urshika.k
|
Pozdravljeni, tudi sama imam osebno izkušnjo s cistami. Lansko leto spomladi mi je ginekologinja diagnosticirala dve cisti, eno na levem in eno na desnem jajčniku. Ena je bila majhna in vodna, druga pa ogromna (8x6cm) in gosta. Zato me je zdravnica takoj poslala na pregled na kliniko in nato na operacijo. Ker je bilo to pred poletjem, so me za operacijo naročili "po avgustu". Na moje vprašanje, ali je možno, da bodo izginile same, so mi odgovorili, da nikakor. Vmes, ko sem 3 mesece v rahli paniki čakala na poseg, pa mi je prijateljica priporočila naj vsaj poskusim z alternativo (natančneje akupunkturno masažo). Po oklevanju sem se le odločila in šla na terapijo - to je pomenilo 1 x na teden po 1 uro prijetne masaže z bakreno paličico. Ko naj bi bila jeseni končno na vrsti, so bili rezultati na ultrazvoku osupljivi - manjša cista je popolnoma izginila, večja, zaradi katere je nastala 'panika' pa se je zmanjšala za več kot pol in tudi tekočina v njej ni bila več gosta, temveč zgolj vodena. Tako mi je bilo prihranjenih mnogo stvari - od operacije (vsak poseg v telo je namreč napor), narkoze (ki predstavlja še dodaten stres za telo), bolečin (terapija je bila ne le neboleča, temveč zelo prijetna) do tega, da se lahko neovirano gibam po svetu in hodim v službo. Ker pa sem novinarka (delam na TVSLO), me je ta stvar začela zanimati tudi iz raziskovalnega vidika. Sedaj pripravljam prispevek na to temo in sicer bom soočila medicino z alternativo - rezultati, posledice, stroški. V ta namen iščem prostovoljko, ki je bila operirana (ti/ tvoja mama, hčerka, sestra, prijateljica, znanka...) in bi bila o posegu pripravljena spregovoriti pred kamero. Dekle se mi lahko javi na moj email urshika.k@gmail.com, najkasneje do torka 20. januarja. S tem bomo pripomogli k osveščanju javnosti in temu, da bodo ženske vedele, da obstajajo tudi drugi - neboleči načini odstranitve (nerakastih) cist. Hvala in lp, Urška
|