|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   obred pred spanjem?
14.1.2005 21:46:58   
PIAF
Mene pa zanima, kako uspavate svoje malčke, ki so stari do enega leta in kdaj ste jih pričeli tako uspavati - ali ste jih prej, ko so bili še manjši uspavali kako drugače?:duda::duda:

Ravno berem knjigo Otroško spanje brez joka v sanje in tam priporočajo obred pred spanjem, ki naj traja vsaj eno uro prej. Jaz tega obreda nisem prakticirala, ker bi pri nas bil jokec, jokec, jokec. :((:((:((

Malega uspavam vedno na rokah. Zmučim ga z igranjem v dnevni sobi, potem začne že jokati od utrujenosti in ga vzamem v naročje, kjer mu malo pojem in zaspi po približno 10-15 minutah, ga odložim v posteljico in je to to. Ampak včasih je tako zaspan in siten, da ne zaspi tako hitro. In takrat imam tega nošenja čez glavo, ker me že hrbtenica pošteno boli.

Razmišljam ali otroci začnejo nekje pri 6 mesecih bolj dojemat, da ga na primer položiš v posteljico, si z njim, mu bereš pravljice, poješ, božaš...in potem v miru zaspi? Moj sin je zdaj star 4 mesece in če bi ga hotela tako uspavati, bi ga morala v joku, kar pa ne želim. Takoj ko ga odložim v posteljico, začne neusmiljeno jokat, nič ne pomaga, ne duda, ne pesmica, ne božanje, ne nič. Samo na roke! Saj mi je fajn, da ga pocartam in mi tako nebeško zaspi, ampak otrok je vedno težji in se bojim, da ga ne bom nosila do enega leta ali še dlje...Čez dan zaspi po enakem postopku, razen v vozičku.

Povejte mi malo ženske, je otroka lažje začeti navajat na spanje "leže", ko je malo starejši in bolj dojema? Ker meni bi bilo npr. lažje, če bi se skupaj vlegla na veliko posteljo in bi ga tam pocartala, božala, mu pela, on pa bi čez čas zaspal....Mi bo kdaj ratalo brez joka?



:zmeden::zmeden::zmeden::zmeden:
Neposredna povezava do sporočila: 1
   obred pred spanjem?
14.1.2005 22:14:32   
puri
Jaz sem mogla prvega :duda:uspavat v naročju skoraj do enega leta, čene je bil tak jok in ni hotel zaspat- ufff je blo naporno:zmeden:!

Drugi:duda:je pa čisto nasprotje, podojim ga in če ne zaspi že takrat, ga položim v posteljo, dam dudo in zaspi! Razen, če še ni tok zaspan, se začne jokat, vzamem ga ven in ga dam kar k nam v dnevno na kavč ležat, pa ga kar enkrat zmanjka!

Pri prvem sva tut pol začela kar tko, da ga dava na kavč ležat, k nama, mal se valja po kavču in se pride crkljat k meni, pa k očiju, pa spet k meni, pol pa kar enkrat zaspi, običajno vedno ob isti uri! Pol ga pa odneseva v posteljo!

S tem se mi zdi najmanj dela, pa smo vsi zadovoljni!:sloncek::sloncek::sloncek:

lp

(odgovor članu PIAF)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   obred pred spanjem?
14.1.2005 22:19:19   
Nogavička
Naša Hana je stara 7,5 meseca in jo še vedno večinoma uspavam tako, da jo pocrkljam v naročju, zraven se vrti Maček Muri na Cd-ju.

Zaspi pa zelo hitro, v nekaj minutah. Jo pa večkrat položim v posteljo, ko še ne spi trdno in velikokrat kar zaspi. Stisne se k plišastemu slončku (očitno si ga je izbrala za ninico).

Če pa se prebudi, jo pač crkljam toliko časa, da mi zaspi v naročju. Mislim, da bo sčasoma lahko zaspala tudi sama v posteljici.

Če te boli hrbet se vsedi, meni pomaga.

L.p.

Tea

(odgovor članu PIAF)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   obred pred spanjem?
14.1.2005 22:27:53   
PIAF
Joj, če pa začne jokat takoj, ko sedem. Vse mora biti v gibanju...

(odgovor članu PIAF)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   obred pred spanjem?
14.1.2005 22:32:14   
puri
PIAF, pri men je blo isto, pa ne vem, a so to že otroci taki, a jih tako navadimo:zmeden:

(odgovor članu PIAF)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   obred pred spanjem?
14.1.2005 22:36:11   
Anja167
PIAF, knjigo moraš prebrati do konca, potem ti bo pa jasno, kako... :)-

No, mi smo našega tudi vedno nosili ali pa je zaspal v naročju med dojenjem, pa sem ga potem prestavila v posteljico (tako, kot opisuješ) in sem mislila, da drugače ne zna zaspati. Potem se je zakompliciralo pri dnevnem uspavanju, ker tako ni hotel več zaspati. Zato sem začela brati to isto knjigo. In glej ga, zlomka, pomaga že samo, če jo prebereš! Namreč, tisti večer sva se po kopanju podojila, nato sem ugasnila luč in ga položila v posteljico, samo da bi videla, kaj se bo zgodilo, in ostala zraven. In ni bilo joka! In je čez nekaj časa zaspal sam! Star je bil malo več kot 5 mesecev. Nikoli prej sploh nismo čisto zares poskusili, tako da niti ni imel šanse pokazati, da zna... Ko je bil manjši, je tudi jokal, če sem ga dala v posteljico, tako da od neke točke naprej nisem niti več poskusila.

Tako da se mi zdi, da z neko starostjo bo tudi vaš to zmogel (ob rutini, pa v posteljico ga daš takrat, ko je že precej zaspan). Sicer pa v knjigi najdeš polno fint, kako ga postopoma pripraviš, da gre iz tvojega naročja. Nekaj joka pa kar pričakuj. Naš tudi malo pojokca včasih, ampak jaz tega joka ne enačim s tistim "cry it out" jokom (pri tistem otroka pač pustiš v sobi samega, naj zaspi, kakor ve in zna, pri tem si pa zraven in mu pomagaš, da zaspi, in ga celo dvigneš, če je treba). LP in držimo pesti za vse nas, da bi čim večkrat sami zaspali. :muca:

(odgovor članu PIAF)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   obred pred spanjem?
14.1.2005 23:10:51   
Jutra
Piaf, kot da bi opisovala moj problem, ki pa sem ga pred kratkim uspešno rešila.:sloncek::sloncek: O njem je bila tudi debata 4.1. pod naslovom "Večerni ritual pri dojenčkih" - preberi si različne izkušnje tudi tam, če želiš.
Moja :duda: je stara 3mesece in kar naenkrat sem ugotovila, da nas je že ovila okoli svojega prsta. Pa tako sem od rojstva pazila, da bi imeli nek red, pa obrede ipd.:( No, stopnejvalo se je do te mere,da zvečer nikakor ni hotela iti spat in je obred trajal že po pet ur:ups: in to že po tako napornih dnevih, ko imaš vsega že čez glavo. Kakor je videla, da gre v posteljo, histeričen jok:((:(

Pa sva morali iti pred tednom k pediatru in sem jo prosila za pomoč. Presenečeni mi je odvrnila, da naj gre otrok spet takrat, ko se bom odločila:ups::zmeden: Ja, in kva to pomeni?

Če veš, da je otrok sit, previt, da nima krčev, da je z njim vse OK, potem določiš obred in ko je čas za posteljo, ga položiš vanjo, tudi budnega. Logično, da bo protestiral. A moraš vztrajati in ga NE SMEŠ VEČ vzeti ven. :) Otrok mora dojeti, da je čas za spanje, predvsem pa potrebuje red. In kot sem videla pri svoji punčki, je bila zelo dojemljiva in brihtna že pri 2 mesecih, pa sem se vseeno pustila speljati na led.

Začeti je bilo zelo težko:(( Od tebe zahteva močno psihično pripravljenost in vzdržljivost. Prvi dan se je :duda: jokala 1,5 ure. Jaz sem jo medtem božala, lubčkala, tiho prigovarjala, dudo not, pa ven, pa spet not, pa njenega pajacka zraven, pa stran...vse mogoče. Na koncu je od utrujenosti končno zaspala:bravo: Jaz pa sesuta do konca. Drugi dan isto, tretji dan, o groza:((:(:hudicek:, četrti dan za 50% bolje in točno po enem tednu je dojela, da zdaj bo pa samo še spanje. To noč tudi nisem bila več vseskozi ob njej, ampak sem jo tudi na skrivaj opazovala in posegla, če je bilo treba. :duda: naj bi se navadil spati tudi brez dude, ampak včasih jo naša rabi, včasih pa ne.

Tako, da BREZ JOKA NE BO ŠLO!:hudicek: Pa če ti je prav ali ne. Jaz sem videla kam to pelje in bila sem odločena, da se vsedem še na zadnji vlak, ki ga imam. Pri 6, 12 mesecih se mi zdi absolutno prepozno.
:)

Zelo je pomembno tudi to, da :duda: spi v svoji postelji in če je le mogoče tudi v svoji sobi.:) Vem, da temu marsikdo ugovarja, so pa tudi starši, ki imajo srečo pri uspavanju z otroci.

Samo od tebe in tvojega moža/očkata je odvisno, kaj si želita zvečer:love: Morda vam bo pa ljubše biti skupaj tudi do enajstih zvečer. ODLOČITA SE:)

Še to, doslej je :duda: hodila spat ob 23, zaradi praznikov tudi do 24ih. No, po novem pristopu pa že ob 21ih - brez hudega joka.

Pa srečno (pa sorry, če sem bila predolga):sloncek::sloncek::sloncek::sloncek::sloncek::bravo::bravo::bravo::bravo:

(odgovor članu PIAF)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   obred pred spanjem?
14.1.2005 23:40:58   
Annny
Barbara, ali jo dojiš? Kako pa je s tem ponoči- sploh, če spi v svoji sobi?
Imate elektr. varuško? Joj, pri meni je problem tudi v tem, da se ponoči enostavno ne morem zbuditi za dojenje, če nimam tamale zraven sebe v postelji...smešno, kaj
:zmeden:

Lp

(odgovor članu PIAF)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   obred pred spanjem?
15.1.2005 11:40:47   
tesa
Z eno besedo Težko!:(
Vse smo že probali, da bi zaspal sam od sebe pa nikakor ne gre. Revež se tko dere, da ne zdržim in ga vedno vzamem iz posteljice.
Je pa težje zato, ker ne mara ne dude ne flaške:zmeden:
Jaz ga uspavam tako, da ga podojim in potem zaspi.
Mož pa ga nosi ali pa položi na posteljo in ga crklja, trese....
Jaz tudi upam, da bo sčasoma sam od sebe spoznal, da se da zaspati tudi na drug način.
lp:miska:

(odgovor članu PIAF)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   obred pred spanjem?
15.1.2005 12:33:57   
Jutra
Annny,:)
Najprej :bravo:, tvoja Naja je en dan starejša od naše Zarje;)
Dojim polno, vendar morda z eno razliko od ostalih doječih mamic:) Zjutraj si višek mleka stisnem in ga dajem zvečer še poleg dojenja, zato, da je :duda: zares sita. In tako delam že od drugaga tedna starosti, ko je prvič prespala noč (23-6ih). No pri treh tednih je že redno spala celo noč (z nekaj izjemami). :bravo:
Do njene posteljice je le nekaj korakov. Sprva smo spali pri na stržaj odprtih vratih, zdaj pa njeno sobo kar zapiram, da se ne zbudim ob vsakem njenem drežljaju, kot je bilo to v začetku;) (hja, če bi bila trdnega spanja, potem....)

Da ne bo zgledal vse popolno:ups: Tudi naša :duda: kdaj še vedno zaspi ob dojenju in spi naprej tudi, ko jo položiš v posteljico;) A po novem sistemu, če se potem v posteljici zbudi po nekem času, ni več tistega groznega dretja. :)

Je pa res, da če se otrok zbudi po eni uri, ko si ga dal spat za čez noč, ni sit in takrat da je treba še nahraniti in jasno, dati ven iz posteljice, drugače pa naj se ga ne bi več jemalo ven. Ker, če :duda: z jokom to doseže je zelo :):bravo:, če jo pri tem še nosiš, je zanjo to še večji :bravo:, da jo pa greš dojit, je pa sploh zadetek na loteriji:)-

Saj pravim, probala sem vse mogoče, želim imeti red in vložila sem veliko živcev v to metodo.8) Za naju z možem je pomembno, da imava del večera tudi samo zase, za :duda: je pa dobro, da gre spat ob neki normalni uri. S časoma jo bi rada na vadila na ob 20ih.
In zanimivo, prej je v povprečju spala 7 ur, zdaj pa 9. To je pa res neverjetno. edino enkrat je trdno zaspala že ob 19ih, pa mi je bila njena budnica oz. lakota ob 5ih zjutraj le malo prezgodaj8) Tak, da vsak na svoj na čim, samo da je cela family potem :)

Pa lep pozdrav.

P.s. nočem pametovati, a rada sprejemam dobre nasvete drugih in rada jih posredujem tudi naprej, če imam pozitivne izkušnje.:sloncek::sloncek::sloncek:

(odgovor članu PIAF)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   obred pred spanjem?
15.1.2005 13:07:38   
Tinna
Tudi mi smo se navadili na red in že tri tedne poteka naš urnik spanja nekako tako:
Zadnji obrok mu vedno dam ob 20ih in seveda nadomestek ali moje iztisneno mleko, ki sem ga na začetku zmrzovala, ko ga je bilo še na pretek. Ko Luka podre kupček seveda še ne zaspi a jaz ga lepo položim v posteljico mu vključim vspavanko in zelo rad opazuje medvedke na stropu. Vključim baby alarm ter grem ven iz sobe. Po približno desetih minutah lahko pa tudi dvajsetih, ko on klepeta sam s sabo zaspi. K sreči se je pri nas to obnesno že prvi dan brez joka in upam, da bo tako še naprej. Res pa je , da se potem zbudi še enkrat ponoči, ker je lačen okrog 4ih. Potem se podojiva in zaspiva do osme ure.
Luka bo čez en teden star štiri mesece.
Barbara 2004 koliko pa je stara tvoja punčka? Kako pa si dosegla, da ti spi kar devet ur v enem kosu?

:sloncek:Lp:sloncek:

(odgovor članu PIAF)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   obred pred spanjem?
15.1.2005 17:26:50   
Jutra
Tinna, tvoj Luka je pa tocno 3t. starejši od naše Zarje:bravo:, torej si glede na starost :duda: začela istočasno z večernim obredom. ;)

Meni so povedali, da ko ima :duda: 4kg, je sposobna prespati celo noč, če je pred spanjem zares sita.:love: Naša se je že rodila z 4060g in šla iz porodniošnice z 4kg.

Kako mi je ratalo? Hm, :zmeden2: veliko je tudi v psihi. Jaz sploh nisem dvomila v to, da ne bi spala celo noč, če vse poštimam, kot je treba. Mal je pa tudi sreče.;)

Za nočno zbujanje pa pravijo: isto - potrpežljivost in vztrajnost. :zmeden: Ko joka, greš k njemu, daš dudo, tiho prigovarjaš, nekajkrat pobožaš.... Ampak, tega pa res še nisem prekticirala, :ups:, mislim, pa da je ponoči to težje, kot zvečer, ko še ne spijo vsi in ni še smrtne tišine, pa manj si utrujena...:(

Samo tvoj Luka tudi spi 8 ur v enem kosu:bravo: Mogoče pa bi ga kdaj poskusila dati spat kakšno uro kasneje, da bi se vse skupaj zamaknilo:zmeden:

Predvsem pa je fajn, da se pozno popoldne in zvečer dobro naje, pa da je utrujen od igre. Mi našo :duda: kar zmučimo.:) Samo res, no, tako so si različni...8) Vsak :duda: je svet zase in pri vsakem so kakšne prednosti.

Slabost pri naši :duda: je to, da zelo težko sama zaspi tudi čez dan:(( Včasih rabi ful pozornosti, pa tudi dojenje za uspavanje (pa čeprav potegne le 5x, kar se mi ne zdi glih kul) in redki so dnevi, ko spi dopoldne 1-2 ure in popoldne 2-3. Če čez dan ne more spati, uf smo tečni:hudicek:

Nikjer ni idealno, gotovo pa se pri vsakem :duda: najde toliko plusov, da so starši lahko zadovoljni in veseli.9nebesa

Še to: ko ti enkrat pogruntati sistem, se hitro podre, ker je malo bitje že spet korak pred teboj in si primoran vklopiti svoje možgančke za reševanje novih problemov. Ne vem, kako bo takrat, ko bodo začeli rasti zobje?!?
Lp, Barbara:sloncek:

(odgovor članu PIAF)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   obred pred spanjem?
15.1.2005 20:07:57   
Anja167
PIAF, ti le preberi knjigo najprej do konca, ker vidim, da si bolj mehkega srca in ti bodo nasveti Pantleyeve gotovo zelo blizu. Naj povem še, da jaz verjamem tej avtorici tudi glede tega, da naj bi bili dojeni otroci zmožni prespati sami "celo noč" pri enih 9 mesecih (+ moj mož pravi, da od mleka pa že ne moreš biti sit, vsaj ne dolgo). Glede adaptiranega mleka pa bi rekla, da rajši ne dodajaj, če ti ni res velika nuja spati. Rajši pogruntaj, kako bi se s čim manj napora zbujala čez noč, da jo podojiš, kot pa da ji začneš dajati še flašo in čez nekaj tednov nehaš z dojenjem, ker ti tamala začne zavračati dojko... No, kaj pa vem... Vsak po svoje. Čim več uspeha pri kakršni koli metodi.

(odgovor članu PIAF)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   obred pred spanjem?
15.1.2005 20:23:39   
HuAnita
Piaf,
ko si omenjala uspavanje leže - sem pogruntala, da naši :muca: sploh ne paše uspavanje na rokah in nošenje (ker sem jo včasih nosila tudi 5 ur, ona pa budna in nenehno v joku). Nek ponedeljek, ko je bila stara cca 2 meseca (zdaj je točno 3,5m) in atija kot ponavadi ob ponedeljkih zaradi službe ni bilo do pozne noči domov, enostavno nisem mogla več! :( Roke so me skelele, parv tako hrbet. Po dojenju leže sem ji dala roko pod glavo, jo stisnila k sebi in je takoj zaspala, seveda tudi jaz. Potem sva nekaj časa prakticirali uspavanje na moji postelji leže, ob pravljici lai petju, pa ji je očitno šlo na živce, ker zdaj me odriva, če ji pred spanjem kaj preveč prčkam... Lepo jo dam po zadnjem dojenju v njeno posteljico, dudo v usta, pa pleničko si ovije okoli rok in spi... Je pa problem pri tem, da bi šla po novem spat že ob 17.00, pa jo nekako držim pokonci še kako uro in pol. Spi do cca 1.00, hja, 2. del noči je pa bolj problematičen, še nisem pogruntala.
Nisem pristaš jokanja pred spanjem (čeprav tudi naša :muca: pojoka), ti pa se odloči. Bi rekla, da sem premehkega srca...


Lp,
Hu:hudicek:Anita

(odgovor članu PIAF)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   obred pred spanjem?
17.1.2005 13:08:59   
Jutra
Piaf, res nisem mogla prej do interneta:(
Ko :duda:npoložim v posteljico, še vedno malo pojokca, ampak to ni nič s tistim dretjem prej. :)
Da ne bo nesporazuma. Meni ni do tega, da :duda: Logično je, da edino z jokom lahko izrazi svoje želje in potrebe. Na to se mora vsak starš odzveti.;)
Sem pristašica takšnega odnosa do dojenčka: nuditi mu vse, kar potrebuje (hrana, čistoča), velikooo ljubezni in topline, pa tudi nek red mu je potrebno vzpostaviti. Vsak :duda: ga potrebuje, samo, da se je potrebno vsskemu na svoj način prilagoditi glede časovnega razporeda.:)
Jaz verjamem v to, da če že :duda: navajaš na nek red in rituale, tudi kasneje s tem nimaš težav (ko je že v šoli).
Zato daleč od tega, da bi svojo :roza::duda: zanemarjala. Čez dan se ji maksimalno posvečam, a večere hočem imeti tudi za sebe in moža. Tudi najin odnos ne sme trpeti. Posledice se lahko pokažejo kasneje...:zmeden:

Še to: ;) Dobra mati je tudi spočita mati. Če je kronično utrujena, to občuti tudi otrok, pa če se še tako trudi zanj. Zato, če se le da, je fajn, da se čez noč naspi (skupaj z očkom). Če sama ne bi imela te sreče, da bi mi :duda: spala čez noč, ne bi pomišljala dodajati adaptirano mleko. Je pa to stvar osebne odločitve, kajti vsak si izbere sebi najprimernejši način. :)

Priznam, da tiste knjige, o kateri je trenutno govora, nisem prebrala, moram pa reči, da se z avtorico ne strinjam, da lahko otrok prespi noč šele pri 9 mesecih. Okoli sebe imam veliko primerov, ki negirajo to trditev.

Piaf, glede napanjanja imaš prav. Poskrbi pred spanjem za čimveč kupčkov in to, da se otroček čimbolj "sprdi".

Pa LP vsem skupaj:)

(odgovor članu PIAF)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
video
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?