Magi*
|
Pozdravljene vse nosečke! imam eno vprašanje za vas, posebej za tiste, ki vas tare sindrom nemirnih nog. za začetek naj povem kaj sploh to je, morda se še katera prepozna v simptomih. SNN (ali restless leg sydrome) je nevrološka motnja, ki povzroča specifične probleme. ko se telo umiri oz. ratamo zaspani, naše noge postanejo nemirne. imamo občutek, kot bi nekaj gomazelo po njih (nekatri pravjio, da jih po nogah trga), kar naprej jih moramo premikati. gibanje oz. premikanje nog zadevo omili, a le za čas, ko migamo. potem pa jovo na novo. ta motnja prizadane tako moške, kot ženske, se pa bolj pogosto pojavi pri ženskah v času nosečnosti. po porodu simptomi običajno izzvenijo v parih mesecih. zakaj vam to pišem? sama imam SNN, pojavil se mi je že pred prvo N, čeprav je bilo tisto NIČ v primerjavi s težavami, ki so se začele nekje v 7. mesecu nosečnosti. zadnje 3 mesece nisem zaradi tega problema NIČ spala, ne podnevi, ne ponoči. bila sem čisto obupana, zdravniki so me pa odpikali z nasmeškom češ, da nespečnost v nosečnosti ja normalen pojav. eden me je celo napotil k psihiatru... tudi nek forumski dr me je odslovil kot "zmešano ženšče", čeprav je malo zatem priznal, da je SNN zares nevrološka motnja in ne le konstrukt neke obupanke. vse to, dokler nisem slučajno našla pot do enega nevrologa, ki mu je bilo takoj jasno v čem je problem. in če ste se našle v mojih opisih, potem vam povem še, da to stanje lahko tudi bolj ali manj uspešno upravljamo - odpraviti se ga pa žal ne da. predvsem lahko same skrbimo, da imamo dovolj železa v krvi (to preverimo z vsebnostjo hemoglobina, kot tudi železa v serumu - železo, ki je naloženo v tkivih), da jemljemo dodatni kalcij, magnezij in folno kislino skozi vso nosečnost. zraven paše seveda zdrav način življenja, da se zvečer ne prenajemo, da vsak dan telovadimo. zvečer topel tuš in sprostitvena masaža ter smuk v posteljo. meni je taka rutina pomagala preživeti prejšnjo N in upam, da mi bo tudi tole. zdaj me pa zanima ali ima še katera tak problem, kaj (če sploh kaj) naredi glede tega? kaj vam pomaga? PS: upam, da vas ima tak problem zelo malo, po drugi strani si pa želim spoznati še kakšno sotrpinko