Mišni
|
Kupovanje ( in zato vzreja ) nerodovniških psov podpira parjenje psov, ki niso primerni za vzrejo in niso pod nobeno kontrolo Se strinjam. Jaz npr. imam višavko, rodovniško, za katero pa ne verjamem, da bi dobila vzrejno dovoljenje, ker po karakterju ne ustreza tej pasmi. Je namreč zeloooo, zelooo plašna. Ampak ker sicer zdravstvenih težav nima sem vseeno vesela, da sem kupila rodovniško. In tako bi npr. lahko tega psa parila "nerodovniško" in psički bi podedovali mamin temperament, pa od očeta bogve še katero hibo, ki bi jo imel (pri višavcih ponavai težave s kožo, ki so res grozljive, pes se pogrize do krvi ima cela področja brez dlake) in zaradi nje ne bi dobil vzrejnega dovoljenja. To je primer nerodovniških všavcev. Pir drugih pasmah je podobno. Zato jaz defintivno ne bi vzela nerodovniškega psa, ker resnično poleg tega, da je tveganje za nezdravega psa večje, spodbujaš tudi "štepanje" revčkov, ki pozneje v življenju lahko zelo trpijo. Jaz bi tako vzela ali rodovniškega, in to na način, da jih hodiš v leglo gledat, ali pa enega revčka iz zavetišča. Ravno zadnjič sem srečala eno gospo, ki ima iz zavetišča eno tako sončico, da to ne moreš verjet. Kakšen lušten kužek. Sem bila prepričana, da je mladiček, tak videz ima, pa je dve leti stara nežna psička. Jooooj, jaz sploh niti premišljevat ne smem o teh psih, ker je nevarnost, da bom res leteela po kakšnega.