|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   oddajanje nepremičnine
14.4.2014 22:34:53   
Spark
Potrebujem nekaj informacij pri oddajanju nepremičnine. Ali ima kdo izkušnje na tem področju, saj sem jaz čisti amater na tem področju.
Zanima me:
- Kako je z najemno pogodbo (kaj mora vsebovati, na kaj naj bom pozorna),
- kako je s prijavo začasnega ali stalnega bivališča najemniku- ali sem dolžna prijaviti stalno bivališče ali lahko samo začasno,
- kako je z davkom- ali moram takoj oddati podatke na davčno, ali šele 15.01. oddam napoved. Ali se plačuje davek sproti mesečno, ali 1x letno,
- kakšne so moje kot najemodajalec obveznosti, ali smem pogledati 1 x mesečno stanovanje, če je vse ok, na kakšen način imam pregled nad rednim plačevanjem stanovanjskih stroškov.
- kako je s pohištvom, ali ga moram priskrbeti ali to najemnik sam pripelje?

Ali ima kdo kakšne izkušnje, da ne bom grozna najemodajalka- tiranka? Na kaj naj bom pozorna?
Hvala!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: oddajanje nepremičnine
14.4.2014 22:44:37   
RIJA*

IZVIRNO SPOROČILO: Spark

Potrebujem nekaj informacij pri oddajanju nepremičnine. Ali ima kdo izkušnje na tem področju, saj sem jaz čisti amater na tem področju.
Zanima me:
- Kako je z najemno pogodbo (kaj mora vsebovati, na kaj naj bom pozorna),

poglej kakšne vzorce na netu. pozorna bodi na točno opredelitev časa trajanja pogodbe, kdo nosi določene stroške, kaj je predmet najema, kdo lahko živi v tem stanovanju, plačevanje najemnine, določitev kavcije, ali imajo lahko domače živali recimo...na razloge za prenehanje pogodbe....

- kako je s prijavo začasnega ali stalnega bivališča najemniku- ali sem dolžna prijaviti stalno bivališče ali lahko samo začasno,

če je pogodba za določen čas enega leta, si lahko prijavi začasno bivališče, če daš pogodbo za nedoločen čas, lahko prijavi stalno. stalno lahko prijavi tudi sicer s tvojim dovoljenjem

- kako je z davkom- ali moram takoj oddati podatke na davčno, ali šele 15.01. oddam napoved. Ali se plačuje davek sproti mesečno, ali 1x letno,

kot fizična oseba ki daje v najem fizični, prijaviš januarja in ti potem odmerijo dave. predlagam ti, d adaješ vsak mesec ta znesek na stran, ker te sicer sezujeuser posted image

- kakšne so moje kot najemodajalec obveznosti, ali smem pogledati 1 x mesečno stanovanje, če je vse ok, na kakšen način imam pregled nad rednim plačevanjem stanovanjskih stroškov.

vstop v stanovanje dogovori v pogodbi in mora biti v prisotnosti najemnika. za stroške lahko zahtevaš vpogled v plačane položnice oz. njihovo kopijo, da se ne nabere....tudi to določi v pogodbi

- kako je s pohištvom, ali ga moram priskrbeti ali to najemnik sam pripelje?

stvar dogovora

Ali ima kdo kakšne izkušnje, da ne bom grozna najemodajalka- tiranka? Na kaj naj bom pozorna?

po kakšnih internih kanalih preveri najemnika pri prejšnjih najemodajalcih, če so bili....potem mogoče, da ima službo, da si sploh najem in stroške lahko privošči...ok, saj jo lahko zgubi vmes, ampak vseeno....

Hvala!

(odgovor članu Spark)
Neposredna povezava do sporočila: 2
14.4.2014 22:47:45   
Stanislava_
nič...RR user posted image

< Sporočilo je popravil Stanislava_ -- 14.4.2014 22:49:01 >

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu Spark)
Neposredna povezava do sporočila: 3
14.4.2014 22:48:39   
Stanislava_

Hvala!

Opredeli stvari pred podpisom pogodbe in v pogodbi, preveri najemnika, če lahko, potem ga pa ne guši (recimo s "kontrolami" vsak mesec), ker on tam živi. Vzemi varščino za škodo in vsevedne sosede za vse ostalo, kar bi te zanimalo. Pa zavaruj stanovanje, ker zavarovalnina pokriva tudi škodo, ki bi jo povzročil najemnik.

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu Spark)
Neposredna povezava do sporočila: 4
15.4.2014 9:43:46   
asyka
Jaz ti lahko odgovorim kot najemojemalec

Pogodbo imam podpisano za nedolocen cas z odpovednim rokom 2 mesecev. To velja tako zame kot za lastnika. To daj obvezno v pogodbo.

Najino stanovanje je bilo opremljeno, kar mi je takrat ustrezalo ker nisva imela denarja, do danes sva vecino pohistva ze dala v klet (po dogovoru z lastnikom). Ce bi danes iskala stanovanje in bii ga oddajalo dolgoeocno bi bila moja edina zahteva solidna kuhinja.

Vso opremo ki jo imas v stanovanju popisi v pogodbi.

S poloznicami imamo tako urejeno, da prihajajo na lastnikov naslov, saj ima stanovanje na firmo (pa prvotno je mislil studente met not). On jih placa in nama jih preda ob najemnini modva pa njemu denar zanje. Meni to cisto ustreza. Edino za internet imava midva.

V stanovanje ne hodi, ceprav je vedno dobrodosel. Ko pride po najemnimo stopi samo ma hodnik noce dalje. Stoji za tem, da tukaj ziviva midva. Pa glede na to da je vedno vabljem dalje nima obcutka da rabi hodit v kontrolo. Imas pa po zakonu 2x letno pravico vstopiti v stanovanje.

V naprej se dogovori tudi glede zivali. In ali podnajemmik lahko kakor koli posega v stanovanje (barvanje sten, prerazpprejanje pohistva)

The secret of life is hidden in DNA.

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 5
15.4.2014 15:58:33   
Frodo Bisagin

Potrebujem nekaj informacij pri oddajanju nepremičnine. ......

Najemna pogodba se dobi v papirnici v obliki obrazca za ca evro. Noter so vsi potrebni podatki, je pa dobro, da cim vec stvari definiras v pogodbi. Svetujem ti, da naredis pogodbo za dolocen cas in to pri notarju, z izvrsno klavzulo. Stane ca 150,00 evrov vendar v primeru neplacevanja, tezav itn... lahko najemnika takoj izselis in se izognes velikim nevsecnostim. Ob podpisu pogodbe elektriko prenesi na njega kot placnika ( na podlagi najemne pogodbe) ter ce imas upravnika le tega obvesti, da gredo poloznice na najemnika. Tvoj ostane rezervni sklad. Ce oddajas hiso to naredi z vsemi poloznicami - ti si lastnik, on je placnik ( na podlagi pogodbe, seveda). V primeru neplacevanja terjajo njega in ne tebe.

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Spark)
Neposredna povezava do sporočila: 6
15.4.2014 18:19:39   
LuLu

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

Najemna pogodba se dobi v papirnici v obliki obrazca za ca evro. Noter so vsi potrebni podatki, je pa dobro, da cim vec stvari definiras v pogodbi. Svetujem ti, da naredis pogodbo za dolocen cas in to pri notarju, z izvrsno klavzulo. Stane ca 150,00 evrov vendar v primeru neplacevanja, tezav itn... lahko najemnika takoj izselis in se izognes velikim nevsecnostim. Ob podpisu pogodbe elektriko prenesi na njega kot placnika ( na podlagi najemne pogodbe) ter ce imas upravnika le tega obvesti, da gredo poloznice na najemnika. Tvoj ostane rezervni sklad. Ce oddajas hiso to naredi z vsemi poloznicami - ti si lastnik, on je placnik ( na podlagi pogodbe, seveda). V primeru neplacevanja terjajo njega in ne tebe.

tako ja... kupit obrazec, ima vse noter, overit. Sicer izvršne klavzule ne poznam, ti jo pa priporočam, če je tako, kot je zgoraj napisano. Podnajemnik ima ogromno pravic, nikak se ga ne rešiš, nasploh, če je kak dojenček v družini ali samohranilka...
150€ je mali denar, če ti to omogoča. Tudi kako varščino si zrihtaj. V primeru neplačila pride prav.

Seveda pa ti priporočam, da si dobra najemodajalka ... take tudi imamo radi... user posted image

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 7
15.4.2014 18:24:32   
RIJA*

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

no, iz prve roke povem, da to za elektro žal ne drži. on je prvi dolžnik, če pa ne plača in mu nimajo kaj vzeti, si pa ti kot lastnik merilnega mesta na tapeti...pa še odklopijo elektriko...tak, da ti še povečajo stroške....torej previdno

Neposredna povezava do sporočila: 8
16.4.2014 13:33:01   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: RIJA*

no, iz prve roke povem, da to za elektro žal ne drži. on je prvi dolžnik, če pa ne plača in mu nimajo kaj vzeti, si pa ti kot lastnik merilnega mesta na tapeti...pa še odklopijo elektriko...tak, da ti še povečajo stroške....torej previdno

Ja, v praksi velja neka solidarnost, vendar je vseeno on prvi na vrsti, spremeba placnika pa ne kosta nic. Velja tudi psiholosko dejstvo, da je njegovo ime na poloznici in ne tovje, ko se osebekj odloca ali bi placal poloznico ali ne - posebej , ce ima.

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu RIJA*)
Neposredna povezava do sporočila: 9
16.4.2014 22:48:33   
Spark
Hvala vam za vso pomoč. Gre za mlad par, ki bo verjetno slej kot prej imel dojenčka. Kako pa je s tem ali imam še kakšne dodatne obveznosti, ali težave?

Neposredna povezava do sporočila: 10
17.4.2014 16:42:06   
LuLu

Hvala vam za vso pomoč. Gre za mlad par, ki bo verjetno slej kot prej imel dojenčka. Kako pa je s tem ali imam še kakšne dodatne obveznosti, ali težave?

beljenjee stanovanja ob odhodu OBVEZNO! user posted image

(odgovor članu Spark)
Neposredna povezava do sporočila: 11
18.4.2014 14:57:25   
asyka
Beljenje se meni zdi samoumevno. Baje sicer velja nenapisano pravilo, da moraš obvezno prebeliti ob odhodu iz stanovanja, samo če si dobil bele stene. V primeru, da je lastnik ti oddal pisano stanovanje ti kao ni treba. Ne vem, nisem imela takšne izkušnje,,,

Prihod otroka pomeni skoraj 100% preurejanje pohištva in pa malenkost bolj uničeno stanovanje, saj verjetno imaš sama otroke in veš, da jih ravno ne moreš dati v zabojnik. Pri nama bova najverjetneje lastnika prosila tudi, če si lahko jaz uredim stalno prebivališče tukaj, da bo dete lahko prijavleno na skupnem naslovu z mano...

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 12
19.4.2014 19:40:19   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: asyka
jaz uredim stalno prebivališče tukaj, da bo dete lahko prijavleno na skupnem naslovu z mano...

otrok je lahko prijavljen na naslovu skupaj (samo) z očetom;
ni obvezno, da ima takšen naslov, kot mama

(odgovor članu asyka)
Neposredna povezava do sporočila: 13
19.4.2014 19:58:23   
asyka
Ja vem to, ampak je zakomplicirano oz precej verjetno da ga ne bova mogla (niti ga pretirano ne zeliva) prijavlat na tistem naslovi, zatadi situacije ki tam vlada :)

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 14
19.4.2014 20:11:13   
LuLu

Beljenje se meni zdi samoumevno. Baje sicer velja nenapisano pravilo, da moraš obvezno prebeliti ob odhodu iz stanovanja, samo če si dobil bele stene. V primeru, da je lastnik ti oddal pisano stanovanje ti kao ni treba. Ne vem, nisem imela takšne izkušnje,,,

pusti ti ta nenapisana pravila. Pri oddaji/najemu stanovanja se to ni dobro iti. Napisat vse, magari en list preveč.

(odgovor članu asyka)
Neposredna povezava do sporočila: 15
19.4.2014 20:23:31   
petea

Ja vem to, ampak je zakomplicirano

za prijavo prebivališča otroka je isto (ne-)komplicirano, če ga prijaviš na naslovu mame ali očeta - v porodnišnici pač napišeš naslov, kamor ga prijavljaš

če bo otrok imel prijavljeno prebivališče le z enim staršem, bo samo tisti starš uradno njegov skrbnik, zato lahko ima drugi starš nekaj težav, npr. pri potovanjih v tujino, pri uradnih postopkih - ne more recimo za otroka dati vloge za osebne dokumente ipd.

(odgovor članu asyka)
Neposredna povezava do sporočila: 16
19.4.2014 20:38:43   
asyka
Aj jaz se malo nerodno izrazam, komplicirano je zaradi sestre od mojega in njenega partnerja(bolj zrt njega), ki joceta ze ker je moj tam prijavljen in imata zato baje 50€ stroskov (valda da ni res) in ce se otroka tam prijaviva se tako obesita :) sploh nocem o tem razmisljat hehe...

Ja je res glede nenapisanih pravil, ker v resnici nikoli ne ves na koga si naletel. Zato se meni zdi tudi zelo pomembna tocka popis opreme...

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 17
19.4.2014 20:44:32   
petea

in ce se otroka tam prijaviva se tako obesita :) sploh nocem o tem razmisljat hehe...

Zakaj pa ne?
Boš rešila dva problema na en mah? Otrok bo imel prijavljeno prebivališče, vidva pa dva gnjavatorja manj za prenašat. user posted image

user posted image

P.S.: Če imata taaakšneee probleme in stroške zaradi tega, lahko sprožita postopek dejanskega ugotavljanja prebivališča tvojega dragega.

(odgovor članu asyka)
Neposredna povezava do sporočila: 18
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?