|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   noseča in kmalu brezposelna :-(
7.11.2006 20:10:07   
Anonimen
Pozdravljene!

Sem nekaj časa iskala odgovore na moja vprašanja, pa sem dobila toliko različnih, da... user posted image user posted image user posted image

No, moja situacija je taka: zaposlena sem oz. bom 9 polnih mesecev (od aprila 2006 do 1.1.2007) in takrat se mi pogodba izteče in ne podaljša, kar pomeni, da pristanem na zavodu, celih 17 dni pred mojim PDP (22.2.), user posted image user posted image user posted image čeprav sem v tem podjetju delala več kot eno leto (prej preko štud. servisa). Sem tudi samska - z mojim dragim nisva poročena (k sreči (zaradi dohodkov) - in na žalost (zaradi prihajajočega otrokca))user posted image

Zanima me, do katerih dohodkov, prejemkov ali kakorkoli sem upravičena kot samohranilka, brezposelna oseba? Naj še dodam, da z mojim nisva prijavljena na istem naslovu.

Na kaj vse moram biti pozorna? Kakšno birokracijo bom morala terjati, vlagati...ipd, ko bom po novem letu letala z zavoda za brezposelne do CSD...? Mi lahko katera pomaga z vsaj približnimi napotki? Sej nekaj že vem, sam zanima me, kaj je prav in kaj ne? Vaše izkušnje skratka... VAM BOM VSEM HVALEŽNA! Mogoče bomo pa še kateri punci pomagale... user posted image

P.S.: Pa prosim da tisti biserčki, ki mislite pametovati o davkoplačevalskem denarju, izkoriščanju države ker nisva poročena in podobno ne pišete svojih komentarjev tu spodaj, ker niso potrebni. Pa brez zamere!
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: noseča in kmalu brezposelna :-(
7.11.2006 20:15:50   
Anonimen
Aja, pa še nekaj:

ali lahko moj delodajalec zahteva od mene delo ob sobotah in nedeljah (ker sem v trgovski stroki), da si zapolnim nekaj ur minusa, poleg tega bom pa svoj dopust, katerega sem izkoristila samo 6 dni, preostalega - 17 dni, ki mi je še ostalo, podarila firmi??? November in december sta pač meseca, ko si trgovci največ obetajo, zato ni govora o koriščenju dopusta user posted image

Aja, zamenjava za mene pa je predvidena šele okoli 20 decembra. Če bom zdržala 7-8 urno stanje in streženje strankam se pa ne vprašajo... user posted image

No, upam, da mi boste čimprej odgovorile, da ne bom zamudila kakšen rok za oddajo kakšne vloge ali podobno...  Pa upam, da ostale nimate takih težav!

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
7.11.2006 20:30:49   
Tasika
Torej ti pogodba poteče po nastopu porodniške (17 dni pred pdp, 28 dni pred pdp pa nastopiš porodniško)? Če je tako, dobivaš porodniško normalno, za izračun se ti upošteva pa tvojih 8 mesecev (ali pa celo 7 - osdvisno kdaj boš oddajala papirje), ostalo pa mislim da minimalna plača (tukaj naj me katera popravi če se motim).
Glede prejemkov samohranilk ti bodo pomagale ostale. Jaz le še okrog dopusta. Načeloma ni ovir za delo nosečnice ob sobotah in nedeljah. A minus ur pa ne bi mogla menjati za dopust? Ker jaz ga ne bi kar tako dala. V vsakem primeru ti ga mora plačati, če ga ne moreš koristiti, norma je tako kot nadure, torej osnova + 50%. Ampak zakonskega določila pa ni glede tega.

Toliko zaenkrat od mene, če se še česa domislim, napišem.

Lep pozdrav
tasika

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
7.11.2006 21:12:45   
sazi
Tule mi nekaj ni jasno s temi datumi.
PDP imaš 22.2?
službo do 1.1.?
Če je tako, potem mi ni jasnih tistih 17 dni pred PDP. Daj napiši, če si se kje zmotila.
Drugače pa toliko:
če si ob zaposlitev pred nastopom porodniške (v tvojem primeru torej nekje 25.1. mogoče sem za kak dan falila), ti porodniška žal ne pripada, ker v zadnjih treh letih nisi bila zaposlena 12 mesecev, dobiš pa starševsko nadomestilo.
če pa si zapolena na dan nastopa porodniške, ti pripada porodniško nadomestilo in sicer v povprečju tvojih 8 ali 9 plač (pač odvisno od datumov izplačil in oddaje papirjev na CSD) za preostale mesece pa se ti šteje zajamčena plača.

Dopust: delodajalec ti ga je dolžan omogočiti izkoristiti, v nasprotnem primeru pa ti ga mora izplačat. Glede manjkajočih ur žal ne vem.

Če poznaš kogarkoli, ki ima kakršnokoli firmo se pzanimaj, če bi ti lahko šli toliko na roko, da te zaposlijo za mesec ali 2 (ali kolikor ti pač manjka do nastopa porodniške), da boš ob nastopu porodniške zaposlena. Predvsem je pomembno, da si na dan nastopa zaposlena, pa četudi se uspeš ponovno zaposliti dan pred nastopom porodniške.

No, upam, da ti uspe.

O dohodkih "samohranilk" ne vem nič in ta del debate raje izpuščam...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
7.11.2006 21:35:38   
Anonimen
Ma jojjj....sem zabluzila totalno user posted image

Mislila sem, da se mi pogodba izteče cca. 17 dni pred nastopom moje porodniške (PDP pa je 22.2.)

Se opravičujem za zmoto!

(odgovor članu sazi)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
7.11.2006 22:53:34   
sazi
Škoda za teh 17 dni. Res imaš smolo.
Žal ti več ,kot sem ti napisala zgoraj ne vem povedatiuser posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
7.11.2006 23:11:45   
Anonimen
Pogodba o zaposlitvi se ti torej izteče 01.01.2007, PDP pa imaš 22.02.2007 - če sem prav razumela oz. prebrala.
Porodniški dopust bi (če bi bila zaposlena) nastopila 28 dni pred PDP, torej 25.01.2007. Zate je to žal dobre tri tedne prepozno. Edina varianta, da "rešiš" dohodek, je ta, da greš še pred iztekom pogodbe o zaposlitvi na bolniški dopust. Za nosečnice takorekoč pred porodom to načeloma ni problem (čeprav upam, da je s tabo in z otrokom vse v redu). V tem primeru prejemaš bolniško nadomestilo, z bolniškega pa greš direktno na porodniški dopust. Pogodba o zaposlitvi se ti vmes sicer res izteče, vendar moraš ti porodniško vseeno prejemati, ker se ti pravic iz pogodbe o zaposlitvi (in tistih iz starševskega varstva) ne sme prekiniti, saj vmes nisi (oz. ne boš) prišla v službo. Ko pa si na bolniški ali na porodniški, ne smeš biti za nič od naštetega oškodovana.
Kakšno porodniško bi ti prejemala v tem primeru, ne vem. Za 8 mesecev zaposlitve bi ti računali povprečje plač, za preostale 4 mesece (ker gledajo na dohodke 12-ih mesecev pred nastopom porodniške) pa bi za povprečje vzeli minimalno plačo. Kot porodniško ti potem izplačujejo povprečje vseh teh dohodkov.
Če ti ne bi uspelo iti na bolniško, pa je drugače. V tem primeru si brezposelna in ti pripada namesto porodniškega nadomestila samo starševski dodatek (prve tri mesece). Po treh mesecih pa lahko zaprosiš še za razliko do polne vsote DSP-ja (če si upravičena, dobiš cca. 7 jurjev).
Od otrokovega rojstva dalje ti zanj pripada otroški dodatek (seveda pa s partnerjem ne pozabita na podpis očetovstva in na dogovor o preživnini). Če boš zaposlena, izračunaj na strani CSD Šiška, koliko bi dobila. Če pa ne boš, ti pripada najvišji otroški dodatek. In če ne boš zaposlena, ti za otroka pripada še polna DSP (dobrih 14 jurjev).
Odvisenod višine tvoje morebitne porodniške pa je tudi dodatek za samohranilko. Pri porodniški ga najverjetneje ne bi dobila, ker bi presegala cenzus, pri starševskem dodatku pa bi ga zagotovo. Je enak višini DSP-ja za otroka, torej dobrih 14 jurjev.
V vsakem primeru, ne glede na zaposlenost, ti seveda pripada paket za otroka ali pa finančno nadomestilo paketa (dobrih 57 jurjev), če pa si iz Ljubljane, lahko takoj po otrokovem rojstvu zaprosiš še za pomoč ob rojstvu od Občine. Le ta pripada vsem tistim, katerih dohodki ne presegajo cenzusa ali pa ga presegajo za največ 20%. Najverjetneje bi bila ti, kot samohranilka, do tega upravičena v obeh primerih (kot zaposlena in kot brezposelna). Znesek je cca. 63 jurjev.
In to je pravzaprav vse. Plus preživnina, seveda, katera bo pa tako ali tako samo navidezna.

(odgovor članu sazi)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
8.11.2006 7:40:37   
blue sky
Jasna, moja zgodba je podobna tvoji. Jaz delam trenutno še preko javnih del do 31. decembra 2006, pDP pa imam 2. marca. Zdaj čakam novico, ali me bodo zaposlili za določen čas ali pa bom lepo odletela na zavod kot brezposelna oseba 1 mesec pred porodniško.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
8.11.2006 11:14:09   
Anonimen
Hvala vsem, ki ste si vzele čas za odgovore!
Kerensa tebi pa posebej user posted image user posted image user posted image Tole je bilo res izčrpno, hvala še enkrat!

Bluesky, a ni tole bedno? Da se v takem sladkem pričakovanju sekiraš zaradi takšnih stvari? user posted image user posted image user posted image

Poleg tega sem danes še dobila "obvestilo", da ker imam nekaj ur minusa (sobotni delavnik je le 4 ure, v mesečno realizacijo se pa šteje po 6 ur), bom morala preden odidem oz. dobim knjigo še oddelati te nadureuser posted image Kaj se pa zgodi z mojim dopustom, ki sem ga uspela koristiti le 6 dni, ostalo ga je pa 17 dni??? Propade!!!!Kaj pa regres??? user posted image user posted image user posted image

Sej res ne morš verjet! user posted image

(odgovor članu blue sky)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
8.11.2006 13:23:21   
Tasika
Če dopusta ne moreš koristiti (v trgovinah je to decembra res problem), ti ga morajo plačati. Nujno. Regres pa tudi moraš dobiti. Pošlji pisni zahtevek priporočeno in zahtevaj pisni odgovor. Ni vrag da jih ne bo malo stisnilo. Na tvojem mestu jaz ne bi pokrila minus ur dokler tega ne urediš.

Lep pozdrav
tasika

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
8.11.2006 13:34:12   
sabini
Maš pa še ano varianto ki jo nobena ni povedala, če si bila v zadnjih 3.letih zaposlena vsaj 12.mesecev ti pripada za izračun za osnovo porodniške 55% minimalne plače plus vsak mesec 2%., če si bila v teh treh letih zavarovana. se pravi če si bila vseh 36m zavarovana se šteje vsak 2% v vseh mesecih to je tud ena varianta če seveda izpolnuješ ta pogoj . Samo ne smeš biti zaposlena ali pa v bolniški pred nastopom porodniškega dopusta kar v tvojem primeru boš!!!

Tako naj me katera  popravi ampak to je 1oo% res

(odgovor članu Tasika)
Neposredna povezava do sporočila: 11
8.11.2006 14:42:33   
sazi
Sabini, mislim sicer, da tole tvoje drži, samo če je pred to pogodbo že 1 leto delala preko študenta dvomim, da je bila zaposlena 12 mesecev v zadnjih treh letih. Sicer sem pa o teh 12 mesecih v zadnjih treh letih že zgoraj napisala.

(odgovor članu sabini)
Neposredna povezava do sporočila: 12
8.11.2006 19:30:42   
sabini
aja sorry nisem vse vidla oz. brala samo vem pa da je to res ker sem si sama urejala samo pride dosti manj kot če se šteje dohodek zadnjih 12 mesecev je pa tud res kakšni so bili dohodki v zadnjih 12 mesecih koliko visoki....

v vsakem primeru nekaj bo dobila samo priporočam čim več naj se pozanima kaj vse lahko dobiuser posted image user posted image user posted image

l.p.user posted image   PDP 1.december  

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 13
8.11.2006 19:54:31   
Anonimen
Nisem bila zaposlena, tole je bila moja prva zaposlitev na delovno knjigo. Pred tem sem bila redna študentka in sem opravljala dela samo preko štud. servisa. Tako da bo teh 9 mesecev moja edina delovna doba pred nastopom porodniške.user posted image

Hvala vseeno za odgovore. Se bom pa še pozanimala na zavodu, če bojo hoteli kaj povedati, ker so tud tam včasih čudni...user posted image

(odgovor članu sabini)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?