RIJA*
|
IZVIRNO SPOROČILO: Spark Potrebujem nekaj informacij pri oddajanju nepremičnine. Ali ima kdo izkušnje na tem področju, saj sem jaz čisti amater na tem področju. Zanima me: - Kako je z najemno pogodbo (kaj mora vsebovati, na kaj naj bom pozorna), poglej kakšne vzorce na netu. pozorna bodi na točno opredelitev časa trajanja pogodbe, kdo nosi določene stroške, kaj je predmet najema, kdo lahko živi v tem stanovanju, plačevanje najemnine, določitev kavcije, ali imajo lahko domače živali recimo...na razloge za prenehanje pogodbe.... - kako je s prijavo začasnega ali stalnega bivališča najemniku- ali sem dolžna prijaviti stalno bivališče ali lahko samo začasno, če je pogodba za določen čas enega leta, si lahko prijavi začasno bivališče, če daš pogodbo za nedoločen čas, lahko prijavi stalno. stalno lahko prijavi tudi sicer s tvojim dovoljenjem - kako je z davkom- ali moram takoj oddati podatke na davčno, ali šele 15.01. oddam napoved. Ali se plačuje davek sproti mesečno, ali 1x letno, kot fizična oseba ki daje v najem fizični, prijaviš januarja in ti potem odmerijo dave. predlagam ti, d adaješ vsak mesec ta znesek na stran, ker te sicer sezuje - kakšne so moje kot najemodajalec obveznosti, ali smem pogledati 1 x mesečno stanovanje, če je vse ok, na kakšen način imam pregled nad rednim plačevanjem stanovanjskih stroškov. vstop v stanovanje dogovori v pogodbi in mora biti v prisotnosti najemnika. za stroške lahko zahtevaš vpogled v plačane položnice oz. njihovo kopijo, da se ne nabere....tudi to določi v pogodbi - kako je s pohištvom, ali ga moram priskrbeti ali to najemnik sam pripelje? stvar dogovora Ali ima kdo kakšne izkušnje, da ne bom grozna najemodajalka- tiranka? Na kaj naj bom pozorna? po kakšnih internih kanalih preveri najemnika pri prejšnjih najemodajalcih, če so bili....potem mogoče, da ima službo, da si sploh najem in stroške lahko privošči...ok, saj jo lahko zgubi vmes, ampak vseeno.... Hvala!
|