat zgodilo da tud nisem nič kupla za njega... sam zdaj je pa katastrofa....

(odgovor članu jajula)
Neposredna povezava do sporočila: 22
1.9.2010 14:12:59   
barni
Jaz pa zdaj enostavno rečem: "A ne boš? Ok, potem pa nič" in se obrnem kao da grem stran. In potem se takoj premisli in priteče.

Ne vem a misli, da se vedno samo hecam, ko ji kaj rečem, da je treba narest, it, oblečt, pojest, pospravt, bilo kaj da moram potem pogosto dodat še zgoraj omenjena stavka? Nimam pojma. Samo zdaj to pali. Bomo videli do kdaj.

Ohlajat sem jo dala enkrat v sobo, pa je bila čist fertik, ko da bi ji ne vem kaj naredila. Enkrat sem ji pa samo rekla, da naj gre sedet na kavč in razmisli, kaj je naredila narobe. Pa je šla brez besed (uau?!) in potem sem jo prašala, če je že razmislila in je rekla, da je in da bo pridna. Potem je še celo popoldne govorila o tem, da je sedela na kavču user posted image  In še zdaj se kdaj spomni in mi pove, kako je morala sedeti na kavču. Ji sploh ne gre iz glave.

(odgovor članu takotako)
Neposredna povezava do sporočila: 23
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Zakaj je dobro imeti sestro?
V različnih študijah so raziskovalci prišli do zanimivega zaključka: če imate sestro ali več sester imate res srečo v ži...
Odraščanje ob babici in dedku za vnuke zel...
Če so stari starši prisotni pri odraščanju vnukov, ti odrastejo v pametnejše in bolj ljubeče osebe, so pokazale študije.

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.