|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   noče lulat
19.12.2010 17:43:39   
maktub
vem da ste to temo ze 10000x obdelali ampak moj problem je sledeč... sin je star 2 leti in 8 m in se že od poletja matramo ga dat na kahlico.... zdaj že kak mesec imamo takole: ko vstane, ko ga previjem, ko pride z vrtca, preden gremo ninat mu rečem no gremo lulat in siba in res lula.. no pa sem se en dan odločila da ga pustim v gatkah in kot sem rekla.... vsake 5 min kdaj tudi več sem ga vpr. če gremo lulat ali kakat in vedno reče ne.... ko ga vpr. kje se kaka in lula? v skoljki ali kahljici mi reče..torej on ve kje se to more delat.. ampak glej ga zlomka... v roku 10 min je bil 4 x polulan in se pokakal se je.. ko sem mu slekla gatke in mu mokre pokazala sem rekla.. kaj je to sedaj?...zakaj nisi povedal mami...  in mi je lepo povedal da je pač  lulal in se smejal.....
jaz nevem zakaj mi ne pove sam ko ga kaj tisči?.... jaz sem čisto obupala res... točno ve da je naredu narobe,,točno ve kje se tole dela ampak ne in ne.. pa ne da nebi hotel it ampak ne reče.. ker ko ga dam jaz gre zelo rad lulat...
naj počakam do poletja.. ampak mi je ze tko nerodno vsi v njegovi skupini so brez pleničke pa se med starejsimi je... v vrtcu hodi z vzg. na wc kot doma od januarja...
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: noče lulat
19.12.2010 18:01:43   
Petraa
Ni treba bit nerodno.
Menim da preveč pompa delaš od tega in da ga vsake 5 min sprašuješ . Verjetno ne začuti pravi čas in se zato polula oz. mu vteče. Ko so bili v plenički so lahko lulali vsake 3 min in jim ni bilo treba razmišljat kdaj lulat. Na začetku je tako da je treba dajat otroka večkrat na stranišče. kasneje se naučijo da lahko tudi zadržijo. Daj ga lulat na 20 min. za kakanje je pa nam večkrat vteklo na začetku

(odgovor članu maktub)
Neposredna povezava do sporočila: 2
19.12.2010 18:04:53   
picola1
Pri nas je bilo isto, velikokrat tudi še, ko je bila tok stara kot tvoj. zdej je 3 pa še par mesecev in se še vedno včasih zgodi, da jo vprašam, če jo mudi lulat (kadar recimo veliko spije ali pa kadar se kaj ful zaigra) in mi reče, ne, bom povedala...čez par minut pa luža...
Jst mislim, da pač njegov mehur še ni čisto zrel za to, da bi se spomnil pravi čas...sploh ko praviš, da gre s tabo zelo rad lulat, sam pa ne pove...
Ne sekiraj se zaradi vrtca, sicer verjamem, da ti je malo neprijetno, ker so že skoraj vsi brez pleničke, ampak sprijazniti se boš morala, da bo pač na tem področju rabil malo dlje kot ostali. Je pa zato morda na drugih področjih hitrejši kot ostali. Tako to je.
Jst se ne bi sekirala, sprosti se pa se bo morda tudi mali sprostil, mogoče vidi, da ti s tem malo dvigne pritisk pa včasih še zanalašč noče povedat...(ena vrsta iskanja pozornosti ali kaj takega, kaj pa vem).

user posted image

Indijanska prerokba: Šele, ko boste posekali zadnje drevo, zastrupili zadnjo reko, ulovili zadnjo ribo, šele takrat boste spoznali, da denarja ne morete jesti.

(odgovor članu maktub)
Neposredna povezava do sporočila: 3
19.12.2010 18:59:29   
j6
Jaz imam 4 otročke in je samo 4. suh od 2let dalje, pa še to, kadar je jezen in če ga preveč sprašujem , se mi v eni uri tudi 3x polula. Včasih gre celo v predal in vzame plenico in si jo natika in mi teži, naj mu jo dam. Če vidiš, da zdrži  nekaj časa suh, pol ga pusti, morda te pa ima že dovolj, da skos težiš s tem lulanjem. Če pa ne čuti kdaj ga tišči, pa počaki, ne oziraj se na druge, tvoj otrok je edinstven in ima svoj razvoj in tudi ni še tako star. Poslušaj otročka, ne druge.  Moji prvi trije so bili suhi čez dan okoli treh let, prva celo pri 3.5 let. Čim manj kompliciranja.

(odgovor članu maktub)
Neposredna povezava do sporočila: 4
19.12.2010 19:33:52   
botrca
Ne sekiraj se, ko bo sam pripravljen bo povedal kdaj ga tišči ali kakat ali lulat. Pri mojem je bilo od začetka enako. Od septembra smo čez dan brez, ponoči še ne. Star je 3 leta.

Pa ne oziraj se na druge, otroci so si zelo različni.

< Sporočilo je popravil botrca -- 19.12.2010 19:34:22 >

Če želimo živeti z namenom, moramo poiskati tisto, kar najbolj goreče ljubimo, dati vse, kar imamo, nato pa to predati naprej kot štafeto tistim, ki nam sledijo.

(odgovor članu j6)
Neposredna povezava do sporočila: 5
19.12.2010 19:55:12   
maktub
ja res nevem.. v njegovi skupini so mali skratki 3x manjsi kot on in vsi ze brez.. vzg. mi non stop govori da zakaj ne probam brez pa ji vedno rečem da probam ampak da negre in negre... tudi ponoči on tolko lula da nevem če nebi imel pleničk bi vsake 5 min bili na wcju.... zjutraj je plenica nabito polna....
sam morem rečt da ga ne silim ... recimo po zajtrku ga večkrat vpr. za kakat ker vem da v roku 10 min gre kakat drugače pa ga ne toliko... očitno res ni se pripravljen čeprav ve kje se to dela in kako.. bomo pa počali se malo mogoče bo poleti ze dovolj zrel ko bo 3 leta star

(odgovor članu botrca)
Neposredna povezava do sporočila: 6
19.12.2010 20:06:24   
botrca
Ne ga zdaj davat nazaj v plenico, bodi vztrajna saj bo. Pač bo malo bolj dolgo trajalo. Mi to poskušamo že od septembra (takrat star 2 leti in 9 mesecev), ampak je samo čez dan brez. 

Če želimo živeti z namenom, moramo poiskati tisto, kar najbolj goreče ljubimo, dati vse, kar imamo, nato pa to predati naprej kot štafeto tistim, ki nam sledijo.

(odgovor članu maktub)
Neposredna povezava do sporočila: 7
19.12.2010 20:48:30   
aprilčica07
Moje mnenje, je da ko bo sam začutil, da je pripravljen bo zadeva zalaufala. Mi smo našega tudi neki provali, ker so bli vsi naokoli že suhi, naš pa še kr obseden z plenico. Ma se ni izšlo. Na silo sploh ne. En mesec pred 3 rojstnim dnevom je pa sam rekel, plenice nočem. Od marca je suh čez dan, od poletja pa tud ponoči. Se mi zdi, da vsi neko znanost delajo okoli tega, da mora bit otrok suh pr 2 letih.user posted image

Jakob, 23.04.2007, 3570g/55cm
Julija, 30.08.2009, 3570g/52cm

(odgovor članu botrca)
Neposredna povezava do sporočila: 8
19.12.2010 20:52:36   
ribica.
Eni otroci so pač na nek način trmasti in enostavno nočejo it lepo lulat, čeprav vedo da jih tišči in kam morajo it. Moj drugi je bil tak. Potem ko smo ga končno navadili brez plenice, je nastal nov problem, ker vedno čaka tako dolgo preden gre na wc, da se večkrat na pol že v hlače polula. Ker enostavno drži in drži in menca in še zraven trdi da ga sploh ne tišči. Zraven takih res rabiš na tone živcev. Ne vrži puške v koruzo!

(odgovor članu botrca)
Neposredna povezava do sporočila: 9
19.12.2010 23:06:54   
sami0804
IZVIRNO SPOROČILO: maktub v roku 10 min je bil 4 x polulan in se pokakal se je.. ko sem mu slekla gatke in mu mokre pokazala sem rekla.. kaj je to sedaj?...zakaj nisi povedal mami...  in mi je lepo povedal da je pač  lulal in se smejal.....

v vrtcu hodi z vzg. na wc kot doma od januarja...

Ne vem al sem jaz čudna-ampak meni se otrok,ki se v 10 minutah 4 krat polula ne zdi zrel za bit brez plenice,pa če me ubiješuser posted image
Naredila boš seveda,kak bo vama najbolj ustrezalo,ampak ne zdi se mi pa pošteno od vzgojiteljic,da primerjajo otroke med seboj-saj pa otroci so različni-ne shodijo,ne spregovorijo pa tudi brez pleničke niso vsi istočasnouser posted image

Kako pa to zgleda v  vrtcu-že skoraj celo leto hodi na wc-ima v vrtcu pleničko ali je brez?

(odgovor članu maktub)
Neposredna povezava do sporočila: 10
19.12.2010 23:37:38   
nananaja
IZVIRNO SPOROČILO: sami0804

IZVIRNO SPOROČILO: maktub v roku 10 min je bil 4 x polulan in se pokakal se je.. ko sem mu slekla gatke in mu mokre pokazala sem rekla.. kaj je to sedaj?...zakaj nisi povedal mami...  in mi je lepo povedal da je pač  lulal in se smejal.....

v vrtcu hodi z vzg. na wc kot doma od januarja...

Ne vem al sem jaz čudna-ampak meni se otrok,ki se v 10 minutah 4 krat polula ne zdi zrel za bit brez plenice,pa če me ubiješuser posted image
Naredila boš seveda,kak bo vama najbolj ustrezalo,ampak ne zdi se mi pa pošteno od vzgojiteljic,da primerjajo otroke med seboj-saj pa otroci so različni-ne shodijo,ne spregovorijo pa tudi brez pleničke niso vsi istočasnouser posted image

Kako pa to zgleda v  vrtcu-že skoraj celo leto hodi na wc-ima v vrtcu pleničko ali je brez?

O ne, to pa ni res! Pri nas je tamala imela ravno ta teden slab. Trenutno je približno 2 meseca brez plenice čez dan, sicer z občasnimi nesrečami, bo po novem letu šele dve leti stara in si vzamemo to v zakup. Prej se je polulala enkrat ali dvakrat v tednu, ta teden se je en dan dvakrat v vrtcu, tri popoldneve pa vsaj trikrat čez dan, v sredo se je dvakrat v 10min in še pokakala se je. Potem sva jo pa mirno posedala pogosteje na kahlico, pa je se je od četrtka polulala samo še enkrat v trmi. Tudi, ko trma, jo večkrat odnesemo na kahlo, če že dlje ni bila. Če pa bi ji dala nazaj plenico, sem 100%, da bi bila plenica mokra. Sem v torek govorila z vzgojiteljico, je rekla, da samo plenice ne dat nazaj, da one bodo tudi preoblekle, ni problem.

Predvem mislim, da otroka je treba v takih situacijah kar peljat na kahlico, ne pa spraševat, če ga lulat, pri nas velikokrat odgovori z ne, ker se igra in nima časa. On ve, kaj na kahli naredit, ni pa še povsem naštudiral, kdaj se mora odločit it lulat. S treningom se navadi tudi povsem izpraznit mehur, če pa se polula v hlače, pa že ve, da ne bi smel, zato se ne polula dokonca, pa je čez par minut spet moker, pa mogoče rabi trikrat, štirikrat, da se dokonca polula.

Je pa vedno težko poslušat tiste, ki pravijo, moj se ni nikoli polulal, ker je bil zrel...  Prav tako pa je težko prenesti, ko vsi komentirajo, da bi mogel biti brez plenice, ne dajo pa nasveta, kaj storiti.

(odgovor članu sami0804)
Neposredna povezava do sporočila: 11
19.12.2010 23:54:43   
sami0804
IZVIRNO SPOROČILO: nananaja
Je pa vedno težko poslušat tiste, ki pravijo, moj se ni nikoli polulal, ker je bil zrel...  Prav tako pa je težko prenesti, ko vsi komentirajo, da bi mogel biti brez plenice, ne dajo pa nasveta, kaj storiti.

Vsak po svoje,vendar sem ob branju avtoričinega posta dobila občutek,da njo bolj moti to,kar ji govorijo vzg.-če je ne bi forsirale s tem odvajanjem od pleničke,bi verjetno še malo počakala-mogoče pa se motimuser posted image

Nasveta pa žal ne morem dati,ker moj prvorojenec je bil dejansko v dveh dnevih brez pleničke-prvič sem mu vzela pleničko pri 20 mesecih in je dejansko lulal vsakih par minut-smo počakali do naslednjega poletja.Pri dveh letih in sedmih mesecih je bil suh takoj.
Drugorojenki smo pleničko vzeli pri dveh letih in petih mesecih-tudi poleti.Dva meseca sem preoblačila mokro ritko.Znala se je slečt,znala si je prinest kahlico iz kopalnice,vedela je kdaj mora lulat,ampak se je skoaj vsak dan vsaj enkrat ali dvakrat polulala-včasih tudi poleg kahlice.Ko smo že skoraj obupali,je postala suha pri dveh letih in sedmih mesecihuser posted image .

To je naša zgodba,mamica pa se bo seveda sama odločila,ali bo vztrajala ali prestavila odvajanje na kasnejši čas...

(odgovor članu nananaja)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   [Brisano sporočilo]
20.12.2010 10:13:39   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu botrca)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
21.12.2010 10:41:30   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: nananaja

O ne, to pa ni res! Pri nas je tamala imela ravno ta teden slab. Trenutno je približno 2 meseca brez plenice čez dan, sicer z občasnimi nesrečami, bo po novem letu šele dve leti stara in si vzamemo to v zakup. Prej se je polulala enkrat ali dvakrat v tednu, ta teden se je en dan dvakrat v vrtcu, tri popoldneve pa vsaj trikrat čez dan, v sredo se je dvakrat v 10min in še pokakala se je. Potem sva jo pa mirno posedala pogosteje na kahlico, pa je se je od četrtka polulala samo še enkrat v trmi. Tudi, ko trma, jo večkrat odnesemo na kahlo, če že dlje ni bila. Če pa bi ji dala nazaj plenico, sem 100%, da bi bila plenica mokra. Sem v torek govorila z vzgojiteljico, je rekla, da samo plenice ne dat nazaj, da one bodo tudi preoblekle, ni problem.

Predvem mislim, da otroka je treba v takih situacijah kar peljat na kahlico, ne pa spraševat, če ga lulat, pri nas velikokrat odgovori z ne, ker se igra in nima časa. On ve, kaj na kahli naredit, ni pa še povsem naštudiral, kdaj se mora odločit it lulat. S treningom se navadi tudi povsem izpraznit mehur, če pa se polula v hlače, pa že ve, da ne bi smel, zato se ne polula dokonca, pa je čez par minut spet moker, pa mogoče rabi trikrat, štirikrat, da se dokonca polula.

Zakaj pa težko.....user posted image  nekateri pač pustijo otroku, da "postane zrel" za lulanje in potem gre običajno res brez t.i. nesreč, ki jih potrebno vzeti v zakup pri odvajanju od plenic........

Res je pa, da sama nikoli nisem bila pristaš uvajanja treninga pri praznjenju otrokovega mehurja in posedanja na kahlico vsake pol ure......prej ali slej otrok "dobi občutek", da ve kdaj ga tišči lulat.....samo pustiti mu moraš......po moje trening in samo odvajanje od plenic nima toliko pomena kot to, da v tem nekajmesečnem procesu otrok "dozori za lulanje"......

(odgovor članu nananaja)
Neposredna povezava do sporočila: 14
21.12.2010 11:24:23   
Hope2
Tudi jaz nisem pristaš postavljanja otroka na kahlo na minute in mu težit vsakih 5 minut z lulanjem. Sicer sem imela namen odvajat šele pomladi ali poleti drugo leto. Pa je naneslo, da je že zdaj (ravno za svoj 2 rojstni dan) ostal suh čez dan. Brez kakršnega koli posedanja na kahlo. Plenico sem dala dol, mu rekla, veš kje je kahla, če te bo lulat, pejt po kahlo, v hlače se ne lula. Naš otrok govori zelo malo in še preden je znal povedat da ga je lulat, je sam hodil po kahlo in lulal. Med igro skoči in zlaufa po kahlo. Če sem ga jaz vprašala ali ga je lulat, če gre lulat, je vedno bil odgovor NE. Tak pa smo ostali pri "ko te bo lulat, pejdi po kahlo".
Se je očitno počutil velikega, da je lahko sam šel iskat kahlo. Kahla je vedno na WC, nikoli v dnevni na vidiku, ravno zato, da sam občuti oz dobi filing, kdaj ga tišči, kdaj lulat. Je pa res, da si jo vedno prinese v dnevno, tam opravi in potem neseva nazaj na WCuser posted image . To bomo še streniraliuser posted image . Zdaj smo trenirali še lulanje na školjko, saj se je upiral z vsemi 4. Če smo kam šli, je raje držal, kot pa lulal v školjko. K sreči ni spustil v hlače. Zdaj se je tudi že naučil povedat lulat, tak da če smo kje zunaj ali na obisku, vemo kdaj na školjko. Nesreča se zgodi 1x na teden ali na 2 tedna, ko neutolažljivo joka. Kar tak, da bi se med igro ali kakim drugim dogajanjem, ki bi ga zamotilo, pa ne. Ko spi, ima pa še vedno plenico, ampak ko je zbujen s plenico na sebi in ga tišči, vseeno reče lulat in gre na kahlo.

Edino če kam gremo in vem, da je veliko popil in bo težka do kake školjke ali drevesa, mu rečem, naj gre lulat. To je edina prisila.

Ja, otrok mora nekako biti "zrel" za kahlo/školjko, to da ga starši posedajo na minute, ni nobena zrelost in nesreče se bodo dogajale, saj otrok sploh nima občutka, kdaj ga zares tišči in kdaj je tisti trenutek da mora lulat, da mu ne bo ušlo v hlače.

< Sporočilo je popravil Hope2 -- 21.12.2010 11:27:43 >

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 15
21.12.2010 11:57:24   
vesna_b
IZVIRNO SPOROČILO: aprilčica07

Moje mnenje, je da ko bo sam začutil, da je pripravljen bo zadeva zalaufala. Mi smo našega tudi neki provali, ker so bli vsi naokoli že suhi, naš pa še kr obseden z plenico. Ma se ni izšlo. Na silo sploh ne. En mesec pred 3 rojstnim dnevom je pa sam rekel, plenice nočem. Od marca je suh čez dan, od poletja pa tud ponoči. Se mi zdi, da vsi neko znanost delajo okoli tega, da mora bit otrok suh pr 2 letih.user posted image

se tako popolnoma strinjam.
ok, mi smo našo probali dat na kahlico, pa ni in ni marala. smo kupili nastavek za wc, pa tudi ne, in je nismo silili, potem pa je čez 2 dni sama rekla, da gre na stranišče, kahlice ni marala.
tako smo popoldne večkrat šle na stranišče. potem pa se je pri 2,5 letih sama odločila in mi rekla zjutraj - ne bom imela pleničke za v vrtec. oblekla sem ji hlačke, povedala vzgojiteljicam, kaj je bilo, napokala v ruzak še za 2* dodatno za preoblečt, ampak je prišla suha domov.
kaka 2 tedna so ji dajale pleničko za spanje, pa se je zbujala suha in so nehale, doma ponoči sicer še spi s pleničko, ker želi, ampak se je v dveh mesecih ponoči polulala 1*, čez dan pa 1* v vrtcu in 1* doma. ker je imela slab občutek ali slabo vest, ko ji je ušlo, sem ji pač rekla, da ni nič hudega. da ji je ušlo in da se bomo preoblekle, hlačke pa dale v stroj oprat. da se hitro kaj zgodi. in sem videla, da ji je prav očitno odleglo...

kahlice še vedno ne mara, redno pa uporablja nastavek za wc in se ji prav fajn zdi, da hodi na stranišče, kot taveliki...

torej, ko se je sama odločila je šlo čez brez večjih nezgod. ravno tako se ni nikoli polulala v avtu ali kje drugje. jaz bi na tvojem mestu počakala še malo.

< Sporočilo je popravil vesna_b -- 21.12.2010 11:59:02 >

(odgovor članu aprilčica07)
Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...

cool*
urska*

kako ste se počutili med nosečnostjo?

slabo (20%)

veselo (50%)

sexy (15%)

mučno (15%)

Število vseh glasov: 146

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!